Probabil dacă vrei să citeşti aceste rânduri treci printr-un moment de dezamăgire, de declin, un punct culminant al vieţii tale şi nu ştii cum să faci să te aduni de pe jos şi să începi să te construieşti la loc.
Cum să creezi un TU mult mai puternic, iubitor, vesel şi bucuros de viaţa sa.
Nu mă pricep la multe lucruri, dar mă pricep să scriu din suflet. Aşa că vreau să–ţi las zece moduri prin care poţi începe să–ţi revii şi să te repari după o dezamăgire.
1. Accepta situatia asa cum este ea, chiar daca este de cacat.
Poate cel mai greu proces al unei astfel de dezamăgiri este acceptarea.
Momentul în care accepţi ceea ce s-a întâmplat şi nu te mai întrebi de ce s-a întâmplat, este momentul în care renunţi la a te mai considera o victimă.
Cu cât te întrebi mai mult de ce ţi s-a întâmplat ţie acel ceva, cu atât o să–ţi setezi mintea să găsească mai multe motive pentru care eşti o victimă, pentru că ai păţit acel lucru.
2. Incepe sa te reconectezi cu sine
Mai ştii care sunt lucrurile care–ţi plac? Cântatul la chitară, poate ascultatul de muzică, poate să te plimbi noaptea prin parc şi să te bucuri de singurătate sau poate să călătorești într-un loc în care n-ai mai fost.
Momentul în care începi să–ţi faci o listă cu lucrurile care–ţi plac, care te fac să te simţi într-un echilibru cu tine şi sufletul tău, este momentul în care eşti la un pas depărtare de a ieşi din starea negativă în care te regăseşti.
După ce construieşti această listă cu atenţie, împătureşte-o şi păstreaz-o aproape de inima ta. Foloseşte-o ori de câte ori simţi că te–ai deconectat de la ceea ce eşti tu cu adevărat. Acolo se află izvorul de unde curge bucuria unei vieţi bune.
3. Observa care sunt cauzele supararii tale neincetate
Un eveniment care se întâmpla acum două luni sau doi ani poate încă să te facă să rămâi în starea respectivă oare, sau repetarea şi modul în care-l repeţi constant în mintea ta este ceea ce face că acel eveniment să pară mult mai rău decât a fost?
Cauzele supărării tale care nu se mai termină ţin foarte mult de acţiunile pe care tu le întreprinzi pentru a susţine acea stare de supărare.
Observând care sunt cauzele pentru care supărarea ta nu se opreşte, sau nu-ţi ieşi din stare, înveţi cum să te eliberezi.
Întreabă–te: ce mă face să–mi repet evenimentul care tocmai m-a făcut să mă simt rău, negativ, trist, şi dacă oare repetând acest eveniment în mintea mea mă ajută să devin fericit şi echilibrat?
4. Renunta la absolut tot ceea ce te face nefericit
Adevărul pe care foarte puţini dintre noi vrem să-l acceptăm este că trăim foarte puţin timp pe acest pământ. Iar dacă umplem acel vid cu lucruri care nu ne plac, dar pe care trebuie să le facem, atunci alegem să trăim o viaţă nefericită, fără de motiv.
Renunţarea poate fi cea mai grea etapă. Însă este şi cel mai rapid mod în care poţi să–ţi recapeţi fericirea autentică.
Cu cât renunţăm mai mult la lucrurile, momentele, oamenii, evenimentele, acţiunile care ne fac nefericiţi, cu atât devenim mai fericiţi.
Este atât de obvious, dar paradoxal foarte mulţi pierdem din vedere lucrurile simple, care dau rezulatate măreţe.
5. Viata ta este precum o gradina, pune doar ceea ce vrei sa culegi
Dacă ai să îți concentrezi atenţia pe buruienile care apar în grădina ta, atunci o să crească şi mai multe.
Şi o să te trezeşti cu o grădină plină de buruieni, în loc să–ţi focalizezi atenţia pe fructele şi legumele pe care vrei să le creşti.
Nu mă pricep la agricultură, însă unchiul meu este de la ţară, şi când mergeam pe la el când eram copil, observam cum taie aceste mărăcini imediat cum apar şi lasă loc legumelor şi fructelor să crească armonios.
Viaţa ta este, fie că vrei, fie că nu, o grădină. Ţine de tine ce alegi să cultivi în aceasta.
6. Depresia iubeste compania
Ai observat atunci când îţi merge rău, îţi găseşti foarte mulţi „prieteni” la care să te plângi, şi care se plâng şi ei mai apoi. Şi în câteva ore vă faceţi un club al oamenilor care se plâng de viaţă, din orice.
Depresia şi tristeţea iubeşte compania.
Iar ceea ce hrăneşti cel mai mult, creşte cel mai repede.
7. Foloseste cititul ca pe o unealta ce-ti extinde constientizarea
Ori de câte ori mă simt că am căzut într-o stare de angoasă, pun mâna pe o carte şi încep să citesc. Să mă luminez. Încep să pun o lampă asupra prostiei care mă face să fiu în depresie.
Cititul are puterea să te ajute la creşterea conştientizării. Iar momentul în care începi să conştientizezi, este ca şi cum ai aprinde lumina într-o camera goală. Începi să vezi. Şi începi să nu te mai împiedici de toate lucrurile de acolo.
Nu sta pe întuneric. Citeşte!
8. Asculta oameni cu o frecventa inalta
Toţi aceşti oameni #remarcabili care au realizat ceva cu viaţa lor au ajuns la acel nivel nu din noroc sau pură întâmplare, ci pentru că au ceva în ei care i-a propulsat acolo sus de tot.
Iar acel ceva mi-l explic ca fiind o energie şi frecvenţă înaltă.
Acum ceva timp am avut prima conferinţă #Remarcabil unde l-am avut invitat pe celebrul cântăreţ de muzică hip-hop Deliric (am pus poze aici dacă vrei să vezi) şi după ce am terminat conferinţa, am ieşit să mănânc cu Alexandru și apoi m-am dus acasă.
Mi-am făcut un duș, şi m-am pus în pat, pentru că era ora 12 noaptea. Însă după vreo 30 de minute de foit, m-am ridicat din pat, am aprins lumina de la biroul meu şi am început să–mi notez idei. Am stat acolo până la ora trei noaptea, sau chiar mai târziu, nu mai ştiu exact.
Nu am putut pur şi simplu să dorm pentru că am stat lângă acest om care are aşa o energie şi o frecvenţă înaltă. Ne-a povestit cu pasiune despre cum a reuşit. Ne-a motivat şi încurajat, arătându-ne că dacă el poate, şi noi putem. Mi-a dat speranţă şi mai mare decât aveam. M-a făcut să cred mai mult în mine. Şi să–mi urmez cu mai multă coaie pasiunea.
Şi am ajuns la concluzia următoare. În momentul în care te simţi jos, ascultă oameni cu frecvenţa ridicată. Îi găseşti pe Youtube, TedTalks, Podcast-uri de pe iTunes sau la astfel de evenimente dacă vrei o experienţă pe toate simţurile.
9. Recunostinta pentru ceea ce ai
Studiile arată clar. Notează în fiecare seară 3 lucruri pentru care eşti recunoscător că s-au întâmplat în ziua respectivă şi o să fii mai fericit.
Care sunt cele mai faine trei lucruri pentru care eşti acum recunoscător?
Notează-le acum. Şi schimbă–ţi starea instant.
10. Renuntarea la ceea ce nu poti controla
Avem tendința să ne punem toată fericirea şi împlinirea noastră sufletească în rezultatele pe care nu le putem controla.
Atunci când scriem un articol, vrem să se ducă viral, altfel este o prostie.
Atunci când facem un video, vrem să-l vadă milioane de oameni, altfel nu e bun.
Atunci când ne schimbăm poza de la profil, vrem sute de like-uri, ca să ne simţim apreciaţi şi iubiţi.
Atunci când asistăm la un eveniment, facem un LIVE pe Facebook pentru a primi aprecierea şi invidia altora.
Ne punem fericirea pe umerii unei forţe ce nu ţine de noi, ci de exterior. Iar exteriorul nu poate fi controlat.
Tot ceea ce poate fi controlat este procesul creativ, ceea ce facem noi, acţiunea noastră şi rezultatul final, nu modul în care răspund ceilalţi la ceea ce am făcut.
Momentul în care realizezi asta şi renunţi la a te mai ataşa de rezultatul ce vine din exterior o să fii mult mai fericit.
Să nu crezi că ţi-o zic aşa de pe tronul meu, pentru că şi eu mă suprind de foarte multe ori că mă ataşez de rezultat, deşi procesul creativ este ceea ce mă face pe mine cu adevărat fericit, acel lucru pe care-l pot controla cu adevărat.
Concluzie
Ia-le pe rând.
Câte una în fiecare zi.
Apoi repetă procesul.
O să te ajute, îţi garantez.
Pentru că trec prin momente în care am fost pe jos şi m-am ridicat cu ajutorul ideilor de mai sus.
A rămâne pe jos este o alegere. Ţine de tine dacă vrei să te ridici sau vrei să rămâi în continuare pe jos, plângându–ţi de milă.
Hai sus,
Cristi F. Ştefan