Ce Faci Tu Cu Viata Care Ti-a Mai Ramas?

1pn

Acum aproximativ un an citeam despre un tip, care lucra pentru o publicație online specializată pe tehnologie. El și-a propus să renunțe la internet timp de un an de zile. Mai târziu am citit că a reușit.

Am fost fascinat de această poveste, pentru că internetul pentru mine, cum cred că și pentru tine, face parte din viață. Apoi m-am întrebat, nu cumva, viața mea face parte din internet? Și am pornit să scriu acest articol.

Ce este viața?

Richard Feynman în cartea sa, Ce îți pasă ție ce gândesc alte persoane, povestește la un moment dat despre moartea iubitei sale și ajunge la concluzia că noi oamenii, trăim într-un mod fascinant, pentru că am ajuns să fim împăcați, să nu ne întrebăm și să nu ne zbatem în fața morții. Pur și simplu acceptăm că viața noastră aici este limitată, râdem, ne simțim bine și apoi murim.

Spusele sale făcându-mă conștient asupra singurei probleme pe care o avem de fapt și anume că acceptăm cu atât de multă liniște, faptul că într-o zi nu o să mai fim aici. Am devenit neliniștit. Am început să mă întreb dacă ceea ce fac acum mă face fericit, dacă-mi mai lipsește ceva, dacă asta vreau să fac cu viața mea.

Și am ajuns la următoarea concluzie…

Petrecem prea mult timp online când de fapt viața se întâmplă offline.

Zilele trecute am încercat un experiment, nu am deschis computerul pentru o zi. Poate pentru tine nu este un mare experiment, dar pentru mine este, deoarece toată viața mea se învârte în jurul acestui computer, fiind probabil, pe lângă creier, a doua piesă de tehnologie care mă ajută să fac ceea ce iubesc, să scriu.

M-am simțit pur și simplu mai liber, de parcă aș fi câștigat o zi în plus, și chiar am câștigat.

Apoi am extins experimentul la mai multe zile, în care am decis să folosesc calculatorul doar pentru a scrie, fără ca acesta să fie conectat la internet. Așa că am scos conexiunea de la internet și pentru un moment tot apartamentul meu a fost cuprins de liniște, de serenitate și solitudine.

  • Nu mai aveam cum să-mi verific postările de pe Facebook.
  • Nu mai aveam cum să văd câți vizitatori au intrat astăzi pe site.
  • Nu mai aveam cum să văd câți oameni s-au înscris luna aceasta în programul Doisprezece.
  • Nu mai aveam cum să văd câte cărți au fost descărcate.
  • Nu mai aveam cum să văd câte și ce mesaje am primit.

Pentru un moment liniștea mi-a pătruns viața la un volum maxim. Pentru un moment, am simțit că, nu mai sunt obligat să răspund tuturor notificărilor care-mi cer atenția și că pot să mă bucur de viață, în liniște, doar eu cu mine, în fața unui editor text, apăsând tastele care, pe zi ce trece,  devin tot mai mult o parte din mine.

Despre control și călătoria cu avionul

Să-ți vorbesc puțin despre control și vei vedea cum toate aceste idei se vor lega la final, într-o concluzie.

Acum câțiva ani am călătorit pentru prima dată cu avionul la mătușa mea, în Germania. Când m-am suit în avion am simțit același lucru pe care-l simt acum, în timp ce îți scriu ție, fără să fiu conectat la internet. Am simți o eliberare, am simțit că tot controlul, de fapt iluzia controlului, este preluat de altcineva. M-am simțit gol, m-am simțit mai sincer, m-am simțit mai simplu.

Pentru că viața mea nu mai depindea de mine și de atenția mea, depinde de atenția altei persoane.

Călătoria cu avionul a fost o lecție importantă pentru mine, pentru că mi-a oferit o nouă perspectivă asupra vieții și anume: avem impresia că tot timpul suntem sau trebuie să fim în control, când de fapt aceasta este cea mai mare iluzie a minții. Nu trebuie să fii într-un avion, la nu știu câți metri altitudine, pentru a putea să lași tot, să renunți la control și să trăiești în prezent.

Concluzia sau… conectarea punctelor

Îmi place viața. De fapt, o iubesc. Îmi place cum la final toate punctele se conectează, așa că vom replica viața în acest articol și vom conecta toate punctele.

1. Viața este scurtă, limitată, finită. Viața aici nu durează o eternitate, ci doar o perioadă limitată de timp. Faptul că știm sau nu știm când urmează să încetăm să mai fim în viață ar trebui să ne facă mai fericiți, mai împăcați și mai sinceri cu noi. Pentru că o singură viață avem, o singură șansă avem să construim ceva frumos, să fim sinceri cu noi atunci când luăm decizii, să nu se fie frică sau dacă ne este să facem oricum lucrurile care ar putea să ne ajute să evoluăm, să ne deconectăm mai mult pentru a putea să trăim viața mai mult.

2. Petrecem mult prea mult timp online și credem că este neapărat nevoie să răspundem tuturor notificărilor de culoare roșie ce ne apar în fața ochilor. Uităm că viața este dată pentru a fi experimentată offline, uităm de conexiunea umană, uităm să râdem, să glumim, să ne atingem, să ne sărutăm și să ne iubim. Uităm că de fapt, indiferent de cât de avansată va ajunge tehnologia, tot o chitară, un foc de tabără și un cerc de prieteni strânși în jurul unui foc rămâne esența. Discul de vinyl va fi tot timpul mult mai frumos, autentic, simplu, decât orice melodie compusă tehnologic. Este foarte ușor să ratăm frumusețea vieții ce se întâmplă în mediul offline, atât timp cât din dorința de a ne conecta, rămânem în online.

3. Controlul este defapt cea mai mare iluzie pe care o avem. Pentru că deși avem control asupra multor lucruri, majoritatea țin de probabilități. Mai ales când vine vorba de controlul iluzoriu pe care credem că-l avem atunci când călătorim cu mașina, cu avionul sau cu vaporul. Șansele sunt că într-o clipă vom ajunge să nu mai putem respira sau într-o clipă vom ajunge să regretăm ceea ce nu am făcut, ceea ce nu am spus, ceea ce nu am avut curajul să experimentăm, doar pentru că nu am avut timp, bani sau alte scuze comune. Renunță la iluzia controlului și pur și simplu trăiește-ți viața așa cum știi tu mai bine, acum, aici, în momentul prezent.

4. Deși suntem construiți în așa mod încât să nu fim singuri și tot timpul vrem să fim alături, să ne îmbrățișăm, să râdem împreună, să construim o conexiune umană autentică, această tehnologie ne distanțează foarte mult de natura noastră și ne trimite din nou în peșteră. În peștera minții, în peștera internetului 4G, în peștera ecranului retină, în peștera cutiei în care ne ațintim privirea pierdută de mult prea multe ori pe zi.

Viața a fost, este și va rămâne în offline.

Credit foto: http://natashattack.tumblr.com/post/82353984746PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: