Tehnica De Ce-urilor. Cum Sa Descoperi Adevarata Motivatie Din Spatele Actiunilor Tale

Astăzi vreau să te învăț o tehnică din psihologie care o să-ți facă viața mai bună, o să-ți salveze niște timp și o să te ajute să te îndrepți spre acel ceva pe care-l dorești într-un mod sincer și autentic, din sufletul tău.

Vrei asta? Atunci ai nimerit bine.

O tehnică din psihologie, pe care o explic celor care mă contactează pentru coaching, este tehnica de ce-urilor.

De ce? De ce? De ce?

Mulți dintre voi uitați, sau nu știți, să vă puneți întrebarea de ce la un nivel mai adânc. Ce vreau să spun cu asta? Pai, uite. Săptămânile și zilele trecute am simțit cu tot corpul meu o rezistență fantastică și o dorința de maltratare intelectuală.

Mai simplu spus: am dorit să fiu cel mai productiv om de pe planetă. Să citesc foarte foarte mult, chinuitor de mult, să învăț și mai mult, chinuitor de mult și să fiu cel mai citit și inteligent om pe domeniul meu.

După lungi discuții cu un prieten, cel care a scris acest articol, am ajuns la un răspuns. După săptămâni chiuitoare, în care dacă nu făceam ce îmi propuneam mă simțeam vinovat și în care așteptările mele de la mine erau uriașe mi-am dat seama că greșesc.

Greșesc pentru că motivația acțiunilor mele este un defectuasă. Și nu aș fi putut afla asta fără să stau 10-15 minute singur, într-o cameră goală, cu o foaie și un pix și să mă întreb de ce până storc din mine adevăratul motiv pentru care vreau să mă maltratez intelectual.

Pune sub semnul intrebarii motivul

Hai să-ți dau un exemplu, și chiar te rog, dacă treci printr-o stare de discomfort, nu prea ai idee ce vrei să faci cu viața ta, vrei mai mult de la tine și te frustrează că nu tot timpul poți să dai mai mult, vrei să te maltratez fizic (prin alergat maratoare, ultra-maratoane) intelectual (citit 300-400 de pagini zilnic, documentare constanta, puțin somn și mai puțină mâncare) sau profesional (lucrezi peste program zilnic, nu prea ai viață socială și tot ce faci e să muncești) să te facă să realizezi adevăratul motiv al acțiunilor tale.

Un fenomen printre primele persoane de pe lista de bursieri, și eu am fost pe acolo în ultimul an de facultate, este tendința de stresare excesivă, de memorare și de învățare masivă a unor informații pentru a obține note mare.

Să-i spunem, fenomenul notelor-mari-pentru-ca-altfel-ma-simt-ca-un-prost. Pe scurt, cam așa funcționează și cam ăsta este motivul adevărat din spatele acțiunilor multor dintre acele persoane și în același timp îți explică tehnica de ce-urilor cu ajutorul unui exemplu real:

1. De ce să învaț pentru materia asta? Pentru că vreau să iau nota mare.

2. De ce vreau să iau notă mare? Pentru că vreau să iau bursă și loc de cămin.

3. Deci până la urmă învăț ceva pentru bursă și loc la cămin? De ce? Pentru că vreau să primesc validarea părinților, a profesorilor și a tuturor celor care mă înconjoară. (Jackpot sau un fel de șah, mai e puțin până la șah-mat)

4. De ce vreau să primesc validarea tuturor? Pentru că mă simt slab, mic și bun de nimic. Doar dacă iau note mari o să mă simt valoros.

5. De ce doar dacă iau note mari o să mă simt valoros? Pentru că am o problemă. Mă atașez de lucrurile materiale și dăunătoare pentru a-mi obține fericirea, valoare.

6. De ce mă atașez de note? De ce am impresia că ele îmi dau o anumită valoare? De ce nu pot ca eu să-mi dau o anumită valoare?

Pentru că sunt prea prins in sistemul ăsta, în lumea asta, în jocul ăsta. Pentru că vreau să fac ceea ce fac toți. Pentru că dacă toți merg într-un picior și eu merg în două, o să mă simt anormal, un misfit, un rebel, și toată lumea o să mă arate cu degetul. Toți o să mă judece, profesorii nu o să-mi spună bravo, bravo, și m-am decis ca toată viața mea să trag ca un câine de cursă de mine pentru a primi de la o figură autoritară un bravo! Merită!! Nu sunt deloc nebun și motivația mea este una sănătoasă!! #DelusionalFucker

Și sah-mat. Game, set, match. 

Am descoperit și am aflat cât de bolnavă e mintea noastră. Mintea o să te treacă prin chin, o să te determine să te înrolezi la război, adică să omori alți oameni, pentru patrie, sau să te manifești violent, să te maltratezi, chinui și să te biciui constant pentru a obține un bravo, bravo de la o figură autoritără (figure of autorithy).

Adevărații nebuni nu sunt cei din spitale, sunt cei care toată viața lor lucrează pentru un acel de ce greșit, cei care trag de ei pentru hrana egoului, și egoul ăsta e mai flămând decât Flămânzilă și mai insetat decât Setilă (deși n-am avut camere la Bac am citit ceva). O să te mănânce de viu, și pe tine, și pe tot și toată lumea din jurul tău și tot o să mai vrea!

Tehnica de ce-urilor este simplă de aplicat, însă are un efect masiv asupra existenței tale. Exemplu este mai sus. Ce trebuie să faci dacă vrei să descoperi adevărata motivație ce se ascunde în spatele acțiunilor tale este să te întrebi de ce până când simți că ți-ai dat sufletul pe foaie, până când descoperi că motivația ta e greșită și astfel o să poți să o schimbi.

Vreau să spum că multe persoane, ajung să nu descopere niciodată motivația lor adevărată. Ajung să lucreze 50+ de ore pe săptămână pentru ceva care vine din ego, din dorința de faimă, status social, aprobarea celolalte pesoane și nu din inimă, din iubire, din dorința de a evolua, de a ajuta, de a face bine și de a fi fericit.

Tu, de ce faci ceea ce faci? Sper că te-am pus pe gânduri.PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: