Vreau să-mi spui dacă te regăsești în această poveste prin care sunt sigur că treci, ai trecut sau vei trece în curând.
În vremea facultății aveam o reducere de 50% la abonamentul de transport. Prețul de atunci era destul de mic pentru mine pentru că nu-l plăteam eu, îmi plăteau părinții. Așa că nu se simțea foarte tare la buzunarul meu mult prea strâmt. Ani de zile mai târziu am coborât în gura de metrou pentru a ajunge în centru. M-am gândit că cel mai rapid ar fi să iau un astfel de abonament, valabil timp de 30 de zile. În momentul în care am plătit pentru el, ceva nu s-a mai simțit la fel. Am început să corelez ceea ce am simțit atunci cu relațiile.
Așadar am ajuns la concluzia că există un element esențial care ne distruge relațiile, fie ele de cuplu, pentru că despre asta am scris în cele 6 luni care tocmai au trecut, fie ele de business sau pur și simplu de prietenie.
Despre acest concept vreau să-ți vorbesc acum.
De ce majoritatea relațiilor eșuează?
Să luăm relațiile de cuplu, pentru că-mi sunt momentan mult mai la îndemână. Relațiile de cuplu sunt inițial, dacă stai să te gândești, precum o cartelă de metrou la jumătate de preț.
Te bucuri de ea pentru că nu o cumperi din banii tăi, sau dacă o faci, costă cu 50% mai puțin decât în mod normal. Dar, paradoxul este că nu simți această reducere pentru că nu ai plătit niciodată prețul întreg.
O relație la început este exact precum un abonament de metrou cu preț redus. Nu plătim prețul întreg, totul se mișcă prea repede, și într-un moment suntem asaltați de sentimente, mângâieri și atingeri care ne fac să nici nu realizăm cât de special este totul.
Problema este că, neavând puncte de referință, sau având, dar prea puține, uităm să realizăm că tot ceea ce vedem, simțim, atingem, trăim și sărutăm este special.
O relație remarcabilă nu este ceva normal, ceva care să fie trecut cu vederea, însă ne dăm seama de acest lucru abia în momentul în care o pierdem.
Cât costă o relație?
În momentul în care am cerut cartela de metrou, vânzătoarea mi-a spus, 50 de lei. În mintea mea ceva nu s-a potrivit. Cum 50 de lei. Parcă ieri era 25 de lei și nici nu dădeam eu banii pe ea. Cum de s-a scumpit într-o zi cu 50 de lei?
Nu s-a scumpit. A rămas la fel. Doar că timpurile au trecut și natura și-a făcut cursul
La fel și în relațiile pe care le-am avut și cărora din imaturitate, prostie și neștiință, le-am dat cu piciorul. Din dorința de a arăta cât de grozav sunt și cât de multe pot, am făcut persoana de lângă mine să se simtă mică. Din dorința de a părea mult mai mare decât eram de fapt, am uitat să-mi îndrept atenția și spre altcineva în afară de mine. Acel cineva spre care ar fi fost indicat să-mi fi îndreptat atenția mea, sută la sută din atenția mea, chiar dacă inițial nu simțeam că trebuie să fac asta pentru a avea ceea ce aveam.
Dar în momentul în care totul a dispărut, am început să realizez că am pierdut de fapt ceva special, ceva ce nu mai poate fi recuperat, ci doar înlocuit cu o lecție.
De ce relațiile pe care tu le-ai avut au eșuat?
Pentru că ai uitat să apreciezi ceea ce nu ai pierdut încă. Ți-ai dorit pe acel om ca să te trateze cu multă iubire și atenție, iar în momentul în care l-ai avut l-ai considerat a fi ceva normal.
Precum o cartelă de metrou redusă, care și-a pierdut mai apoi reducerea, în momentul în care relația s-a încheiat ai realizat că de fapt ai luat totul ca fiind ceva normal și nu ai apreciat ceea ce ai avut la acel moment.
5 Idei Pentru o Relație Remarcabilă
Dar este în regulă, unele persoane apar în viața ta să-ți ofere și o lecție. Ideea este că niciodată nu o să ieși în pierdere, tot timpul câștigi ceva, dacă ești destul de conștient și atent asupra lecțiilor pe care le primești prin greșelile pe care le faci. Câteva idei care te vor ajuta să ai relații cu adevărat remarcabile sunt:
1. Relațiile sunt ceva special.
Persoana care se îndrăgostește de tine este ceva special, precum și tu ești ceva special. Tratează-te în primul rând ca atare, apoi tratează persoana de lângă tine ca pe un lucru minunat care a venit în viața ta, la momentul potrivit, în locul potrivit, pentru ca împreună să creșteți și să realizați lucruri pe care singuri nu ați fi putut, sau ar fi fost foarte greu să le învățați.
2. Apreciază ceea ce ai. Acum!
Nu trebuie să pierzi ceva pentru a îl aprecia. Îți poți concentra toată atenția asupra aprecierii a ceea ce ai acum, fiind în același timp conștienți de impermanența lucrurilor.
Vremea trece, noi trecem, iubirea pe care o avem pentru ceilalți rămâne dincolo de timp. Așa că nu are cum să fie ceva normal, ceva simplu. Este ceva diferit, unic, special, de care trebuie să te bucuri chiar acum, cât timp mai durează.
3. Acceptă impermanența lucrurilor
Impermanența unei relații nu înseamnă că aceasta o să se încheie la un moment dat, ci că toate lucrurile frumoase se termină la un moment dat, dar rămân acolo undeva, în conștiința comună, în univers, în a 4-a dimensiune sau în timp.
Acceptarea impermanenței vieții și a relației te face să te bucuri mai mult de ceea ce ai acum, în fața ochilor, nu mâine, nu peste un an.
Plecați împreună în vacanța pe care o tot plănuiți de ani de zile, nu poți ști ce se va întâmpla peste 5 ani. Alege să-i spui cât de mult îl/o iubești, nu știi când vei mai putea să-i spui asta. Dacă simți că vreți să vă mutați împreună, fă tu primul pas, nu aștepta.
Cum spuneau câteva rânduri din Fight Club: this is your life and it’s ending one minute at a time.
4. Nu-ți bloca dorințele și sentimentele
Ani de zile mi-am blocat sentimentele și dorințele. Îmi era mult prea frică să spun ceea ce simțeam pentru că îmi doream din tot sufletul să fiu acceptat și iubit de cei din jurul meu și îmi era frică de moarte să fiu refuzat. După ani în care am ținut în mine tot ceea ce am simțit, într-o zi n-am mai putut.
M-am forțat și obligat să spun ceea ce simt, chiar dacă spuneam cele mai idioate și trăznite lucruri din lume. Pentru că dacă păstrezi în tine toate lucrurile pe care le simți, nu știi că cineva poate să se bucure de ceea ce tu ai să oferi, astfel blochezi din binele pe care ți-l poți face în primul rând ție (egoism benefic, discut despre acest concept în carte) și binele pe care-l poți face persoanelor din jurul tău.
Spune ceea ce simți, acum. Altfel o să-ți pară rău mai târziu. De când spun ceea ce simt, sunt mult mai fericit, pentru că acum am cui să împart lucrurile frumoase pe care le gândesc și pe care mai demult le țineam în interior.
5. Trăiește în prezent
Cam toate ideile se învârt în jurul aceste idei: trăiește în momentul prezent.
Iar faptul pentru care relațiile de iubire sunt atât de frumoase este că momentul în care persoana te sărută este momentul în care toate gândurile despre trecut și viitor îți dispar și te conectezi la momentul prezent.
Concluzia
Dacă ar fi să rezum ceea ce ți-am scris în câteva rânduri, ți-as spune:
Orice ai face, alege să te bucuri de ceea ce ai acum, pentru că relațiile sunt ceva special, ce nu știi cât durează, dar nici nu ar fi indicat să te intereseze, pentru că vei alege să nu-ți blochezi sentimentele și să trăiești în momentul prezent.