10 Lucruri Pe Care Ti-ai Fi Dorit Sa Le Stii Inainte Sa Vizitezi Roma, Italia

27e95f2a9557a4da321c5fcaf1cc72c7
Înainte să plec în Roma am vrut să mă documentez asupra multor elemente ale călătoriei, însă nu am putut găsi într-un singur loc absolut tot ce aveam nevoie să știu. Nici măcar pe site-uri ce sunt bine cunoscute în domeniul turismului.

Aici intervin eu. În urma experienței de 16 nopți în Roma, am decis să notez tot ceea ce ai nevoie pentru ca tu să-ți poți planifica această călătorie fără stres și cu bani cât mai puțini, pentru a te bucura astfel de cele mai frumoase locuri și localuri de acolo, aventurându-te într-o experiență de neuitat, precum cea pe care am avut-o și eu.

1. Biletul de avion


„Bine, Cristi, dar ce fac cu banii? Nu este scump?” O să găsești mai multe oferte foarte bune prin companii low cost de genul Wizz Air, însă eu am ales să zbor pe aeroportul principal pentru că este puțin mai aproape de centrul Romei. Îți las mai jos câteva site-uri de unde poți să analizezi și găsești cele mai bune prețuri, în funcție de ziua, data și ora la care alegi să zbori.

 • Skyscanner – Serviciu care-ți permite să cauți rapid cele mai ieftine zboruri, analizând majoritatea companiilor existente.
 • Kayak – Un serviciu asemănător cu Skyscanner.
 • Matrix – ITA (by Google) – Cei de la Google urmează să lanseze oficial un serviciu foarte bun de căutat bilete cât mai accesibile ca preț; momentan nu este atât de marketat, însă este aur curat. Am reușit să găsesc prin acest serviciu multe bilete pe care pe skyscanner nu le puteam găsi.
 • Alitalia – Un sfat primit de la un prieten care călătorește foarte mult a fost să aleg compania aeriană a țării respective și să zbor cu aceasta, pentru că de multe ori prețurile sunt foarte bune. Am reușit să achiziționez un bilet cu 2-3 săptămâni înainte cu 10 euro mai scump decât la Tarom, însă dacă nu ai avut experiențe plăcute cu a noastră companie aeriană, nu o să ai probleme cu Alitalia. Eu unul n-am avut, totul a mers foarte repede și ușor, de la check-in până la boarding.

2. Cum ajungi în centrul Romei?

5a925b1c111b14058f4c5a7aa35f0590

Aici este locul unde, dacă nu te pricepi, s-ar putea să plătești foarte mulți bani, degeaba, pentru a ajunge în oraș. Așa că hai să te scutesc de bani aruncați în plus și să-ți recomand cel mai ieftin serviciu, rapid și confortabil pe care îl poți avea cu numai 4 euro.

 • Terravision. Autobuzul terravision vine fix la ora stabilită, lângă terminalul trei, în dreapta. Nu este greu să te orientezi. O să vezi exact unde este parcarea și o să ajungi destul de rapid în gara Termini. Călătoria va dura în jur de 30 de minute, dar nici nu vei simți cum trece pentru că admiri peisajul pe geam.
 • Recomand să faci rezervarea pe internet, în loc să te duci să cumperi un bilet direct de la aeroport. Astfel vei primi și o reducere de câțiva euro.
 • Apoi printezi confirmarea plății și când ajungi la aeroport te duci  la ghișeul TerraVision din aeroport să-ți ofere un boarding pass – o chestie din plastic cu care te poți urca în autobus. Prima dată, deși nu m-am dus, m-a primit și fără, dar a 2-a oară a trebuit să mă duc să o iau.
 • Pont: dacă ai platit online poți să sari peste coadă și să-ți iei direct boarding pass-ul.
 • În plus de asta, îți recomand să-ți setezi cursa de autobuz cu aproximativ 45 de minute după ce ajungi în aeroport, pentru că s-ar putea să apară lucruri neprevăzute: probleme cu bagajele, întârzierea mașinii care vine și te ia de la avion și alte elemente pe care dacă nu le iei în calcul s-ar putea să fii nevoit să alergi prin aeroport.

Mai sunt și alte variante: trenul Leonardo Davinci, taxiuri, alte autobuze, însă sunt mult mai scumpe și nu scutești nici timp.

3. Transportul în comun în Roma

80a8d0b28bc2ac49e48303e984df72df

Site-ul principal nu cred că a mai fost schimbat din 1998, însă este ATAC; de recomandat este să-ți cumperi un bilet pentru 7 zile, eu așa mi-am luat și parcă a fost 18 sau 25 de euro, însă rămâne cel mai rentabil.

Acesta poate fi cumpărat de la chioșcurile care au inscripția Tabacchi și un T mare pe un fundal negru. În gară o să găsești unul fix cum ieși, în stânga. Mai există mai multe variante de abonamente, pe o zi , pe 3 sau 5 zile, depinde cât vrei să stai.

Partea frumoasă este că acest abonament trebuie să-l compostezi doar o dată, apoi îl ții cu tine. Poți să-l folosești și la metrou și la transportul în comun, ori de câte ori vrei într-o zi.

O altă variantă ar fi să-ți cumper un RomaPass, care costă 28 sau 36 de euro și ai intrarea inclusă la două atracții alese de tine, unde în mod normal se plătește. Te sfătuiesc să alegi Colloseumul și Forumul Roman, unde prețurile sunt ceva mai ridicate.

Metroul este foarte simplu la ei. Sunt două linii: A și B. Recomandat este să-ți găsești o locație care să fie mai aproape de metrou, pentru că este pe departe cel mai rapid mijloc de transport. Aproape că te teleportezi comparativ cu mașinile lor aglomerate. De evitat anumite ore, 4-5 pm, când este o aglomerație generală, chiar și în metrou.

4. Cazarea

912

Probabil cel mai tare site de unde îți poți găsi cazare este AIRBNB. Acesta este un serviciu care te pune în contact cu oameni care vor să-și închirieze locul pentru sume destul de mici, comparativ cu hotelurile/motelurile din zona.

Dacă apeși aici primești o reducere de 25 de euro din prima ta călătorie. 

Eu m-am cazat la Francesca, o tipă din Roma, care mi-a oferit tot apartamentul ei pentru 70 de lei pe zi. Am avut internet wifi, mașină de spălat (rufe și vase), frigider, un pat mare, aragaz, apă caldă, căldură; mi-a lăsat și ceva de mâncare (paste, suc de roșii, ton și vin).

Poți să închiriezi doar o cameră, dacă ai un buget limitat, sau poți lua un întreg apartament!

5. Mâncare!?

Era și normal să încep cu mâncarea, pentru că iubesc mâncarea atât de tare, încât cred că am pus câteva kg în plus în aceste doar 16 nopți în Roma. Mâncarea este absolut genială, așa că o să-ți recomand câteva locuri pe care să le încerci neaparat.

 • Pizzeria Baffetto. Este o pizzerie în stil clasic. Te așează la masă și cu alte persoane, însă pizza este genială, puțin arsă, făcută în fața ta, chiar de patronul pizzeriei sau de fiul său. Este o afacere de familie. Chiar și acum parcă mai simt gustul pizzei cu peperoni pe care mi-am comandat-o, alături de berea Peroni.

 • Ginger. Prețurile sunt puțin mai sus, fiind un restaurant mai modern și fresh (adică mai de fițe). Mâncarea este cumva bio, chiar și vinul din care am ales două pahare. Recomand pentru o masă light, după toată pizza și gellato cu care te-ai hrănit 90% din timp.

 • Tartufi & Friends. Dacă n-ai mâncat în viața ta trufe, recomand să încerci, ca măcar să vezi cum sunt. Am studiat aceste ciuperci și am aflat că în Italia și o regiune din Franța sunt singurele locuri din lume unde se găsesc. Restaurantul Tartufi&Friends se găsește în Roma și Milano, așa că merită să treci și să încerci o porție de paste cu trufe negre sau albe (dacă îți permiți să dai 78 euro pe o porție). Prețurile sunt de top, însă meriți!
 • Senvișuri cu prosciutto de la mai toate mini-bar-urile. Recomand și pizza la felie, deși este mult prea mare pentru o singură persoană; pentru mine a înlocuit o întreagă masă.
 • Supermarket și piețe. Prețurile cele mai mici sunt la supermarket-uri și piețe, unde o să găsești fructe proaspete de la țăranii (fermierii) locali (da, se dă și bon fiscal pentru 3 banane), fructe de mare, pește, carne, brânzeturi. Eu m-am împrietenit cu un tip care avea acolo un magazin cu mezeluri foarte bune, iar cu 20 de euro cumperi destul de multe. Aș zice că mâncarea la ei este mai ieftină ca aici.

6. Un caffè!

Italia este țara cafelei, așa că ar fi indicat să treci neapărat pe la aceste cafenele. Personal, la unele am trecut și de vreo 10 ori pe toată perioada călătoriei mele.

 • Caffe Greco. Una dintre cele mai vechi cafenele, iar prețurile sunt pe măsură. Recomand să încercați un Tiramisu cu o cafea. Eu am rămas fără cuvinte. M-am dus de vreo două ori pe la ei. Dacă m-aș fi dus mai des, aș fi lăsat acolo o mică avere, însă a meritat.
 • Tazza D’oro. Cafeaua aici este genială, fiind una dintre cele mai celebre cafenele de la ei, situată fix lângă Pantheon. Mi-am luat ceva cafea și pentru acasă și am băut zeci de espresso în drumul meu spre atracțiile turistice.
 • Sant Eustacchio. Aici dacă te duci să ceri cafeaua lor de acolo. Este una la 2,5 euro unde spuma (nu este de lapte) de la espresso este absolut genială. “Un gran cafe crema” se cere. O să rămâneți fascinanți de gustul și aroma cafelei din acel loc. Recomand!

7. Vatican și Colloseum. Un truc!

Dacă vă duceți la Vatican și Colloseum vă recomand să vă cumpărați biletele online și cu un ghid audio (să aveți și căști la voi, deoarece merge să puneți căștile în chestia aia și să nu stați cu ea la ureche- cum făceau toți). Din nou, cumpărând biletele online o să săriți peste coadă!

Vreau să mă crezi, coadă era o nebunie totală: zeci, cred că sute, de persoane așteptau la coadă. Eu m-am dus cu foaia printată, mi-am luat ghidul și am intrat. În două minute. Altfel aș fi așteptat 1 oră pe puțin.

Biletele se cumpără de aici.

8. Villa Borghese

Trebuie neapărat să vezi Vila Borghese, să-ți cumperi ghidul audio și să te lași purtat de picturile, arta și sculpturile absolut fascinante, care o să-ți încânte privirea.

Este bine de știut că nu ai voie cu ghiozdan, o să te pună să-l lași la intrare, așa că fă cum am făcut eu și lasă ghiozdanul acasă.

Cumpără biletele online ca să nu mai stai la coadă.

Bucură-te de gradină și mergi pe jos, nu lua autobuzul. Este o grădină imensă pe care te invit să o iei la pas.

9. Giardino degli Aranci

Grădina cu portocale este o grădină absolut genială, un loc secret în Roma, pe care doar localnicii îl știu și apreciază. De aici se vede tot orașul. Recomand să-ți iei o carte cu tine, un senviș cu prosciutto și piper, o sticlă cu apă și să te bucuri de acel loc absolut minunat.

Lângă grădină este un loc, o poartă, unde dacă te uiți pe gaura cheii, o să vezi fix Vaticanul. Când o să vezi o coadă de vreo 20 de persoane la o poartă închisă, acum deja o să știi ce este acolo.

10. Shopping în Roma?

Cel mai tare loc pentru cumpărături în Roma este Piața Spaniei, dar și cel mai exclusivist. Acolo o să găsești cele mai celebre branduri, dar și locuri printre străduțe unde o să găsești pantofi de piele destul de ieftini (am dat 35 de euro pe o pereche foarte faină) dar și multe alte haine frumoase și la prețuri bune.

Mai este un cartier, cum vii de la Forumul Roman spre Piața Spaniei, denumit Monti. Acolo este plin de magazine vintage, unde o să găsești haine vintage, tricouri, adidași și multe altele.

Călătorie plăcută!

Sper că ți-au plăcut aceste idei. Nu ți-am prezentat cele mai faimoase atracții, despre care poți citi peste tot, ci ți-am prezentat lucruri pe care eu mi-aș fi dorit să le fi știut și pe care le-am căutat pe zeci, poate chiar sute de site-uri.

Dacă mai vrei să vezi astfel de articole pe viitor, din călătoriile pe care urmează să le fac, te rog să-mi scrii. Ar fi frumos din partea ta să dai articolul mai departe, poate prietenii tăi vor să plece spre Roma și aceste idei i-ar ajuta! Grazie!

Mulțumesc,
CristiPS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: