5 Limite Ale Dezvoltarii Personale

 

Vreau prin acest articol să-ți prezint 5 idei pe care majoritatea celor care scriu despre dezvoltarea personală, motivație, inspirație și toată zona asta privită de unele persoane ca un fel de curent new-age, evită să le recunoască.

Probabil pentru că au impresia că valoarea scrierilor ar scădea, dar, paradoxal, valoarea crește odată ce  îți recunoști limitele și ale domeniului în care creezi.Dar cum poți recunoaște ceva dacă nu îți dai seama că există? Aici este adevărata întrebare.

 

1. Majoritatea sfaturilor nu au valoare

 

Observ foarte multe articole în care se oferă sfaturi exacte despre cum să procedezi atunci când ai o  anumită problemă. Hai să-ți spun o super știre! Vrei? Nu există doar un singur mod în care poți să acționezi. Nu există o rețetă. Nu există o pastilă. Știu, știu. Probabil că ești atras de lucrurile bombastice, de titlurile care îți promit viața veșnică și milionul de dolari la un click distantă. Mintea noastră este atrasă de senzațional. Poți vedea asta dacă te uiți ce fel de lucruri se promovează la tv. Nu trebuie să muncești, nu trebuie să faci nimic și totul o să vină de la sine dacă citești articolul respectiv. Îți dai seama că nu ăsta este cazul, pentru că ești o persoană inteligentă și rațională. Trebuie să muncești din greu și într-un mod inteligent (habar nu am ce înseamnă asta, pentru că nu este o rețetă) pentru a obține un lucru!

 

 

2. Majoritatea sfaturilor sunt copiate

 

Trăim în era copy-paste. Din liceu copiem referate. În facultate cică realizăm o lucrare de licență, însă ideile de acolo sunt nici pe departe originale. Asta este realitatea. Multe sfaturi sunt copiate de pe website-urile din afară, așa că te sfătuiesc să cauți persoanele care fac asta și să nu le mai citești pentru că trebuie să-i încurajăm pe acei oameni care chiar aduc un plus de valoare în societatea asta, nu pe cei care iau un text în engleză și îl traduc în română.

 

 

3. Nu te dezvolți doar prin citit

 

În cartea Simplu vă explic acest concept, aparent paradoxal, cum că nu trebuie doar să citești, ci mai este un factor acolo care este esențial pentru dezvoltarea ta. Acel factor se numește: experiența. Experiența este cel mai bun profesor, pentru că tu singurel tragi lecțiile. Tu dai cu capul, pe tine te doare și apoi tu te ferești. Experiența bate cărțile. Cititul este un obicei foarte bun, doar că nu este de ajuns dacă vrei să te dezvolți. Mai trebuie să și aplici informația. De asta în cartea mea la aproape fiecare final de capitol am pus un exercițiu practic, în care mă asigur că aplici informația pe care ți-am prezentat-o pentru că nu aș vrea să-ți intre pe o ureche și îți ieasă pe alta.

 

 

4. Nu crede nimic din ceea ce auzi

 

Aici mă refer că nu trebuie să crezi sau nu trebuie să iei nimic de bun. Nu trebuie să iei o informație prezentată pe un blog, într-o carte sau într-un video și o să transformi într-o credință. În schimb… testează. Vezi dacă merge pentru tine. Aplică. Apoi observă dacă nu cumva ai tras o concluzie eronată și abia apoi crede în acel ceva. Nu lua nimic de bun. Totul este relativ, discutabil și trebuie testat. Puțină paranoia este benefică dacă nu vrei să-ți încarci mintea cu toate prostiile.

 

 

5. Paradoxul dezvoltării personale

 

Dezvoltarea asta personală are un mare paradox, din păcate. Pe măsură ce citești mai mult nu te dezvolți ba din contră, te transformi într-un dependent de informație. Un om trist și necăjit care vrea și mai multe articole, citate, motivație pe pâine. Am scris despre asta aici. Am scris că nu o imagine motivațională te schimbă, nu un citat te face mai fericit, nu o poză funny îți schimbă starea, ci tu din interiorul tău îți schimbi starea. Ideea este că poți să citești atat timp cât o faci doar pentru a-ți lărgi orizontul, nu pentru a ieși din starea de tristețe și nemulțumire, adică nu pentru a folosi articolele precum un drog. Mulți citesc articole motivaționale în sperața că problemele lor se vor rezolva de la sine. Dar realitatea este alta. Tu trebuie să cauți care sunt problemele tale reale și să le rezolvi. Niciun citat motivațional nu o să te ajute să scapi de datorii sau o să dea jos kg în plus pentru tine. Din păcate nu așa funcționează, tu trebuie să faci munca!

 

 

-Cristi F. Ștefan

 PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: