Ce Poti Invata Despre Viata Din Calatoria Cu Avionul?

ae41809a8360a0f865b1f06f6b9347c6

Simt și acum bătăile inimii, respirația, transpirația, senzația de rece din mâini, toate prăbușindu-se asupra mea în momentul în care am apăsat butonul de comandă și am primit confirmarea că: “Locul dvs. a fost rezervat”.

Am verificat să văd dacă nu cumva sunt pe locul 13, dar ce să vezi, 13 nu exista, ci doar 12 și 14. Oare unde a dispărut locul 13 din avion?

Acum vreau să te port prin călătoria ce a durat 2 ore și mi-a amintit de mortalitatea pe care noi oamenii o uităm foarte des, pierzându-ne printre rândurile vieții.

Poarta 12

Screen Shot 2015-02-21 at 18.31.01

Așteptam cu mare grijă în fața porții numărul douăsprezece. Interesant cum viața te pune în situații și îți oferă indicii. De peste un an lucrez la programul Doisprezece și ajung la poarta cu același număr.

Știam exact ce urma să mă aștepte. Două ore în care îmi voi readuce aminte de cât de puțin control pot avea asupra vieții mele, cât de mare este iluzia siguranței și poate cel mai frumos și dureros lucru pe care noi oamenii îl experimentăm vreodată: mortalitatea.

Să le luăm pe rând, în această călătorie filosofică.

1. Cât de puțin control avem asupra vieții

Acum s-ar putea să crezi că duc lipsă de congruență, dar înainte să tragi această concluzie vreau să explic ce vreau să spun cu această afirmație care contrazice paradoxal tot ceea ce scriu până acum.

Da, adevărul este că nu avem control asupra vieții, ci poate cel mult control asupra gândurilor și acțiunilor noastre.

Spun poate, pentru că este foarte complicat să te controlezi, în mare parte suntem animale sociale, cu un creier reptilian, care funcționează pe bază de instincte de supraviețuire și o urmă de neocortex care se ocupă cu lucrurile pe care noi le credem despre noi: că suntem foarte inteligenți.

Adevărul este că singurul lucru pe care-l putem controla și de acolo zic eu că pleacă totul sunt gândurile noastre.

Gândurile astea vin din foarte multele limitări cu care nu ne-am născut, ci cu care am crescut, venite din toate vorbele, acțiunile și deciziile celor din jurul nostru.

Călătoria cu avionul te face să realizezi, așa cum și eu am făcut-o, în timp ce avionul a început să tremure, ei numesc asta foarte profesionist turbulențe, eu numesc asta panică și încep să mă țin de scaunul din față, de parcă asta o să mă salveze în vreun fel, că nu deținem mare control asupra vieții noastre.

Doar… o să-mi ofere iluzia siguranței, despre care o să vorbim în continuare.

Dar nu înainte de a trage prima concluzie: singurul lucru pe care-l poți controla sunt gândurile tale, indiferent de evenimentele care se întâmplă și nu au legătură cu aceste gânduri, indiferent de paharul care cade de pe masă, de ploaia care vine pentru că așa vrea ea, de fricile care ies la suprafață în timp ce mergi singur noaptea printr-un oraș în care n-ai mai fost niciodată în viața (asta) a ta.

Bun, hai să vedem cât de în control ești și cum te păcălești.

2. Iluzia controlului

8113928971_f97817cd89_b

Înainte ca avionul să decoleze, oamenii din echipă îți arată cum să procedezi în caz de urgență. Cred că toți știm că nu te ajută la nimic acele detalii, pentru că acel caz de urgență înseamnă doar un singur lucru și poate printr-o minune (a se citit noroc dacă nu ești religios) te pot ajuta, dar nici atunci, nu se știe.

Revenim acum la momentul în care avionul se mișca, sus jos, pierzând puțin din altitudine și adrenalina care-mi pompa prin vene. Acel moment m-a determinat să mă țin de scaunul din față. Apoi să-mi dau seama cât de prost sunt, râzând în interiorul meu.

Oare la ce mă ajută faptul că mă țin de scaunul din fața mea, când sunt la o altitudine așa de uriașă, într-o chestie de metal, care merge cu sute de km la oră și nu poate să pună frână, se poate duce doar în sus sau în jos.

Toata viața noastră ne-o umplem de elemente care să ne facă să ne simțim siguri. Ne punem lacăt pe bagaj. Ne punem parolă la telefon. Alegem o parolă mai complicată pe care o schimbăm. Ne ducem să facem lecții de autoapărare. Ne pregătim având la noi un cuțit sau spray cu piper. Ne gândim ce am face dacă cineva ne atacă, aplicând tehnicile “învățate “din Karate Kid.

Însă viața este ceea ce se întâmplă în timp ce tu-ți faci alte planuri, așa cum zise John Lennon.

Nu poți să fii niciodată în siguranță, iar în același timp poți să fii tot timpul în siguranță. Ci alegi mai tot timpul să trăiești într-o iluzie a siguranței. Îți pui banii bine. Îți legi centura de singurață într-un avion care zboară cu 500 de km la oră. Te uiți în toate direcțiile să nu te atace cineva, când de fapt orice se poate întâmpla oricând.

Suntem atât de speriați de nimicuri și credem că suntem în control asupra vieții noastre, încercând să ne mințim, să ne umplem viața cu foarte multe iluzii, care ne fac să ne simțim în control, confortabil, în siguranță.

Însă totul este o iluzie. Nu ești și ești în același timp 100% în siguranță.

Concluzia numero due este următoarea: ai impesia că ești în control și faci tot timpul lucrul care să te facă să te simți bine și sigur, însă nu ești, orice se poate întâmpla. Acum că știi asta, o să-ți mai fie frică să faci ceea ce ai vrut, dar ai amânat? Sper că nu, pentru că poate să-ți cadă un rahat de porumbel în cap, în timp ce te duci la o întâlnire și să realizezi că pe asta chiar nu aveai cum să o eviți. Shit. (pun intended)

3. Mortalitatea

5ea969e6d1edeac847e46dc3ecbb612a

Toți am vrea să fim zei pe un nor de cappuccino și să ne hrănim cu fructe și miere și tiramisu, sau poate doar eu…

Doar că, ce să vezi, viața noastră este și are un sfârșit. Totul are de fapt un sfârșit. Sau poate că este un început? Acum hai să nu intrăm într-o gaură neagră ci să rămânem la suprafață.

Momentul în care avionul începe să o ia înspre cer cu viteza aceea nemaipomenită, când te uiți pe geam și vezi cum te depărtezi, când vezi cât de sus sunt primele 4 scaune și când dai drumul ventilatorului puțin mai repede, spui tatăl nostru, te închini în gând sau la suprafață (în funcție de cât de religios sau speriat ești) este momentul în care realizezi că s-ar putea să mori, că nu ești chiar atât de zeu pe cât vrei să fii.

Acel moment te eliberează.

Pentru că ar fi indicat să facem o călătorie cu avionul în fiecare zi, să ne dăm seama, că dacă nu facem ceva important cu viața noastră, care și așa poate să fie foarte scurtă, atunci nu facem nimic.

Faptul că nu riști nimic, este de fapt cel mai mare risc pe care ți-l poți asuma în viața asta.

În acel moment realizezi că există doar momentul prezent, doar respirația ta, în schimb totul este un gol, ceva negru. Realizezi cât de puține știm despre viață.

Rămâi fascinat de propria mortalitate.

În acel moment.. te eliberezi. Faci cum zicea Chuck Palahniuk în Fight Club” let it go” în timp ce Brad Pitt, trăgea de volan, îndreptându-se cu mașina spre, inevitabila, mortalitate.

Înveți să let it go în orice situație a vieții tale și atunci te eliberezi și te naști încă o dată.

Poate vorbesc pastele din stomacul meu, însă hai să ignorăm faptul că jumătate din cantitatea de sânge s-a dus spre burtă și foarte puțin a mai rămas la creier, cel mai potrivit moment pentru a filosofa, și să ne concentrăm asupra a ceea ce spun și am simțit eu când avionul a început să se ridice, să zboare și să aterizeze.

M-am simțit liber și m-am întrebat dacă mai sunt atât de speriat de sunetul pe care ușa îl face noaptea. De pașii pe care îi aud deasupra mea. De zgomotul întunericului. De umbre. De toate marile prostii care sunt doar praful de pe tobă în comparație cu marile temeri ale vieții.

Concluzia numero trei, pentru că nu știu cum se zice 3 în italiană, este următoarea: orice s-ar întâmpla o să mori. Sper să mori cât mai târziu și cât mai fericit, într-un Chateau scufundat în plăcere, vin și bucurie. Însă dacă nu faci acum ceea ce te sperie, dacă nu acționezi, dacă nu îți trăiești visul cu ochii și te lași controlat de frică, atunci este ca și cum ai irosi o sticlă de vin de cea mai bună calitate.

Un vin pe care doar o dată la milioane de ani îl mai găsești. Ceva rar. Ceva cum zice americanu oan of a caind, ceva unic.

Tu ești acel vin, de viță nobilă, care dacă nu trăiește la potențialul maxim, se lovește de podea și este curățat mai apoi cu un mop ud și urât mirositor.

Sper că nu vrei să ajungi un vin unic pe podea, ci un suflet al petrecerii, care îmbată pe toți și oferă plăcerea de după celor care se iubesc și se atrag.

Iar concluzia finală este…

Trăiește viața la potențialul ei maxim, restul sunt detalii. Iar dacă nu mă crezi, alege o călătorie cu avionul și realizează cât de fragilă este viața.

PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: