Indiferent la ce lucrezi acum, sau ce încerci să faci, probabil ți-ai dat seama că există și partea în care trebuie să muncești, cea în care depui mult efort și te saturi de așteptat până apar rezultatele concrete, împreună desigur cu partea în care îți imaginezi cum o să conduci tu firma când vei fi antreprenor, sau cum o să arate prefața cărții tale după ce o vei scrie. Dar mai e ceva până atunci.
Dacă cauți sfaturi de început sau te-ai împotmolit pe drum lasă-mă să îți zic câteva principii după care mă ghidez eu și vezi dacă îți sunt de folos:
1. Înțelege de ce faci acțiunea respectivă
Probabil cea mai importantă parte. Citesc pentru a afla informația necesară, pictez pentru că așa mă exprim cel mai bine, cânt pentru că aduc fericire celor din jurul meu, scriu pentru a influența percepția oamenilor care mă citesc. Partea cu iubește ceea ce faci nu te ajută, munca e muncă indiferent ce va fi, procentul mai ales la început e de 90% efort și 10% rezultate, și dacă ai bine întipărit în minte motivul vei putea continua mai ușor. Va fi greu, obișnuiește-te cu ideea.
2. Gândurile trebuie să corespundă cu faptele
Respectă-ți cuvântul în orice situație, astfel îți vei crește încrederea în forțele proprii și dezvolți acel will power necesar acțiunii. Dacă te-ai hotărât că vei citi, repeta, antrena 30 de min, atunci orice s-ar întampla trebuie să fii prezent la datorie.
3. Fiecare decizie contează
Nu poți da vina pe absolut nimeni pentru situația în care ești, tu ți-ai creat-o cu fiecare amânare sau scuză. Dacă tu alegi să ieși la o bere cu băieții, atunci nu te aștepta ca rezultatele să vină cu nota de plată. Rezultatele apar în timp și după mult efort constant depus.
4. Knowledge is not power anymore
Acum fie știi ceva sau știi unde poți găsi informația. Încearcă să cauți principiile de bază în domeniul tău, cele după care îti poți creea tu propriile reguli. Nu colecționa cărți doar pentru satisfacția ego-ului, cel mai probabil majoritatea nici nu-ți folosesc, restrânge-te doar la cateva volume esențiale iar mai apoi pune în practică. Astfel vei vedea ce merge și ce nu.
5. Diversifică
Iau cursuri online, citesc pe tabletă, am cărți hardcover, folosesc Duolingo, mă inspir de la oamenii frumoși din jurul meu. Orice s-ar întampla mereu am o alternativă în care îmi pot petrece timpul constructiv.
6. Fă-ți programul așa cum crezi tu
Asta e „avantajul” când lucrezi pentru tine, poți observa ce merge și ce nu iar mai apoi adapta. Observă orele la care funcționezi cel mai bine și construiește-ți ziua în jurul lor.
7. Fă diferența între realitate și teorie
Orice s-ar întâmpla și indiferent cât de mult o să te pregătești nu poți prezice cum vor reacționa oamenii la ceea ce ai să le oferi, așa că fii deschis pentru discuții și îmbunătățiri. Nu te îndrăgosti de ideea ta, cel mai probabil o să muriți împreună.
8. Compară-te
Nu încerca să eviți, o vei face și mai puternic, așa că măcar fii atent la modul în care pui problema. „Are haine mai mișto ca mine” mai poate fi și „Prefer să dau banii pe haine acum sau să îmi cumpăr o nouă carte sau un nou echipament?” Care versiune crezi că te ajută mai mult?
9. Înconjoară-te de oameni care gândesc la fel ca tine
Nu complica lucrurile, alege să stai cu cei care te încurajează, cu cei care scot tot ce-i mai bun din tine și încearcă la rândul tău să faci si tu asta pentru ei. Învață să ceri sfaturi și să accepți critici în același timp, nu te poți gândi chiar la toate de unul singur.
10. Decizia finală îți aparține
Până la urmă viziunea ta contează cel mai mult, tu depui efortul, e viața ta, însă orice s-ar întampla asumă-ți riscul și vina. Câteodată câștigi și câteodată înveți.
11. Work hard, play hard
Nu exagera, corpul și mintea ta au nevoie de odihnă, meditează, fă sport, fă o zi separată în care nu faci nimic pur și simplu. Atunci o să-ți vină multe idei geniale, creezi un gol în gândurile tale și nici nu știi de unde apare inspirația. Așa că explorează cât mai mult și fii deschis oricărei oportunități.
Astea sunt câteva principii după care mă ghidez eu, nu sunt perfecte, nu trebuie să fii de acord complet cu ele, chiar te sfătuiesc să nu fii. Ia de aici ce crezi că te ajută pe tine și creează-ți propriul sistem. Nu uita totuși ca din când în când să le mai revizuiești, timpurile se schimbă.