10 Moduri Prin Care Poti Sa Citesti Mai Mult

036618aef2ad4053f8858b66477a8de2

În anul care a trecut am citit peste 50 de cărți, asta înseamnă cel puțin o carte pe săptămână, uneori chiar două sau trei cărți într-o săptămână. Este un lucru destul de normal pentru mine să citesc mult, și consider că pot să-ți ofer 10 idei care să te ajute să citești mai mult, venite din experimentele de până acum.

Fără alte introduceri, îți prezint zece moduri prin care poți să citești mai mult.

1. Citește doar ceea ce îți place

Poate este destul de simplu, însă toți am trecut prin momente în care am pus mâna pe o carte și după 30 de pagini am realizat că nu ne place, apoi am tras de noi să o citit, pentru că… nu știu de ce.

Dacă faci asta o să te încetinești foarte mult.

Sfatul meu este să citești doar ceea ce îți place, ceea ce se leagă cu atitudinea, starea, job-ul, proiectul tău prezent. Dacă nu-ți place o carte, nu contează că ai cumpărat-o, pur și simplu renunță să o citești și fă-o cadou unei persoane dragi.

2. Citește în timpii morți

Există așa numiții timpi morți, ca de exemplu în metrou, în autobus, în tren, în avion, locuri în care îți petreci foarte mult timp.

De exemplu, dacă ești din București și trebuie să călătorești zilnic spre muncă în jur de 30 de minute dus, 30 întors, asta înseamnă 60 de minute. Poți citi lejer zeci de pagini doar în acest timp și în câteva zile, poate chiar o săptămână de muncă, să termini o carte.

3. Investește într-o tabletă sau un ebook reader

Probabil cea mai bună investiție a fost tableta pe care o am de foarte mult timp și pe care am vândut-o pentru o alta mult mai mică. Sunt numeroase tablete pe piață, alege ceea ce îți place, în funcție și de bugetul tău.

De ce zic asta? Pentru că pe o tabletă poți să pui milioane de cărți și nu trebuie să le mai cari după tine. De ceva ani citesc 80% pe tabletă și restul pe hârtie, pentru că nu pot să mă despart de tot de cărți, îmi plac mult prea mult. Există și tableta la sub 180 lei, cum este aceasta.  Sau clasicul Kindle, ori un iPad dacă vrei ceva mai mult.

Tableta este portabilă, o pun în buzunar sau geantă și o scot în metrou sau autobus. Așa mă asigur că citesc în acei timpi morți de care vorbeam mai devreme.

4. Fă un obicei din citit

Un sfat foarte bun este ca în fiecare dimineață să-ți construiești o rutină care să te determine după o perioadă să citești într-un mod automat. Țin minte cum rutina mea de peste 50-60 de zile funcționa: mă trezeam din pat, mă spălam, mâncam ceva, îmi luam cafeaua și 2 ore citeam fără ca nimeni să mă oprească.

Construind un obicei totul devine automat, nu trebuie să te mai “forțezi” să citești, o să vină de la sine, automat, fără efort.

Dacă vrei să înveți mai multe despre psihologia din spatele acestui obicei, și a oricărui alt obicei, te invit în programul Doisprezece, apasă aici pentru mai multe detalii.

5. Nu trebuie să citești, sau să te forțezi

Cred foarte mult în acest lucru, de când am citit o idee care m-a inspirat: Nu trebuie să faci nimic. Nu trebuie să citești, nu trebuie să te duci la muncă, nu trebuie să mănânci, nu trebuie să dormi. Pur și simplu le faci pentru că vrei, nu pentru că trebuie.

Momentul în care îți schimbi gândirea din “trebuie să citesc această carte” în “abia aștept și vreau să citesc această carte” totul se schimbă, iar astfel cititul se transformă într-o plăcere.

Până la urmă cititul este un obicei al oamenilor inteligenți, nu trebuie să citească toată lumea, ci doar cei care vor cu adevărat să crească.

6. Concentrează-te 100% pe citit

Știu cum este să citești două pagini, apoi să îți sune telefonul, să răspunzi și prietenii să te invite în oraș. S-a mai dus o zi de citit pe apa sâmbetei. Apoi să iei cartea și să primești un mail și tot așa…

În momentul în care te pui să citești, elimini toate elemente ce ar putea să te distragă și te concentrezi 100% pe citit. Este bine să-ți construiești un spațiu doar al tău, plin de liniște și frumos, în care să te așezi și să citești.

7. Alătură-te unui grup de citit

Este de un milion de ori mai ușor să citești când ai lângă tine sute de persoane care citesc. Aceștia o să te încurajeze și motiveze să citești mai mult. În plus de asta o să strângi o listă plină de recomandări de cărți foarte bune.

În cardul programul Doisprezece facem acest lucru, suntem aproximativ 200 de oameni, și ne organizăm luna aceasta să citim mai mult și cărți mai bune. Așa că te invit să te alături nouă apăsând aici.

Dacă nu citești zilnic și vrei să citești mai mult, acest grup o să te motiveze! Am pus mai jos o fotografie pentru a vedea ce spun cei care au participat luna asta, despre grupul Doisprezece. (apasă pe fotografie pentru a putea să o vezi mai bine)

8. Descoperă cărți incredibile

Se spune că dacă citești cărți foarte bune o să le ratezi pe cele geniale!

O idee foarte bună este să găsești un loc de unde să iei recomandări de cărți foarte bune. Pentru că o carte foarte bună nu are cum să te plictisească. Țin minte acum ceva luni că nu am mai mâncat și dormit atunci când am dat peste o carte genială. Pur și simplu nu am lăsat-o din mână. Am citit de dimineață până seara, cu mici pauze pentru baie și un pahar cu apă.

Cu cât citești cărți mai bune, cu atât o să-ți fie mai ușor să citești. Caută recomandări de cărți geniale, pentru că altfel o să-ți fie greu să citești cărțile mediocre.

9. Citește seara înainte de culcare

Tot legat de ideea construcției unui obicei, un sfat foarte bun este ca seara înainte de culcare, să te pui în pat cu o oră mai devreme și să citești. O să vezi că o să adormi mai bine și mai repede, în plus de asta o să mai citești câteva pagini.

În loc să alegi să stai pe internet și mintea să-ți fugă în 100 de direcții, mai bine deschizi o carte și citești, concentrându-te pe fiecare cuvânt în parte, construind astfel în mintea ta imagini frumoase, care să te pregătească pentru un somn liniștit.

10. Citește nu pentru că este la modă

Există un trend să citim pentru că este la modă, pentru că toată lumea citește. Țin să te anunț că nu funcționează!

De ce spun asta? Pentru că mulți ani de zile am citit pentru că era la modă. Citeam în gol. Nu rețineam nimic, încă credeam că sunt foarte cool pentru că citesc.

Cititul nu are legătură cu timpurile, moda, socialul, ci are legătură cu tine. O faci pentru tine, nu pentru cei din jurul tău. O faci pentru a te dezvolta. Cititul este un lucru pe care-l iubești sau pe care îl poți iubi, nu este o modă.

Alege să citești doar pentru tine, nu pentru a le arăta celor din metrou cât de deștept ești ținând în mână o carte de 800 de pagini. Cititul nu este o modă, ci un stil de viață.

Cu drag,

Cristi F. Ștefan

PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: