Salut, eu sunt Cristi și de aproape un an și jumătate de când scriu pe acest blog am realizat 3 provocări faine unde am ajutat oamenii să adauge în viața lor (sau să elimine) obiceiuri. La prima s-au înscris peste 700 de persoane, la a doua în jur de 300 de persoane și ultima provocare este în desfășurare și se întinde pe un an de zile, fiind formată din 12 obiceiuri specifice, descoperă mai multe despre apăsând aici.
În fine, ideea este că am tot experimentat cu noile obiective, am greșit, m-am ridicat și mi-am notat lecțiile, după care m-am asigurat că nu le voi mai mai repeta.
Vreau să-ți prezint așadar cele 5 motive pentru care nu reușești să implementezi noi obiceiuri în viața ta:
1. Prea multe obiective in acelasi timp
Natura nu face salturi și uite cât de multe îndeplinește. Natura nu se grăbește să facă 50 de schimbări în același timp și iată cum evoluează. Avem multe de învățat de la mediul înconjurător. Prea multe obiective a fost greșeala mea principală atunci când am început să îmi schimb viața și vreau să mă asigur că tu nu o vei face.
Ce să faci în schimb: să alegi un singur obiectiv în fiecare lună, la fel cum facem în programul Doisprezece, și să te asiguri că îl duci la bun sfârșit.
2. Dorinta de perfecțiune
Perfecțiunea de multe ori nu te ajută să duci la bun sfârșit obiectivele propuse. Perfecțiunea se obține în timp, în 50-60 de ani de practică. Tocmai ce mă uitam la un documentar despre cel mai bun bucătar de sushi din lume și după 60 de ani de muncă, tot a pus că poate să-și perfecționeze arta.
Atunci când nu-ți permiți să greșești și vrei să faci toate lucrurile perfect eșuezi din start. Ai anumite așteptări nerealiste care de cele mai multe ori se transformă în dezamăgiri. Perfecțiunea nu-ți permite să greșești și dacă nu greșești, nu înveți.
Ce să faci în schimb: renunță la fantezia perfecțiunii și adoptă mentalitatea: acțiune, acțiune și iar acțiune! Abia apoi alege să-ți perfecționezi arta, dar nu te bloca, nu te limita sub pretextul perfecțiunii.
3. Îți setezi obiective prea optimiste
La început obiectivele prea mărețe o să te doboare. Țin minte că acum ceva timp am vrut să citesc mai mult și mi-am propus să citesc 100 de pagini în fiecare zi. După cum îți poți imagina nu tot timpul o să ai chef, timp, răbdare sau pur și simplu motivația necesară să citești 100 de pagini și când o dai în bară ce mesaj transmiți subconștientului? Că nu ești bun de nimic. Că ai eșuat!
Așa că am decis să-mi schimb mentalitaea și să încep cu puțin, iar apoi să cresc și atunci povestea s-a schimbat total.
Ce să faci în schimb: începe cu puțin. Dacă vrei să citești 2 cărți pe săptămână, începe prin a citi 1 pagină pe zi. Da, ai citit bine, 1 pagină pe zi, nici mai mult, nici mai puțin. Treptat crește numărul paginilor și astfel, după câteva luni, vei ajunge să citești câteva cărți pe săptămână.
4. Nu găsești un substitut
Atunci când am renunțat pentru o lună de zile să mai mănânc dulciuri, ce am făcut oare în a 3-a zi? Am mâncat dulciuri. Asta da poveste inspirațională! Probabil te regăsești în cele spune de mai sus. De ce am eșuat? Pentru că nu am găsit un subsitut dulciurilor care să-mi ofere acceași recomensă.
Apoi când am înlocuit dulciurile cu miere sau fructe, au reușit. Ori de câte ori simțeam dorința să mănânc dulce, luam un fruct sau puțină miere.
Ce să faci în schimb: când renunți la un obicei înlocuiește-l cu un altul, care îți oferă aceeași plăcere dar care este sănătos.
5. Nu ai un grup care să te tragă la răspundere
Acum 1 an de zile aveam 120 și ceva de kilograme și sute de încercări nereușite de a da acestă greutate jos de pe mine. Am început să caut metode, tehnici și până la urmă am ajus la concluzia că o influență enormă asupra deciziei mele și reușitei de a slăbi a fost grupul de suport.
Am luat parte la o provocare de 30 de zile, în care eram tras la răspundere atunci când nu reușeam, în care primeam încurajări, sfaturi și un suport permanent din parea membrilor de acolo. Pornind de la experienta mea pentru programul doisprezece am făcut un grup de suport special, care să vă ajute atunci când faceți schimbările respective.
Ce să faci în schimb: să găsești un grup care să te susțină, să te tragă la răspundere și să te motiveze! Presiunea socială este un aspect de mare influență atunci când vrei să implementezi noi obiceiuri în viața ta.
Cam atât vreau să-ți spui, sper să iei lecțiile și să iei decizia care trebuie cu viața ta, pentru peste câțiva ani, diferența dintre succes și mediocritate va fi datorată acestor mici schimări pe care le-ai făcut acum.
Cu mult drag,
Cristi