5 Metode Prin Care Poti Sa Intelegi Mai Bine Oamenii Cu Care Relationezi

Startup Stock Photos

Vreau să-ți scriu astăzi despre o greșeală pe care încă o mai fac atunci când vine vorba de relațiile interumane și cum am reușit totuși să o observ și să mă opresc din a o mai face. Nu-mi iese tot timpul, însă viața este un proces.

Încep cu o poveste.

În proiectele pe care le desfășor (Doisprezece, Relații Remarcabile) am o echipă de oameni frumoși și inteligenți, care mă ajută să le administrez, să le organizez și să fac totul să meargă foarte bine. Au venit și au plecat ceva oameni, însă așa este viață. Omul care mă ajută momentan, este un om foarte diferit de mine, la polul opus. Eu sunt genul care face totul foarte repede, acționează instant, nu stă pe gânduri 3 zile, ci în 3 zile are gata un workshop, trailer video, o idee de video viral pusă în practică și 5 articole scrise. Sunt un om de acțiune, de multe ori mult prea grăbit, care nu stă, ci face. Însă omul care mă ajută, să-i spunem pe nume pentru că nu se va supăra, Bogdan, este total diferit.

Inițial am avut impresia că are ceva cu mine și că nu vrea să mă ajute, că vrea să tragă de timp, să chiulească, să facă totul cât mai încet posibil doar pentru a mă enerva.

Apoi am realizat că de fapt… acesta este stilul lui. Nu zic că este bun sau rău, ci pur și simplu este. Este un stil diferit de acțiune, un stil așa cum i-am spus eu în glumă, deși foarte nervos că nu face la timp ceea ce îi spun, ca la Paris, cu un croissant și o cafea, relaxare, apoi 10 minute de muncă, apoi alte 8 ore de relaxare.

Încerc să-l înțeleg, de multe ori îmi iese, de multe ori îmi ies din pepeni.

Dar astăzi vreau să-ți prezint 5 metode prin care reușesc să mă stăpânesc atunci când vine vorba de relațiile pe care le am cu oamenii total diferiți de mine. Îți scriu aceste idei pentru că și tu s-ar putea să întâlnești parteneri, prieteni, șefi, colaboratori, total diferiți de modul în care tu acționezi și să crezi că au ceva cu tine, că te privesc de sus și că îți fac în ciudă, doar pentru a te vedea nervos.

După mai multe luni de confuzie, nervi, mesaje trimise, întrebări puse, provocarea pe care o am încă legat de acest domeniu și stresul pe care-l resimt, începe să scadă în intensitate, folosind aceste 5 idei:

1. Oamenii nu fac ceva pentru că vor să-ți facă ție rău, ci pentru că ei își vor binele.

Sâmbăta trecută i-am dat mesaj lui Bogdan, pe Facebook. Nu mi-a răspuns nici după vreo 24 de ore. I-am dat apoi un sms. Nu mi-a răspuns. I-am mai dat un sms. Nu mi-a răspuns. După alte 8 ore, l-am sunat. Nu mi-a răspuns. După alte 6 ore, am început să mă sperii, m-am gândit că a pățit ceva nasol. Așa că l-am mai sunat o dată.

Mi-a răspuns, cu un calm absolut, de la care toți budiștii zen au carnețele de notițe de învățat: “Salut Cristi, ce faci?”

De parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Mi-a spus că a avut telefonul pe silențios (48 de ore) și că s-a relaxat, fiind sâmbătă. În sinea mea mi-am spus “că nu prea mai are cum să se relaxeze mai mult de atât, dar văd că totuși o face”.

Ce vreau să spun cu această poveste este că oamenii acționează cum vor ei pentru motivul că își vor binele. Bogdan, cel mai probabil, a fost stresat după o săptămână de muncă, școală și task-uri primite de la mine, apoi a ales o zi să se relaxeze. Eu m-am speriat pentru că nu am mai dat de el, am crezut că a pățit ceva, dar până la urmă am realizat, a milioana oară, că acesta este stilul său: DIFERIT de al meu. Total diferit.

2. Oamenii au stilul lor, de foarte multe ori total diferit de al tău.

Țin minte momentul în care l-am rugat pe Bogdan să-mi ofere o descriere la o poză. S-a întâmplat acum 3 săptămâni, știu exact cum mi-a spus: “Da, super, o fac chiar acum!” Ce crezi că s-a întâmplat? Nici acum nu am primit descrierea.

Cel mai probabil a uitat, sau încă lucrează la ea, în acest caz o să iasă o operă de artă, două propoziții perfecte, care vor intra în istoria omenirii.

Dar cel mai probabil a amânat atât de mult încât într-o zi a realizat că mai bine amână de tot, pentru că acesta este stilul lui caracteristic, diferit de al meu, care este să acționez instant și când spun că fac ceva, chiar fac în secunda respectivă, nu peste 3 ani de zile.

Ce vreau să spun este că oamenii au de multe ori un stil de acțiune diferit de al tău, nu au ceva cu tine, nu te ignoră, nu te iau peste picior, ci doar sunt diferiți.

3. Oamenii nu sunt perfecți, toți ne confruntăm cu probleme.

Într-o zi mi-am cerut scuze în fața lui Bogdan, pentru că îl grăbesc, deși setările sale de bază sunt calmul, liniștea, mersul încet, dar sigur.

El mi-a spus că de fapt îmi mulțumește că-l mai grăbesc și că mă enervez, pentru că așa realizează că uneori lucrurile se pot face mai repede și bine, adică la timp. Mi-a recunoscut că se confruntă cu această problemă și mi-a mulțumit.

În acel moment am realizat că de fapt, eu îl priveam ca pe un om perfect, care poate să execute totul instant și să o facă într-un mod magistral. Însă, ce crezi? Suntem oameni, și nu suntem perfecți. Toți avem probleme cu care ne confruntăm.

Ideea este clară: nu îi judeca pe ceilalți, ci pune-te în locul lor, vei observa că se confruntă cu probleme, așa cum și tu te confrunți și vei afla că nu sunt perfecți, așa cum nici tu nu ești, ci pur și simplu sunt. Greșelile, defectele, lipsurile lor, devin propria semnătura și îi definesc, îi fac unici și deosebiți.

4. Scenariile pe care tu le faci în mintea ta nu au legătură de foarte multe ori cu realitatea.

Ai fost vreodată în situația următoare: ai contactat pe cineva, ai vorbit la telefon 5 minute, după care ți-a închis brusc. Nu ai înțeles, ai crezut că ți-a închis telefonul în nas și că are ceva personal cu tine.

Doar că, peste câteva ore ai aflat că de fapt bateria s-a terminat.

În momentul acela te-ai simțit destul de prost, pentru că ai făcut o greșeală, însă ar fi fost indicat să te fi simțit destul de inteligent, pentru că ai fost destul de deștept să greșești și să iei lecția de acolo.

Lecția din această greșeală pe care și eu am făcut-o de multe ori este următoarea: de multe ori ne facem în mintea multe scenarii, care nu au legătură cu ceea ce se întâmplă în realitate. Facem asta din ego, pentru că avem impresia că ceilalți au ceva cu noi, dar ei de fapt își vor binele lor, nu răul nostru.

5. Problema cu așteptările este că ele există, dacă n-ar exista am fi fericiți tot timpul, cu orice rezultate.

Recunosc. Am așteptări (poate) mult prea mari de la Bogdan. Pentru că văd în el un om inteligent, cu potențial, doar că nu realizează cât de multe lucruri poate face dacă se mișcă mai repede.

În același timp realizez că problemele prin care a trecut, l-au făcut poate mai calm și liniștit, realizând că tot ceea ce contează este momentul prezent, nu ceea ce îl rog eu să facă.

Așteptările mele sunt uriașe. Vreau calitate, vreau să mulțumesc oamenii care se înscriu la programul Doisprezece, vreau să trimit totul la timp, și prin agitația asta pe care o construiesc în interiorul meu, chiar reușesc să pun puține paie încinse sub Bogdan și el din când în când să o ia la fuga cu comenzile, cu mailurile, bineînțeles, în stilul său caracteristic, FOARTE RELAXAT.

Problema cu așteptările este că dacă ne facem așteptări despre un eveniment riscăm să fim dezamăgiți.

Concluzia

Concluzia este una simplă și frumoasă: dacă nu aș fi trecut prin stresul, nervii, (da, mă enervez destul de repede și sunt cam impulsiv) supărarea, momentele de panică în care după 48 de ore nu răspundea la telefon, nu aș fi scris acest articol și poate tu nu ai fi primit valoare pe acest subiect destul de delicat: relațiile interumane.

Așa că vreau să îi mulțumesc lui Bogdan pentru ceea ce este, pentru relaxarea sa ieșită din comun, pentru liniștea cu care își trăiește viața, pentru calmul său când vede de la mine 3 apeluri și 5 mesaje, după două zile și ridică telefonul și-mi spune: “Salut, ce faci?” de parcă timpul ar fi stat în loc și nimic nu s-ar fi întâmplat.

Iar în momentele în care mă enervez și exagerez, îmi cer scuze, sunt și eu om și greșesc, mă zbat tot timpul, aplicând ideile de mai sus, să devin unul mai bun, mai înțelegător și mai puțin impulsiv.

Sper că ideile de aici te vor ajuta. Acestea sunt extrase din viața mea, din ceea ce am învățat eu și ceea ce urmează să mai învăț. Sper că amandoi, peste ani de zile, să citim acest articol și să realizăm cât de mult am crescut din punct de vedere emoțional.

Sunt curios care este părerea ta despre ceea ce am scris aici. Contribuie printr-un comentariu! Mulțumesc frumos!

Cu drag,

Cristi F. Ștefan

PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: