Ghidul Fericirii

“If you don’t get what you want, you suffer; if you get what you don’t want, you suffer; even when you get exactly what you want, you still suffer because you can’t hold on to it forever.Your mind is your predicament. It wants to be free of change. Free of pain, free of the obligations of life and death. But change is law and no amount of pretending will alter that reality.” 

― Socrate

Am observat problema asta la mine și sunt mai mult ca sigur că este o problemă universală a oamenilor, mai ales din zilele noastre.

Vrem totul foarte rapid și tot timpul suntem nemulțumiți, chiar și atunci când avem tot ce ne dorim, pentru că… până și atunci știm că nu va dura mult.

Despre mine

Eu de felul meu sunt o persoană care mai tot timpul râde, glumește, se bucură de viață… însă am și eu momentele mele în care îmi vine să plec, să fug, să las tot ce am și să uit de toată lumea. Să mă izolez. Să mă regăsesc, să mă înțeleg mai bine.. și acele momente sunt cele mai interesante din viața mea, pentru că atunci descopăr părți din mine pe care nu le cunoșteam.

 

De curând trec printr-o stare destul de proastă, o stare de tristețe i-aș spune. E doar o stare ce nu mă definește ca persoană. O accept și încerc să obțin din ea cât mai multe idei, cât mai multă înțelepciune. Simt că nu am tot ce îmi doresc pentru că vreau mai mult, mai repede, mai des. Și asta mă face nefericit.

 

Deși din exterior pare că sunt cel mai fericit om (și este o nebunie să spun că nu sunt) pentru că am tot ce-mi doresc, pentru că am posibilitatea să scriu și să fiu citit de mii de oameni zilnic (știu, o onoare…) pentru că sunt sănătos, pentru că îmi fac singur rost de resurse, pentru că mănânc din ce în ce mai bine, fac mișcare, devin pe zi ce trece mai sănătos, mai frumos, mai deștept, știu… și modest.

 

Însă este ceva acolo care mă supără. Astfel am decis să plec într-o călătorie, nu-i o călătorie obișnuită, este o călătorie în care încerc să mă înțeleg mai bine, să văd ce mă supără și ce trebuie să schimb. Așa că am decis să scriu articolul ăsta, prin care eu încerc să-mi ies din starea pe care o am și să te ajut și pe tine să treci peste problemele pe care le ai.

 

Împreună o să reușim să ne înțelegem mai bine, să înțelegem ce ne face fericiți, ce ne aduce nefericirea și cum să trecem peste, cum să culegem roadele acestei stări, prin care.. mulți dintre noi trecem.

 

 

1. Nefericirea. De unde vine?

 

Citisem acum mult timp despre fericire și spunea cam așa: dacă ne uităm în jurul nostru, în lumea mare, o să observăm o doză uriașă de nedreptate, de crime, de oameni care pățesc lucruri fără ca ei să merite… totul e nedrept, dacă te uiți mai cu atenție.

 

Creierul nostru este atât de puternic încât poate să raționeze foarte multe lucruri atunci când ne aflăm în fața unui eveniment, plăcut sau mai puțin plăcut, de multe ori alegem să raționalizăm părțile negative.

 

Nefericirea provine tocmai din faptul că ne concentrăm asupră părților negative a existenței noastre. Până și cel mai bogat om din lume are probleme, mulți decid să-și ia viața, nu este o chestiune de bani. Sunt oameni care din exterior par că au tot ce-și doresc, însă pe interior sunt cuprinși de nefericire.

 

 

De unde vine această nefericire? Din mintea noastră. Noi decidem ce parte să raționalizăm, noi decidem cum să reacționăm. Și pentru ca totul să fie mai clar, vreau să-ți dau câteva exemple în acest sens, exemple de situații care ne produc o stare foarte mare de nefericire.

 

 

  • Ai făcut un accident de mașină? partea bună este că ai supraviețuit, partea proastă este că ai distrus mașina, ai luat amendă și te-ai speriat. Dar.. se putea mai rău. Puteai să rămâi fără mâini, fără picioare, ba chiar să mori.
  • Persoana la care țineai, pentru care aveai sentimente sincere și-a bătut joc de tine și te-a înșelat cu o alta? Am trecut prin asta și tin minte că experiența m-a distrus emoțional. Însă, acum am o gândire superioară. Acum gândesc că dacă o femeie face asta, cel mai probabil este vina mea și aș vrea să-l cunosc pe cel cu care “m-a înșelat“ și să-i strâng mâna. Pentru că se pare că i-a oferit ceva ce eu nu puteam să-i ofer. Primul instinct a fost să dau vina pe ea, să spun că-i într-un fel, să încerc să mă răzbun… apoi am realizat că de fapt.. nici eu nu eram iubitul anului, nu-i ofeream tot ceea ce-și dorea, uneori mă purtam urât cu ea și asta a determinat-o să plece de lângă mine. Așa că ar fi bine să te uiți la relațiile eșuate din trecut și să vezi dacă persoana de lângă tine era pe deplin satisfăcută, îi ofereai tot ce-și dorea? Apoi dacă nu găsești niciun răspuns, înseamnă că-i mai bine că s-a întâmplat așa, pentru că nu te merita, nu merita să-ți petreci timpul cu o persoană care ar face asta. Dar cel mai probabil e vina ta, pentru că majoritatea oamenilor au constiință și nu s-ar purta cu o persoană care le oferă totul într-un mod așa de urât.
  • Nu-ți găsești o persoană alături de care să-ți satisfaci nevoia psihologică legată de conexiune? Probabil că nu iei în calcul toate oportunitățile peste care dai în fiecare zi. O tipă drăguță din metrou s-a uitat la tine în ochi mai mult de cât este normal și tu nu te duci să vorbești cu ea, atunci este o șansă pierdută. Îți place de cineva și nu ai curajul să-i spui cât de drăguță este și că te simți atras de ea, atunci ai altă șansă pierdută. Ești atras de o femeie și îți este frică să o chemi la o întâlnire, atunci altă șansă pierdută. Eu am învățat să spun tot ce simt (și este al naibii de greu). Dacă simt că-mi place de cineva, îi spun, în față, îi spun, nu țin în minte, pentru că am observa că atunci când spun ce simt mă eliberez și toate regretele încep să zboare. Am observat că nu rezultatul este important, ce este cu adevărat împortant este faptul că ai curajul să spui ce simți, fără să păstrezi în tine.
  • Ți-ai pierdut speranța și vrei să te dai bătut? Am trecut și prin asta și vreua să vă povestesc. Un an de zile am avut un website de dezvoltare personală în limba engleză, one way up îi spunea. Am scris aproape 100 de articole și nu au fost primite așa de bine, așa că după un am renunța la visul meu de a scrie, de a inspira alte persoane. Apoi… speranța de a face ceva pe acest domeniu îmi era pierdută și am vrut să mă dau bătut, doar că nu m-am dat! În mintea mea îmi imaginam cum voi ajunge să scriu, să inspir oamenii, să-i fac să se înțeleagă mai bine, să-i ajut cum pot și eu mai bine. În primă fază am vrut să deschid un website despre tehnici de învățare și cum am făcut eu să ajung în facultatede la o medie de 8.20 la una de 9.85 (pe locul 5-6 din facultate) și să primesc o bursă de studii. Doar că m-am decis să abordez un domeniu mai larg, psihologia, dezvoltarea persoanală, motivația. Faptul că nu m-am dat bătut m-a ajutat să-mi urmăresc visul și acum nu o să renunț, este unica șansă de a face ceva măreț.

 

 

 

2. Fericirea. Cum să fii fericit?

 

În cartea la care lucrez, deși am luat o pauză destul de mare pentru că nu am avut starea necesară să mai scriu ceva, am simțit că-mi lipsește ceva, dar atunci când mă voi echilibra o să încep să scriu, am scris un capitol întreg despre fericire.

 

Ideea principală este că fericirea este deja în tine, fericirea este deja în lucrurile prin care ai trecut, doar că după cum am spus și mai sus, trebuie să o privești, să te concentrezi pe părțile bune ale unei experiențe fie și una dramatică.

 

Un exemplu este cu atentantul de la maratonul din Boston. Părțile negative? O grămadă. Dar.. trebuie să ne concentrăm pe partea bună. Ai putea să zici că sunt nebun.. Cristi.. au fost răniți sute de oameni, a murit un copil de 8 ani și cel mai probabil o să mai moară încă o parte din acei oameni răniți, nevinovați. Ești nebun, ce parte bună?

 

Sunt nebun, pentru că-i o parte bună în toată asta. Partea bună este că atunci când bomba a explodat dacă vă uitați mai atent prin poze, filmulețe, puteți observa foarte mulți oameni care săreau în ajutorul celor răniți. Asta înseamnă că încă mai este speranță în lume, că încă mai sunt oameni care vor să ajute..

 

Înțelegi acum ce vreau să spun? Că există o parte pozitivă în orice eveniment, fie și unul tragic. Important este ca tu să o observi!

 

 

3. Concluzia

 

Concluzia este că este normal să trecem prin astfel de stări, este ok să plângi, este ok să te superi, este ok. Suntem oameni. Ce nu este ok ține de exagerare, de faptul că te plângi într-un mod excesiv și singur îți induci starea de tristețe.

 

Eu înainte să încep acest articol, aveam o stare tare proastă, acum însă mă simt mult mai bine pentru că simt că prin acest articol o să ajut pe cineva să iasă din starea în care eram și asta mă face tare fericit.

 

Secretul este să faci ceva care te pasionează cu adevărat (cum este pentru mine scrisul) și vei trece foarte ușor prin aceste sătări. Și după cum am mai zis, este normal.. dacă treci printr-o stare nu înseamnă că ești starea în sine. Dacă treci printr-o perioadă tristă, nu înseamnă că ești o persoană tristă. Este doar o simplă stare.

 

Și… nu uita, lucrurile se întâmplă cu un motiv. Nimic nu este întâmplător.

Eu așa cred, pentru că uite.. faptul că eu nu m-am simțit tare bine în ultimele zile a rezultat un articol care are potențialul să ajute sute de oameni care poate trec prin lucruri mult mai grave, să-i ajute să realizez căre-i cauza nefericirii lor și cum să treacă peste asta, deci.. nimic nu-i întâmplător.

 

Până data viitoare,

Cu drag,

Cristi

PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: