[Recenzie] Gandire rapida, gandire lenta – Daniel Kahneman

Daniel Kahneman, laureat al premiului Nobel în Economie și cel mai important psiholog în viață. O carte de aproximativ 800 de pagini care înseamnă o călătorie fascinantă prin mintea umană, felul în care gândim și despre nenumăratele greșeli pe care le facem, de cele mai multe ori fără să ne dăm seama.

 

De mult nu cred că am mai citit o carte așa de fascinantă precum asta. O carte care conține sute de idei ce se bazează pe studii știintifice și pe o muncă de zeci de ani de zile a profesorului Kahneman.  Pe scurt, o carte fascinantă, dacă ești interesat de psihologie. O adevărată investiție în cunoaștere.

 

 

 

5 Idei din cartea Gândire rapidă, gândire rapidă

 

 

1. De ce funcționează terorismul? 

 

Numărul victimelor atacurilor teroriste este unul foarte scăzut, exceptând 9/11, în comparație cu alte cazuri de deces, însă pare să fie unul dintre cele mai temute acte de violență, de ce oare?

 

Pentru că mintea noastră funcționează astfel: este foarte ușor și disponibil ca un atac terorist să ne apară în minte decât numărul accidentelor de mașină. Terorismul ne induce ideea: tu ești următorul. Sentiment identic cu, ai ghicit, loteria. De asta milioane de oameni joacă la loto și alte milioane de oameni (în special în state) sunt speriate de acest fenomen.

 

2. Cât de fericit ești? 

 

S-au realizat foarte multe teste științifice asupra fericirii și Kahneman ne prezintă o concluzie foarte interesantă despre felul în care funcționează mintea umană.

 

Când intrebi pe cineva dacă este fericit el o să se gândească la evenimentele cele mai apropiate de momentul prezent și va da un răspuns (instinctual). Nu va da un răspuns analizându-și toată viața, ci doar evenimentele care ies în evidență (a fost alergat de 3 câini maidanezi sau a găsit 50 de lei pe jos) dar și de cele care sunt mai apropiate (înainte să-i adresezi întrebarea s-a certat cu un prieten) și astfel răspunsurile oferite nu sunt cele mai clare.

 

Tu, cât de fericit ești?

 

3. De ce nu prețium lucrurile pe care le avem?

 

Pentru că avem tendința să exagerăm statisfacția pe care urmează să o primim de pe urma unor lucruri ce urmează să le obținem și în plus de asta ne concentrăm mai mult pe lucrurile pozitive, nu asupra celor ascunse.

 

Acea mașină nouă pe care vrei să o cumperi pare să-ți aducă atât de multă fericire. Îți imaginezi cum te plimbi toată ziua și lumea îți admiră achiziția, însă când o cumperi, după câteva săptămâni, dispare și dorința pentru ea. Începi să o alimentezi cu benzină, să plătești taxele de drum, stai cu grija ei atunci când o parchezi, acele consturi la care nu te-ai gândit așa de tare, astfel satisfacția ta revine la nivelul inițial.

 

Trebuie să avem mare grijă cu lucrurile pe care le dorim acum și să realizăm că al nostru creier amplifică fericirea pe care urmează să o resimțim.

 

4. Efectul de posesie

 

Am scris despre asta aici: Efectul de posesie. Însă pe scurt, avem tendința să exagerăm prețul unui lucru pe care-l vindem.

 

Testele științifice ne arată că am fi dispuși să cumpărăm o cană cu, să spunem, 10 lei, dar am fi dispuși să o vindem cu mai mult de atât.

 

Este un bias, o eroare de judecată evaluativă și trebuie conștientizată, pentru că ne lovim de acesta de foarte multe ori.

 

5. Valorea este relativă. Pui pariu?

 

Friedman i-a propus unui prieten un pariu. Dăm cu banul și dacă pică pajură câștigi $100, dacă pică cealaltă parte pierzi $50. Prietenul a refuzat pariul spunând: durerea pe care urmează să o resimt atunci când pierd cei $50 va fi exponențial mai mare decât plăcerea resimțită de pe urma câștigării celor $100.

 

Creierul nostru este conceput în așa fel încât să ne ferim de risc și durerea pe care o simțim de pierderi este uriașă compartiv cu plăcerea resimțită de câștiguri.

 

Asta poate explică de ce relații de ani de zile se termină de la câteva faze greșite, chiar dacă rapotul este de 5:500.

 

 

Aceste 5 exemple nu cred că acoperă nici măcar 3% din toate ideile din carte. Informația este într-o cantitate uriașă și nu face rabat de la calitate. Dacă vrei să realizezi o investiție în tine, îți recomand cu cea mai mare căldură această carte.

Apasă pe butonul de mai jos

pentru a cumpăra cartea:

Buton Cumpara

 

 

Click aici pentru a reveni la lista de cărți.

 PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: