5 Erori Cogntive Pe Care Sa Le Eviti

De ce să citești acest articol? Pentru că te va face mai inteligent, te va ajuta să descoperi care sunt unele dintre cele mai interesante limitări sau erori să-i spunem ale creierului uman, iar descoperind aceste slăbiciuni le vei putea utiliza în avantajul tău.

1. Biasul perceptual

Acesta funcționează astfel: atunci când întâlnești o persoană nouă, creierul tău instant analizează mai mulți factori (nivelul de fitness, hainele, figura, postura, undele sonore pe care le emite, gesturi) și își creează o percepție despre persoana respectivă. Acest lucru se aplică și atunci când privești profilul de Facebook al unei persoane și îți creezi o percepție despre aceasta. De multe ori este eronată, pentru că o persoană are mult mai multe caracteristici decât cele pe care le putem percepe într-o clipă.

Cum poți aplica asta în viața ta: Atunci când întâlnești persoane noi realizează că ești predispus să faci acestă eroare cognitivă și nu mai calatoga oamenii după anumite lucruri, oferă timp persoanelor și nu îți forma impresii și idei imediate. Astfel te vei bucura de relații mai frumoase și de oameni care dețin calități pe care înainte nu le-ai fi descoperit.

Mai multe despre acest bias cognitiv am scris aici.

 

2. Legea numerelor mici

Am citit acum câteva zile o statistică făcută de o companie destul de profesionistă și în această statistică ajusese la concluzia că: dacă pui în titlu cuvântul “de ce” vei avea mai multe vizionări la acel articol. Însă aici apare bias-ul cunoscut sub numele de legea numerelor mici: și acesta ne arată următorul lucru. Dacă rata de succes este mai mică într-un oraș x cu o populație de 200 de locuitori, decât într-un oraș y cu o populație de 2000 de locuitori, acest lucru nu înseamnă că sunt mai mulți oameni de succes în orașul y, deoarece este un oraș mai mare iar baza de comparație nu există. Oamenii care au realizat studiul s-au raportat la o bază greșită, au făcut o afirmație bazată pe o ipoteză eronată, pentru că probabil sunt 5000 care au în titlul “de ce” și doar 20 care au în titlu alte cuvinte. Astfel dacă 5% dintre aceste au cel mai mare succes, vom fi tentați să spunem că cel mai tare titlu este cu “de ce” în față, deși ar fi greșit.

Cum poți aplica asta în viața ta: Atunci când citești sfaturi și în special statistici de pe internet ai mare grijă la această eroare cognitivă și nu lua de bun tot ceea ce citești. Asta este o regula general valabilă: nu crede tot, cercetează.

Mai multe despre acest bias găsești în cartea laureatului Nobel, Daniel Kahneman, “Gândire rapidă, gândire lentă” și mai multe despre studiul la care mă refer găsești aici.

 

3. Regresiunea spre medie

Un alt bias cognitiv foarte interesant care ne arată că dacă mai multe persoane trag cu arma spre o țintă rezultatele sunt următoarele: unele persoane o să nimerească din prima foarte bine și din a 2-a foarte prost și invers. De ce? Datorită regresiunii spre medie, care ne spune că dacă un eveniment merge extraordinar de bine, are o probabilitate uriașă ca la repetarea acestuia să meargă extraordinar de prost. Un alt exemplu poate fi cel cu vânzările, dacă într-un lună ai realizat vânzări record de 50.000 euro, în următoarea lună chiar și 49.000 euro, deși este o sumă mult peste vânzările tale normale, o să fie o sumă mai proastă ca luna record.

Cum poți aplica asta în viața ta: Atunci când ai avut o lună bună din punct de vedere ar unor indicatori, dacă în următoarea lună lucrurile nu merg chiar atât de bine atunci conștientizează că faci greșeala ce aparține legii numerelor mici. Poate că nu merge chiar așa de bine, dar compartiv cu 0, merge extraordinar. Această atitudine pozitivă în situații grele îți permite să crești atunci când toți ceilalți sunt preocupați că totul scade.

Mai multe despre acest bias găsești în cartea laureatului Nobel, Daniel Kahneman, “Gândire rapidă, gândire lentă” la pagina 275.

4. Self-serving bias

Acest bias spune că oamenii au tendința să dea vina pe lucrurile exterioare atunci când nu reușesc un lucru și să accepte victoria și să spună că este datorită lor atunci când reușesc. Acest bias cognitiv te afectează pentru că atunci când greșești nu ești conștient de greleșile tale și există o probabilitate mare să le repeți.

Cum poți aplica asta în viața ta: Realizează că tu ești responsabil pentru tot ceea ce se întâmplă cu viața ta și nu da vina pe lucrurile exterioare. Această credință o să-ți ofere forța și tăria să ajungi departe, știind sigur că tu ai puterea să-ți modelezi destinul.

Mai multe despre acest bias găsești în acest filmulet.

 

5. Corelația nu implică cauzalitate

În latină acestă eroare este cunoscută sub numele de: post hoc ergo propter hoc și ne spune că, de exemplu, dacă noi credem într-un talisman noroc și în luăm cu noi la examen, apoi luăm nota 10 plus, deși nu învățasem foarte mult, ne vom face o judecată greșită crezând că am luat nota 10 pentru că am avut la noi acel talisman. Faptul că un lucru este corelat pozitiv (am luat talismanul, am lua zece) sau negativ (nu am luat talismanul, nu am luat nota mare) asta nu implică și cauzalitatea, adică: am luat zece pentru că am avut la mine talismanul norocos.

Cum poți aplica asta în viața ta: Acest bias se aplică la sfaturile pe care le citești de pe internet și care-ți spun că dacă te învârți în cerc de 30 de ori și spui abracadabra mâine o să manifești o mașină de lux. Nu. Nu funcționează așa. Totul se obține ca un efect al acțiunilor tale, nu a formulelor magice pe care le-ai spus. Este o diferență între corelație și cauzalitate, iar acum tu o cunoști!

Mai multe despre acest bias găești în cartea mea, printre alte informații interesante.

 

6. Bonus Video

Dacă vrei pur și simplu să-ți mărești creierul îți recomand următorul video, tot despre creier, despre plasticitatea acestuia și despre multe lucruri pe care probabil nu le cunoșteai. Apasă aici pentru a viziona mini-documentarul.

 

Ai învățat ceva nou din acest articol? Dacă da, atunci pune acest articol pe pagina ta de Facebook și împărtășește aceste biasuri și cu prietenii tăi.

 PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: