De trei ani de când scriu cred că am primit în jur de 100 de mesaje de critică. Și când spun critică spun cuvinte destul de dureroase și afirmații care te-ar afecta dacă nu ai crede foarte mult în ceea ce faci.
M-am gândit că și tu în viața ta te confrunți cu critica. Și ăsta este un semn bun. Așa că vreau să-ți prezint, din experiența mea de până acum, 10 moduri care să te ajute să reziști la critică și să construiești lucruri incredibile cu viața ta.
1. Când descoperi cine-ți sunt criticii, începi să râzi
În primul rând, la o scurtă analiză, 95% din oamenii care te critică, scuză-mă că o zic așa direct, sunt niște ratați, leneși și vai de (inserează obiect obscen aici) lor, care tot timpul stau cu curul pe canapea, bagă în ei fast-food și nu fac nimic cu viața lor, trăind propria mizerie și comentând pe internet pentru că asta este singura lor șansă să se simtă că fac ceva cu viața lor, descurajându-i pe cei care chiar au curajul să facă ceva cu viața lor.
Momentul în care descoperi cine sunt oamenii care te critică, realizezi că pe 95% dintre ei ar fi indicat să nu îi asculți.
2. Dacă este vorba de cei 5%, ascultă-i! Vei avea multe de învățat
Sunt o persoană foarte reactivă și care se enervează foarte, foarte repede. M-am enervat de zeci de ori, apoi m-am calmat și am realizat că din critică, am ce învăța. Pentru că, de multe ori, există și acei 5% dintre critici, care deși o fac cu o intenție rea, de a te vedea jos și suferind pentru a putea să se bucure, spun totuși lucruri interesante.
Consider că un om deștept ascultă și de critici, și își îmbunătățește munca folosindu-se de critica dură a acestora.
3. „Îți mulțumesc!” Ăsta e cel mai bun răspuns la critică
Majoritatea prietenilor mei nu ar fi de acord cu mine, însă eu zic mulțumesc și celor care mă înjură și-mi spun că sunt cel mai mare idiot din lume. Le spun, mulțumesc! Iar acest mulțumesc îi scoate din minți. Pentru că ei vor un război, vor să te facă să te simți prost, dar momentul în care le arăți că nu te lași nici măcar atins de critică, este momentul în care văd cât de puternic ești de fapt.
4. Când îți spun cât de prost ești tu sau munca ta, îți spun de fapt cât de tare ești!
Și nu, nu sunt nebun. Dacă stai foarte bine să te gândești, chiar așa e. Momentul în care cineva îți spune cât de proastă este munca ta, cât de idiot ești tu ca om, este momentul în care ți-ai mai câștigat un admirator. Pentru că un om care își folosește toată energia pentru a îți spune asta înseamnă că are impresia că ai ajuns în locul respectiv și el nu poate ajunge acolo. Te vede a fi foarte sus, un om remarcabil, de admirat și îi este imposibil de crezut că tu poți să ajungi acolo și el nu.
Critica este cel mai subtil mod în care poți să apreciezi un om. Crede-mă pe cuvântul meu!
5. Dacă-ți consumi toată energia gândindu-te la critici, o să pierzi în vedere complimentele
Adevărul este că totul se rezumă la nivelul de energie. Dacă-ți petreci toată ziua gândindu-te la ceea ce ți-a spus x, atunci toate rezultatele tale o să fie proaste. Imaginează-ți cum ar fi să mergi pe o margine de prăpastie și să te gândești cum o să cazi. După 20 de pași o să cazi mai mult ca sigur.
Concentrează-ți energia pe complimente, lucurile pe care oamenii le apreciază la tine. Consider că nu toți oamenii sunt făcuți să suporte critica, iar la început ar fi indicat să o ignore total.
6. Ai grijă să nu interpretezi feedback-ul și să spui că e critică
Încă mai primesc mesaje care-mi spun că mai greșesc când scriu, pun un i în plus sau un i în minus, apoi își cer scuze pentru că nu vor să mă supere. Nu înțeleg cum ar putea să mă supere. Pentru că nu sunt atât de prost să confund feedback-ul cu critica.
Feedback-ul este ceva, care pare a fi critică, dar de fapt vrea să te ajute. De multe ori este greu să-ți dai seama, însă cel mai bine este să observi intenția cu care persoana respectivă face această remarcă.
Feedback-ul te ajută. Critica, nu.
7. „Cei care te critică o să devină cei mai mari susținători ai tăi”
Asta mi-a spus Pera Novacovici acum ceva timp când m-am lăsat afectat de o critică destul de dură și răutăcioasă. Mi-a spus că motivul pentru care oamenii se agită este că i-ai făcut să se simtă inconfortabil.
Ori le-ai dat lumea peste cap și le-ai arătat prin exemplul personal cât de sus pot ajunge, dacă muncesc, dar se sperie de această muncă și astfel te judecă pentru că vor să te dărâme. Ori ceea ce ai scris/făcut/construit i-a făcut să realizeze cât de puțin fac cu viața lor și asta îi supără, rău de tot.
Însă într-un final, ține minte, așa cum prietenul Pera mi-a spus mie, așa îți spun și eu ție „Cei care te critică o să devină cei mai mari susținători ai tăi!”
8. Nu ai cum să mulțumești pe toată lumea
Adevărul e că nu ai cum să mulțumești pe toată lumea, iar momentul în care o să încerci asta, o să eșuezi. Asta e clar. Așa că nu mai încerca.
Hai să-ți spun o poveste.
Seth Godin spunea la un moment dat că ținea o prezentare. Iar în acel moment erau în față doi oameni care se jucau pe telefon și nu-l ascultau, alți trei în stânga care vorbeau între ei și doi în spate care citeau ceva. În acel moment, aproape că a luat-o razna. Dar și-a amintit ceva ce i-a spus un vechi prieten. Și-a amintit să privească spre sală și a văzut o femeie care își lua notițe după fiecare cuvânt pe care-l zicea. Apoi a realizat că momentul în care se concentrează asupra a celor șase oameni care nu sunt atenți la el, o să îi distrugă experiența acelei femei care a venit special pentru el, de la 300 de km depărtare, să-l asculte cu atenție.
Asta trebuie să faci și tu! Să te concentrezi doar asupra celor două, zece, cincizeci, o sută, o mie de persoane care te plac, care îți admiră munca și care sunt aici pentru a asculta ceea ce ai tu de spus, pentru a utiliza produsul sau serviciul tău și pentru a cumpăra produsele tale.
Momentul în care te concentrezi pe acei oameni care nu te plac și nu cred în ceea ce faci, este momentul în care îți bați joc de toți acei oameni care te ascultă, te plac, te admiră și vor să afle cât mai multe de la tine.
9. Când vine vorba de critică, nu rămâne atașat de ideile tale
S-ar putea să ai o idee proastă, iar dacă nu renunți la ea destul de repede, s-ar putea să pierzi multe lucruri: bani, timp, prieteni chiar și mult mai rău de atât.
Noi oamenii suntem foarte atașați de ideile noastre. Momentul în care un prieten mi-a spus că aș putea face x mai bine, m-am enervat. Și m-am supărat pe el.
Apoi am realizat că sunt foarte atașat de ideile mele. Atât de atașat încât voi avea de pierdut.
Are mare legătură cu critica vreau să mă crezi. Pentru că s-ar putea să primești un feedback și să crezi că e critică, apoi să rămâi atât de atașat de ideile tale, încât totul să se ducă de râpă.
Ideile tale, deși sunt ale tale, pot să fie proaste. Asta nu te face un prost, dacă îți recunoști propriile limite și greșeli, apoi faci tot posibilul să treci peste acestea și să le rezolvi.
10. Redu cât mai mult expunerea la critică
Am scris-o și mai devreme într-o formă sau alta, dar nu-mi pasă, pentru că este atât de importantă ideea încât merită să o repet!
Când mi-am început blogul, toți prietenii mei de atunci ar fi râs de mine. Părinții cel mai probabil la fel. Toți colegii mei m-ar fi luat în glumă și în batjocură. Sau poate m-ar fi încurajat, nu știu, dar am fost atât de deștept (și modest) încât să nu le spun ce fac. Aproape doi ani am ținut totul secret, eram doar eu, un computer și editorul text în care scriam tot ce îmi venea în cap în nebunia mea de a face lumea mai bună și de a ajuta oamenii.
Am crezut în mine în timp ce nimeni nu credea. Așa se întâmplă și acum, cu ultima carte Relații Remarcabile. Am trimis zeci de mesaje la librarii, la prezentatori de emisiune, la artiști, la oameni care să mă ajute să dau vorba mai departe, dar din toți acești oameni m-au băgat în seamă doar câțiva.
Mă încurajez totuși zi de zi și îmi spun că o să am o poveste impresionantă de viață, pentru că toți trecem prin greutăți până să ajungem acolo unde ne-am propus, iar în momentul în care o să vând un milion de copii în câteva zile, o să spun povestea despre cum băteam la căsuțele de email ale marilor oameni și librării și cum nimeni nu mă băga în seama, iar acum toți vor să îmi afișeze cartea la ei și să mă ajute să o promovez.
Sfatul meu sincer, este să reduci expunerea la critică și să crezi nebunește în visul tău. Doar așa zic eu că poți ajunge acolo unde nimeni nu crede și nu a mai ajuns vreodată!
Dacă aceste idei te-au ajutat, gândește-te că sunt sute, poate chiar mii de persoane ca tine, care ar beneficia de pe urma acestui articol. Fă-le un bine și dă-l mai departe!
Îți mulțumesc pentru atenție și sper că te-am ajutat,
Cristi