10 Lucruri Pe Care Le-Am Invatat Dupa Facultate

 

Acum ceva timp când am intrat la facultate eram entuziasmat, pentru că reușisem să intru la cea mai prestigioasă facultate de economie din București și urma să devin economist, un om inteligent care va ajuta la bunăstarea economiei și a oamenilor.

Acum mai am câteva săptămâni și termin frumoasa mea călătorie prin facultate și master și pentru că obișnuiesc să extrag lecții și concluzii din tot ceea ce fac, am decis să trasez o linie și să-ți spun care sunt cele 10 lucruri pe care le-am învățat în toți acești 5 ani de studiu și experimentări.

 

1. Deschide-ți un blog și începe să scrii

 

Scrie tot ceea ce îți trece prin cap, comentează orice, critică, laudă, publică cele mai interesante și informative idei, ajută oamenii, rezolvă o problemă. Pur și simplu încearcă prin experințele tale de zi cu zi să le oferi oamenilor valoare. Peste 5 ani de zile, atunci când termini cu facultatea, o să ai în jurul tău un trib, o mică armată de oameni care te vor asculta. Iar asta înseamnă oportunitate. Oportunitatea de ajuta oamenii, pentru că toți suntem conectați între noi. Nu te îngrijora, o să înțelegi mai târziu asta. Acum doar începe un blog și exprimă-te.

 

2. Stai cu orele în bibliotecă și fă-ți mulți prieteni

 

Știi biblioteca unde doar tocilarii se duc? Ei bine, oamenii deștepți acolo se duc. Oameni care realizează că investiția în cunoștințe este cea mai bună investiție, pentru că rămâne în timp. Citește orice: marketing, vânzări, literatură contemporantă, dezvoltare persoanlă, economie, business, finanțe, poezie, biografii, orice poate să-ți mărească creierul și să-ți ofere o nouă perspectivă asupra lumii pe care toți o văd, dar prea puțini o observă.

 

3. Nu încerca să impresionezi oamenii

 

Pentru că mai bine să fii urât pentru ceea ce ești decât iubit pentru ceea ce nu ești. Acest lucru te eliberează și îți arată că este ok să te exprimi așa cum ești. Oamenii și așa au multe probleme și încearcă să învețe cum să se accepte pe ei, așa că nimănui nu îi pasă cât de perfect ești tu. Toți suntem defecți, iar când două persoane își arată defectele, acestea se trasformă în calități. Pentru că iubirea înseamnă să ne recunoaștem și acceptăm lucrurile pe care nu le putem schimba la noi. Astfel, restul o să ne iubească pentru ceea ce suntem.

 

4. Notele sunt doar pentru a ține scorul

 

Notele nu sunt scopul, deși atunci când aveam câțiva lei în buzunar, bursa de 400 de lei însemna foarte mult pentru mine, notele nu reprezintă scopul în viață. Notele sunt doar scorul, așa cum Donald Trump zicea despre bani că nu sunt scopul, ci doar îl ajută să țină scorul, scopul învățământului este mult mai măreț de atât. La fel și scopul vieții. Însă mulți nu prea descoperă asta și se pierd în psihoza notelor celor mai mari, uitând că realitatea nu îi premiază pe cei care respectă cel mai bine regulile ci pe cei care distrug regulile, pictează pe lângă ele și le transformă in note muzicale.

 

5. Există două realități: școala și viața

 

Din păcate sistemul de învățământ este pur și simplu o bulă în care ai pătruns și în care te detașezi de lumea exterioară. Pentru că lucurile care contează cu adevărat în viața sunt: iubirea, oamenii, relațiile, bunăstarea și împlinirea persoanlă, în schimb învățământul pune foarte mult accentul pe: memorarea unor termeni, respectarea unor reguli, supunere dar și elemente foarte bune precum: lucru în echipă, studiu intens, vorbitul în public, capacitatea de documentare, analiză și înțelegere a unor termeni aparent dificili, și altele. Însă sunt două lumi, așa cum spunea și Jim Roth: “Educația formală o să-ți ofere o existență, educația non formală o să-ți ofere o avere.”

 

6. Bazează-te mai mult pe tine, nu pe lucrurile exterioare

 

O să ai tendința să dai vina pe profesorul care preferă să te pice, pe notele proaste pe care le iei, dar cel mai probabil tu nu ai învățat destul. În primul an de facultate când am picat primul examen din viața mea, la Microeconomie, cu nota 4, cu lacrimi în ochi strigam că viața nu este dreaptă cu mine și că de ce tocmai eu. Însă acum când mă uit în spate îmi vine să râd, pentru că eu nu învățasem mai nimic și aveam pretenția să trec examenul. Dar și ceea ce Freud spunea că, lucrurile cele mai negative din viața noastră sunt de fapt într-un final cele mai bune lucruri pe care le-am trăit vreodată, pentru că din ele învățăm, din ele se nasc oportunități și de acolo ne formăm ca oameni. Așa am învățat să nu mai fiu o victimă și să îmi asum responsabilitatea pentru viața mea.

 

7. Învață să oferi primul, mai apoi să primești

 

Nu te aștepta de la celelalte persoane să-ți ofere ceea ce tu nu le oferi, pentru că lumea așa funcționează, primim exact ceea ce dăm. Dăm iubire, vorbe frumoase, complimente sincere și mult ajutor celor din jurul nostru? Atunci primim acele lucruri. Chair dacă mai există persoane care nu o să-ți ofere ceea ce tu le oferi, este în regulă, pentru că tu o faci detașat, fără așteptări. Până la urmă nu a rămas nimeni sărac de iubire, bunătate, încurajări, ajutor și vorbe frumoase.

 

8. Profesorii sunt foarte tari, însă majoritatea sunt doar teoreticieni

 

Îmi iubesc profesorii, iar cel mai tare îi iubesc pe cei care sunt mai mult decât teoreticieni, care trăiesc și în afara facultății, au afaceri, sau funcții de conducere prin cele mai puternice instituții din stat. De la aceștia ai ce învăța, dar: Bună ziua, îmi puteți recomanda o carte despre teoria jocurilor nu a omorât pe nimeni. Oamenii aștia sunt foarte tari pentru că vor să te ajute și o să-ți ofere surse de informație foarte interesante. Chiar în urma acestei întrebări adresate unui profesor am citit o carte despre teoria jocurilor aplicată în șah, despre acei grandmasteri și felul în care gândesc. Lucruri care mi-au făcut mintea să explodeze. Dacă nu aș fi întrebat aș fi rămas la același nivel.

 

9. Prețuiește-ți mai mult timpul, totul are un cost

 

Orice în viața asta are un cost, chiar dacă este gratuit. Da, am zis-o și are logică, pentru că acel cost este timpul. Valorifică-ți timpul într-un mod sărăcăcios și o să fii sărac. Valorifică-ți timpul într-un mod bogat și o să fii bogat. Lucrurile sunt simple, care este costul de oportunitate? Care este ROI-ul investiției tale? Sau ce faci tu cu viața ta?

 

10. Din fericire, educația durează o viață

 

Imediat cum ai ieșit de pe băncile facultății, chiar dacă nu mai dorești să continui cu studiul aceluiași domeniu, educația ta nu se termină niciodată, aceasta durează o viață. După facultate nu te angajezi, îți iei o soție sau un soț, iei o rată pe 50 de ani pentru o casă, o mașină, faci 2-3 copii și o numești viață. După facultate studiezi, citești, descoperi, experimentezi, pleci peste tot și nu te mai întorci, apoi revii și realizezi ce vrei să faci cu viața ta. Viața este o călătorie, iar aceasta nu se trăiește din mașina ta luată cu 50 de rate + DAE 96%, cu un copil care-ți plânge și o soție care nu te mai iubește.

Nu aș fi vrut să știu toate aceste lucruri atunci, dar ar fi fost al naibii de bine dacă cineva ar fi avut timp să îmi zică asta. Aș fi fost recunoscător pentru că le-am învățat pe pielea mea, în timp.

 

Acum le poți aplica și tu. Pentru că oamenii inteligenți învață din greșelile altora!

 

Mult succes,

CristiPS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: