16 Lucruri Ce Te Vor Face Mai Inteligent

Dacă te asemeni cu mine, cât de puțin, înseamnă că vrei să fii mai inteligent, mai deștept, mai productiv, vrei să te uiți în urmă și să spui: Hmm, cât am evoluat comparativ cu acum 6 luni. Eu sunt într-o permanentă dezvoltare, pe zi ce trece învăț mai multe lucruri, citesc, aflu, informația este aer pentru mine, fără de care nu pot să traiesc.

Crezi că se poate? Crezi că este posibil să fii mai inteligent? Eu cred că da, cu siguranță! Trebuie doar să vrei. Citește în continuare pentru a afla care sunt cele 16 lucruri care te vor face mai inteligent. 

 1. Citește zilnic 

Deja nu mai are rost să vorbesc despre avantajele cititului, știm foarte bine ce avantaje uriașe are acesta, dar, totuși, ca să te motivez, am să îți spun care sunt principalele beneficii ale cititulul:

 • cititul este ceva activ, îți folosești creierul și, în timp, vei fi mai inteligent
 • îți îmbunătățești vocabularul
 • afli lucruri noi
 • crește memoria, studiile arată că dacă nu îți folosești memoria și abilitatea de a memora aceasta se diminuează în timp
 • crește creativitatea. Citind și aflând idei noi, vei fi o personă mai creativă
 • elimini obiceiuri negative, cum ar fi websurfingul pt ore in sir, fara un scop anume, si le inlocuiesti cu 30 de minute de citit
 • ai mai multe subiecte de discuție și, dacă într-o conversație apare un subiect despre care ai citit deja, poți împărtăși cunoștintele cu persoanele ce participă la acea discuție
 • îți crește încrederea în sine, citind mai mult ajungi o persoană mai deșteaptă și astfel ai mai multă încredere în tine
 • îți permite să vezi lumea din mai multe perspective
 • îți permite să vezi the big picture, să ai o viziune de ansamblu asupra unei probleme, să deduci ce poate să se întâmple și cum să acționezi ca să iasă cel mai bine

Știu, am zis câteva, însă, crede-mă, sunt mult mai multe decât cele amintite de mine mai sus, citește, și fă-o zilnic, fă un obicei din asta, include cititul în ritualul tău zilnic!

Pentru recomandări de cărți foarte bune, care-ți vor eleva gândirea și te vor face mai deștept intră aici:

37 Recomandări de super cărți!

10 Carti Care Te Vor Face Mai Inteligent!

10 Recomandari De Carti Pe Care Trebuie Sa Le Citesti

5 Recomandari De Carti + Recomandarile Cititorilor

Recenzii De Cărți

 

2. Rezolvă probleme

O persoană deșteaptă este o personă ce poate rezolva probleme într-un mod cât mai rapid, cât mai eficient și cu rezultate pe măsură.

Este necesar să îți dezvolți această latură a creierului, latura legată de problem solving.

În acest sens îți recomand să achiziționezi (cum am făcut și eu) cărțile de la Mensa și să rezolvi zilnic testele logice, cel puțin un test pe zi, deși cred că o să te distrezi mult prea tare și o să faci mult mai multe!

Dacă vrei să faci asta și ai un buget destul de limitat, am câteva link-uri pentru tine cu o reducere de 25-35% din care, dacă tu cumperi o carte, eu câștig 5-6% (adică din 10 lei nici măcar un leu, asta așa ca să nu crezi că ascund ceva).

Cărțile pe care le recomand sunt:

*pentru a le putea cumpăra trebuie doar să dai click pe titlul cărții

Chiar merită o astfel de investiție (dacă o putem numi așa) nici măcar un ceai nu mai este 12 lei într-o ceainărie din centru. Astfel îți recomand să achiziționezi (în funcție de buget) cel puțin o carte Mensa pentru a îți dezvolta această abilitate, de a rezolva probleme și de a fi mai inteligent.

Poți căuta și pdf-urile pe net, însă probabilitatea de a te lasă de treabă după două zile este una uriașă.

Dacă știi că ai investit ceva bănuți în aceste cărți, te vei simți obligat să rezolvi problemele, astfel nu vei renunța așa de ușor. Și, până la urmă (12+11.24+9+18.85) 51.09 lei nu este chiar așa de mult pentru 4 cărți foarte groase cu sute chiar mii de teste, de la Mensa.

 

3. Setează-ți obiective zilnice 

Pentru a fi sigur că vei face ceea ce ți-ai propus, trebuie să propui obiective zilnice, precum: astăzi vreau să scriu 5 articole și să citesc 100 de pagini și asa mai departe, s.a.m.d.

Țintește sus, mărește numărul task-urile zilnice în timp, pentru a atinge din ce în ce mai multe și a fi din ce în ce mai productiv.

Toate aceste obiective nu pot funcționa fără o bază stabilă. În cazul nostru, acest lucru este reprezentat de un to-do list, o listă cu toate activitățile pe care dorești să le realizezi în ziua respectivă.

Pentru mai multe detalii despre cum să îți creezi un to do list care să funcționeze citește aici.

 

4. Antrenează-ți concentrarea

Unul dintre cele mai importante active (în sens de posesie) pe care le deții tu,  este concentrarea, iar dacă nu te poți concentra pe un lucru mai mult de 30 de minute ,ești pierdut. Însă există o scăpare pentru tine și se numește, wait for it… meditația.

Meditația îți antrenează creierul pentru a te putea concentra mai mult timp pe un singur lucru, ceea ce este o abilitatea extrem de importantă dacă dorești să ajungi o persoană mai inteligentă. Există și studii care aprobă faptul că meditația crește abilitatea de a te concentra pentru o perioadă îndelungată.

Astfel, meditează în fiecare zi pentru 5 minute (în prima săptămână) și, în timp, crescând durata unei sesiuni de meditație, vei observa cu singuranță efectele.

Și, ca o notă, sunt medici care folosesc meditația pentru pacienții lor ce suferă de ADHD pentru a îi ajuta să se concentreze mai mult pe un singur lucru și pentru a le elimina medicamentele din dieta lor zilnică, se pare că funcționează.

Dacă nu știi cum să meditezi am făcut un ghid pentru tine, apasă aici.

 

5. Renunță la multitasking

Studiile științifice arată faptul că multitaskingul – a face doua sau mai multe lucruri în același timp – nu funcționează pentru noi, creierul nostru nu poate face multitasking.

Fă un singur lucru și fă-l bine.

 

6. Învață chiar și când ai terminat cu școala

Dacă ești ca mine, adică ai terminat facultatea și crezi că învățatul se termină aici, te rog nu mai citi acest articol, multumesc. Știu, cam dur, dar așa este.

Acum că ai rămas, înseamnă că înțelegi faptul că trebuie să înveți în permanență lucruri noi. Eu, personal, nu suport să nu învăt ceva nou pentru două zile, darămite să renunț de tot la învățat și să mă angajez la un job doar pentru că așa face toată lumea.

Continuă-ți educația, fă un master, un doctorat, învață un limbaj de programare, învăță despre limbajul trupului dacă limbajul de programare nu este pentru tine, învață, învată și iar învată!

Make learning fun!

 

7. Învață o limbă nouă 

Aici trebuie să ai o regulă, învață o limbă nouă o dată la 2-3 ani.

Aceasta trebuie să fie regula după care să te ghidezi dacă vrei să fii o persoană mai inteligentă, punct.

Eu acum știu Engleza foarte bine, dar și puțin din alte limbi cum ar fi – Japoneza, Franceza și Germana, pe viitor urmând să le aprofundez.

Află care este : Cea Mai Simpla Metoda De A Invata O Limba Noua

8. Calculează în minte

Aruncă pe geam calculatorul sau, dacă este deja inclus în aplicațiile telefonulului tău, nu îl mai folosi, te rog.

Exersează-ți mintea și calculează în cap/pe foaie (după caz) fără calculator.

Exemplu: calculează cât la sută trebuie să lași la bacșiș pentru chelnerul ce ți-a serivt cafeaua și croisantul, calculează cât rest trebuie să primești, în câte zile câștigi 100 lei, câți bani câștigi pe ora s.a.m.d.

Ocaziile în care poți calcula fără a te folosi de calculator sunt nenumărate,  mintea ta este un calculator uriaș, folosește-o!

 

9. Învață să cânți la un instrument 

Învățând să cânți la un instrument nou, îți crești abilitatea de a memora, orice instrument este greu de învățat, învăță să cânți la chiatară, vioara, pian, trompetă ca puștiul din imagine :).

Învățând lucruri noi, îți crești și întărești căile neuronale, astfel vei fi o personă mai inteligentă, iar acest lucru este dovedit științific.

Așa că pune mână pe chitara ce stă în coltul camerei doar de decor, schimbă-i coardele și învață să cânți!

Cine știe ce avantaje/oportunități îți poate aduce faptul că știi să cânți la un instrument muzical.

 

10. Călătorește

Dacă ai posibilitatea să vezi locuri noi fă-o, nu mai sta pe gânduri.

Poate te întrebi ce influență are oare acest lucru asupra creierului?

Pai, vei afla mai multe lucruri despre țara respectivă, despre oamenii de acolo, mâncărurile, obiceiurile, etc.

Vei observa felul în care gândesc ei, mentalitatea și percepția lor.

Și, nu în ultimul rând, vei învăța puțin din limba respectivă, nu ai cum să nu înveți  – doar să îți pui căștile în urechi și să nu vorbești cu nimeni.

Eu am fost în Germania pentru o săpămână și mă descurc foarte bine să îmi cumpăr de mâncare, să cer o cafea sau un bretzel, să întreb cum să ajung într-un loc, toate în limba germana, doar după o săptămână de stat acolo și fără a citi/studia vreo carte sau a participa la vreun curs.

 

11. Alimentația

Alimentația are un rol uriaș asupra abilității de a învăța, ceea ce influențează cât de inteligent ești.

We are what we eat.

Astfel, renunță la alimente foarte grase și la cele ce conțin zahăr, acestea te fac să te simți obosit și greoi.

Mănâncă, în schimb, mai multe fructe și legume, soia, lapte, branzeturi și bea cel puțin 2L de apă pe zi.

Cele mai bune alimente pentru creier sunt:

 • afinele
 • somonul – foarte bogat în găsimile omega-3
 • alunele
 • avocado
 • ouă
 • cereale
 • ciocolata neagră, cu un procentaj cât mai mare de cacao (85% – 90%)
 • broccoli
 • spanac
 • roșii

Află cum am reușit să slăbesc peste 20 de kilograme și cum am adoptat un stil de viața sănătos, citește articolul: Ghidul Omului Sanatos. Cum Sa Ajungi La Greutatea Ideala

 

12. Găsește un mentor

Găsește o persoană pe care o admiri și cu care să discuți permanent pentru a afla felul în care a ajuns în acea situație și cum poți face și tu să ajungi acolo.

Trebuie să ai un mentor, o persoană care să îți ofere sfaturi și care să te ajute sa te dezvolți.

Dacă te întrebi cum o poți contacta, îți dau eu o soluție.

Trimite-i un mesaj pe Facebook, în funcție de felul în care este formulat, șansele ca respectiva persoană să îți răspundă sunt foarte mari. Scrie cu diacritice, mesajul să fie simplu și ușor de înțeles, propune-i să continuați discuțiile în viitor sau chiar cere-i un număr de telefon și vedeți-vă la un ceai. Nu îți poți imagina cât de simplu este să faci asta, trebuie doar să ieși puțin din zona ta de confort.

Această persoană se poate transforma într-un site. Sau chiar acest blog, dacă tu consideri că ai ce învăța de la mine, dar ai mare grijă la felul în care alegi ce website să te inspire, sunt foarte multe blog-uri care doar încearcă să vândă produsele,  pierzându-și astfel scopul principal, de a ajuta oamenii să se dezvolte!

13. Aruncă pe geam televizorul

În afară de Discovery și National Geografic televizorul este de căcat, scuze de exprimare însă așa este.

Este o mare cutie în care ne pierdem, ne face mai proști.

Era un citat, oamenii deștepți vorbesc idei, oamenii mici vorbesc despre oameni. Găsește tu un canal tv în care să se vorbească despre idei, cu mici excepții majoritatea discută despre oameni, ceea ce îi face…. te-ai prins, chiar vrei să te asociezi cu astfel de oameni? Așa credeam și eu.

Înlocuiește televizorul cu un vizionarea unui documentar, cu un ted talk sau alte lucruri interesante.

14. Fă sport


Acum ceva zile citisem, un articol despre felul în care mișcarea/sportul înfluențează gândirea și creierul. Influența fiind una uriașă, pe scurt: în creier se eliberează diverse substanțe ce te fac să reții mult mai ușor, dacă nu crezi, caută pe google ce influențe are sportul asupra creierului.

Un corp sănătos influnțează mintea într-un mod pozitiv, crescându-i abilitatea de concentare și de memorare.

15. Oprește-te și gândește-te

Viața asta nu înseamnă doar să faci lucruri în permanentă, avem nevoie și de timp pentru a ne gândi, a medita, a ne opri din cursă pentru a observa priveliștea.

Dacă tu alergi tot timpul, viața trece pe lângă tine și nu ajungi să ai o clipă de răgaz. Un mare preot budist – Thich Nhat Hanh –  avea o povestioară foarte interesantă legată de acest subiect, pe care te rog să o citești aici.

16. Ieși din zona ta de confort într-un mod CONSTANT

Ce este frica? Fear is the lack of knowledge.

Ne este frică de un lucru pentru că nu știm nimic despre el. Dacă îți este frică de ceva și te îndrepți în fiecare zi spre acel lucru, sentimentul de frică o sa dispară în timp.

Să îți spun o scurtă povestioară.

În anul întâi de facultate îmi era frică să întru printr-o parcare pentru a ajunge în sala de sport, cei care au învățat în ASE știu despre ce vorbesc. Pentru că la intrarea în acea parcare era un paznic care de cele mai multe ori (4 din 5 cazuri) îmi spunea să mă întorc.

Astfel, mi-am propus ca în fiecare zi să întru pe acolo, să îl confrunt față în față, să negociez cu el, să discut și să intru.

Să fac tot ce îmi stă în putință pentru a îmi învinge teama. Cred că din cele 20 de ori 18 mi-au reușit. Odată țin minte că m-a și alergat, a fost foarte distrativ :)).

 

 

Cam atât pentru acum, sper că ai învățat ceva nou și că vei pune în aplicare cel putin 2-3 puncte din ce am propus eu mai sus.

Cu drag,
Cristi

 

 

 

 PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: