Tu Ce Ai Face Daca Nu Ti-ar Fi Frica?

tumblr_moibaw2WV41rq4w4to1_500

Cu aceste cuvinte a început totul. Cu această întrebarea a început o aventură pe care nu o să o uit niciodată! Acesta este începutul unei noi vieți, permite-mi să-ți povestesc.

Pe scurt: Îți povestesc, cum am plecat, de nebun, singur, 15 zile în Roma, Italia și cum a fost experiența mea în primele zile. Toate cu scopul de a te inspira să faci ceva măreț cu viața ta!

Înainte să începem vreau să privești următorul video pe care l-am făcut special pentru tine:

Înainte să decolăm…

Vreau să-ți spun câteva cuvinte înainte să ne luăm zborul în acestă călătorie care sper să te determine să faci mai mult din lucrurile care te sperie (acesta nu este un îndemn spre a te dezbrăca în public) pentru că de cele mai multe ori acestea te fac să crești ca om.

Totul a început cu întrebarea: ce ai face dacă nu ți-ar fi frică?

Este o întrebare în sine periculoasă, pentru că te va elibera. Într-o zi, în timp ce îmi făceam rutina de dimineață (trezit, mers la baie, făcut cafea, citit, mâncat, scris, plecat în oraș) am realizat că deși fac ceea de iubesc, zi de zi, fără a avea un program fix, rutina a început să se aștearnă asupra vieții mele.

Urăsc rutina. O urăsc din tot sufletul meu. De multe ori rutina poate fi folositoare, tot ea m-a ajutat să scriu cartea Relații Remarcabile, însă de multe ori poate să te facă să nu te mai bucuri de viață, pierzând-o din vedere. Urăsc rutina de când eram angajat la un call center unde trebuia să spun aceleași cuvinte, citite de pe un ecran luminos, ori de câte ori realizam un apel nou.

Iar apoi mi-am adus aminte de citatul următor: “Aventura s-ar putea să te rănească, dar monotonia o să te ucidă.” și asta m-a pus adânc pe gânduri…

Răspunsul la întrebare este…

Nu șase cai. Nu la întrebarea respectivă ne referim. Nici la o altă întrebare filosofică, ci la o întrebare simplă, despre viața ta, despre noi, despre ceea ce faci pentru tine, chiar acum, pentru a putea să te dezvolți.

Întrebarea este: ce ai face dacă nu ți-ar fi frică? Iar răspunsul este: orice. Însă este nevoie să fii mult mai specific. Așa că am stat și m-am gândit.

Nu mi-a luat mult timp să mă gândesc la un răspuns, a venit, cumva, de la sine.

Mi-am spus “să călătoresc singur într-un oraș, dintr-o altă țară decât România, în care nu am mai fost. Să stau acolo 1-2-3 săptămâni și să văd dacă mă descurc, totul pe cont propriu, fără părinți care să-mi facă de mâncare, fără un salariu fix care să-mi vină lună de lună, fără prieteni, fără cunoștințe, doar eu, singur de nebun, printre străini.”

Inima a început să-mi bată mai tare, cel mai probabil pupilele mi s-au dilatat, și parcă am început să trăiesc din nou.

Următorul lucru pe care mintea mea l-a produs a fost o serie de scuze, frici și motive pentru care nu ar fi indicat să fac asta, după cum urmează:

  • Dacă nu o să mă descurc și o să-mi pierd bagajul? L-am mai pierdut o dată când am fost cu unul dintre părinți în Germania.
  • Dacă nu o să-mi ajungă banii și o să mor de foame pe acolo?
  • Dacă nu o să știu ce mașină să iau, de unde să cumpăr bilete, în spre ce direcție să mă duc?
  • Unde o să stau?
  • Oare o să-mi ajungă banii?
  • Dacă o să-mi dea cineva în cap pe stradă și o să-mi fure banii?
  • Dacă nu o să mă descurc în limba engleză, ce o să fac, cum o să cer de mâncare sau de băut apă?
  • Dacă nu o să găsesc apartamentul unde mă voi caza și o să mă pierd pe străzi, singur, într-un oraș în care n-am mai fost niciodată?

Acestea sunt doar 5% din scuzele, grijile, fricile care au ieșit la suprafață atunci când mi-am răspuns la întrebarea de mai sus.

Mi-am dat seama că este prea riscant, așa că am renunțat.

Da, chiar am renunțat. Îmi pare rău să te dezamăgesc. Dar.. stai să vezi.

Au mai trecut 6 luni…

După 6-7 luni, mi-am dat seama că frica tot acolo era. Apoi mi-am spus că dacă le spun oamenilor cum să fie mai încrezători, să-și doboare fricile și să obțină mai mult de la viață, atunci cum de tocmai mie îmi este frică și mă las controlat de această frică.

Am realizat că trebuie să o fac. Nu pentru a demonstra nimănui nimic, nici măcar mie, ci pentru că am învățat că obstacolul este tot timpul și calea.

Ori de câte ori în viața asta m-a speriat ceva, singura metodă a fost să fac acel ceva și să văd că nu a fost chiar atât de rău, ceea ce îți recomand și ție să faci.

În momentul în care te lași controlat de frică, (pentru că oricum nu ai cum să o elimini bătând din palme, ea tot o să fie acolo) atunci îți spui ție că nu ai încredere în tine și că preferi să stai într-o zonă de confort pentru că… altfel îți este frică.

Momentul în care faci ceea ce te sperie cel mai tare!

Apoi într-o zi, după luni de zile de frică, m-am decis să-mi rezerv o cameră. Am căutat și tot căutat și acceptat fricile pe care le aveam ca fiind ceva normal, și am găsit un loc. Am plătit prin internet pentru acest loc și astfel l-am rezervat.

Pasul doi era să-mi cumpăr un bilet de avion. Am intrat pe site-ul unei companii aeriene și mi-am cumpărat.

După 30 de minute mi-am dat seama că eu chiar plec în țara respectivă sau pierd banii de pe cazare și biletul de avion. Într-un fel am acționat împotriva fricii mele, făcând exact ceea ce mă speria cel mai tare în viața asta.

Din avion..

Scriu aceste rânduri din avion pentru că mai am o oră și puțin până ajung în Roma și vreau să te port prin această experiență pentru că vreau să ajungi la concluzia la care și eu am ajuns.

Totul pleacă de la întrebarea din titlu. De foarte multe ori m-am întrebat, dar niciodată nu am avut curajul să recunosc cu adevărat răspunsul. Ideea este simplă. Dacă te lași controlat de lucrurile care te sperie s-ar putea să nu realizezi foarte multe lucruri în această viață.

Apoi avionul a început să se miște, turbulențe, am închis capacul la laptop, am dat drumul la ventilatorul de mai sus, și m-am rugat să ajung la destinație într-o singură bucată. M-am concentrat asupra respirației, mi-am imaginat cât de frumos o să fie când ajung și când am deschis ochii eram deasupra norilor, iar din aceștia ieșea un munte uriaș. O imagine incredibilă, pe care vreau să o vezi și tu:

resize_munti_avion_roma

Nu am mai scris, pentru că recunosc, mi-a fost mult prea frică atunci când avionul a început să se miște și nu m-am mai putut concentra. În plus de asta am nimerit lângă o femeie care îmi povestea despre cum s-a prăbușit nu știu ce avion și a băgat și mai tare frica în mine.

Avionul a aterizat până la urmă impecabil. M-am dat jos și aici a intervenit frica și grija numărul doi: o să găsesc oare bagajele? Și ce să vezi, am citit pe un ecran de unde se ridică bagajele, de la banda “numero 4” mi-am văzut bagajul, l-am luat și m-am îndreptat spre autobusul care mă lăsa în gara Termini, din Roma, capitala Italiei.

Acum a intervenit în joc grija numărul trei: oare o să găsesc stația de autobus? Și m-am lăsat purtat prin terminalul C al aeroportului Fiumicino, luându-mă după semnele pe care scrie “Bus Station”. Am mers cred că vreo 10 minute și în mintea mea îmi tot spuneam lucruri de genul “sigur o să găsesc, pun pariu că ies fix unde trebuie” chiar dacă ştiam foarte vag cum să ajung la stația respectivă. Și ce să vezi, am ieșit fix în stație, m-am așezat să aștept autobusul. Acesta a venit. By the way, dacă vă duceți în Roma, există un autobus TerraVision pe care dai 4 euro ca să te ducă în oraș, altfel costă 15 euro cu trenul, 40 cu taxi și 150 cu elicopterul. Legat de elicopter nu știu, dar nu văd rostul să iei un taxi, o limuzină. când poți foarte bine, cu 4 euro, să iei un autobus care să te lase în gară.

A gara… o altă frică.

În momentul în care autobusul s-a oprit mi-am dat seama că am ajuns în gara Termini. Mă așteptam să fie la fel cum e gara de nord, dar e de vreo 10 ori mai mare. Totul în Roma este de vreo 10 ori mai mare. Așa că, după înstinct, și vocea mea interioară care mă încuraja, am tăiat-o prin gară și am mers spre locul unde credeam eu că trebuie să iau autobusul 105 care mă duce fix în fața blocului unde îmi închiriasem apartamentul pentru următoarele 2 săptămâni.

Culmea, instinctele mele m-a dus unde trebuia și am ajuns fix în stația 105. Apoi mi-am dat seama că trebuie să-mi cumpăr bilet. Dar, de unde? M-am plimbat ce m-am plimbat apoi m-am îndreptat spre un cioșc, am cerut un bilet pe 7 zile, care costa 24 de euro pentru acces nelimitat 7 zile la tramvai, metrou și autobus în toată Roma. M-am dus să-l întreb pe un controlor italian cum să ajung la stația Cassilia/Galarate și-am zis ceva de genul, cu italiana mea învățată de pe Duolingo (acum o să scriu exact cum se pronunță, pentru că nu știu să scriu în italiană):

“Ciao, tu parla l’inglese?”
La care șmecheru’ îmi răspunde: “Ciao, yo parla, tu parla l’italiano?”
La care eu și zic, în spaniola cred, “un poco :))”

Apoi conversăm în engleză, îmi explică de unde trebuia să iau 105-ul spre Cassilia Galarate (era doar un loc, ducea doar într-o direcție, dar am vrut să fiu sigur că nu o iau în altă direcție).

Merg puțin și fix 105-ul apare. Mă sui în el, compostez, mă așez pe scaun și îmi zic în minte să fiu atent să număr, știam eu de pe Google Maps că sunt 7 stații. Număr ce număr și la stația numărul 5 era Cassila/Galarate iar celelalte stații nu aveau nicio legătură cu ceea ce gugălul îmi spusese. Sperat, transpirat, crezând că am luat-o în altă direcție și că în loc să ajung la apartamentul din Roma ajung în Firenze, fix când trecem pe lângă stația asta, cu pricina, văd un reper pe care mi-l luasem de pe internet, un aer condiționat, pe un bloc, deasupra căruia scria BAR.

Bine, la acel moment am crezut că am câștigat la loterie, pentru că în sinea mea nu știam că pot să fie 500 de blocuri cu aer condiționat și cu BAR deasupra. M-am dat jos cu o stație după, noroc că nu era la mama naibii ci la 3-4 minute de stația respectivă și am mers spre acel semn, cu încrederea că, da, acolo este.

Ce să vezi, acolo era. Apăs pe interfon, răspunde un nene in italiană, eu cred că în spaniolă i-am spus “soi Cristi” apoi el a început să vorbească ceva, nu știu ce, și mi-a deschis.

Ajung în apartament. Îmi prezintă tot ce trebuie şi pleacă. Mișto. Îmi lasă de mâncare (ton, linte, suc de tomate sau ce mănâncă ei aici, berea lor italienească și cola). Zic merci îmi așez bagajele și o iau la pas prin Roma.

La pas prin Roma

Nu am vrut să mai iau tot 105-ul pentru că nu mi-a plăcut transportul lor, foarte înghesuit, plin de tot felul de oameni de toate națiile, naționalitățile și mirosurile, și am decis să o iau pe jos spre stația Giovanii, apoi să cobor la Barberini, care cică mă lăsa la Fontana Di Trevi.

Merg vreo 30 de minute, deschide aplicația din telefon, care apropo mi-a salvat viața, se numește CitiToGo Maps, e o hartă pe care o downloadezi, pui steluțe unde vrei și fără net, îți arată unde ești și încerci tu să-ți dai seama cum să ajungi unde vrei.

Am realizat că de fapt am luat-o în altă direcție și nu aveam cum să ajung la stația de metrou, dar m-am suit la următoarea, am luat metroul, care este foarte adânc în pământ, nu ca la noi. Metroul e mult mai mișto. Ajungi în 5 minute în centru, care pentru mine era la 4 stații.

Mi-a plăcut, deja era lumea mai bună, însă nimic deosebit față de metroul nostru. Oameni obosiți, cu ochii închiși, tineri cu telefonul în mână, totul în jurul meu în italiană, până și vocea mea interioară a început să vorbească în italiană: uno, due, Roma, pizza, cappuccio și celelalte alte 3 cuvinte pe care le știam.

Limba e mișto. Dacă nu știi ce zic, o să te prinzi. Sună foarte mult cu româna. Așa că nu a fost problemă.

Am ieșit din metrou. Și când zic ieșit din metrou, am mers pe vreo 2 benzi rulante, care mergeau foarte încet, cam 3 minute până să ies la suprafață.

Odată ieșit nu știu unde sunt și în ce direcția să mă îndrept. Așa că mă ghidez după străduțe, crezând că centrul Romei este precum centrul nostru vechi și la un moment dat o să ies eu undeva. Merg cred că vreo 30 de minute și trec pe lângă sute de magazine, pizzerii, oameni care vând tablouri și supermakert-uri și îmi dau seama că Roma asta chiar e uriașă.

Intru să-mi iau un senviș, cu proscciuto, salată, cașcaval și pieper, mișto combinația, într-o chifla ciabatta. Mai iau o apă. Quoatro euro îmi zice tipa. Îi dau 5. Iau 1 înapoi. Îi zic “grație” și plec.

Acum încep să mușc din senviș, mergând pe o străduță pe care nu o știu și dau de o mare piață, iar de acolo totul se schimba.

10923323_10152997911035902_6196482249504765434_n

Ce să vezi. Am ieșit la Phanteon. Mă așez pe o scară, lângă o fântână și încep să mănânc din senviș și să mă uit la această clădire care este parcă de pe o altă planetă. Este uriașă. Nu cred că avem clădiri așa de mari în România, sau cel puțin n-am văzut eu. Nici nu-mi pot imagina cum a fost construită și pozele nu îi fac cinste, pentru că în realitate este de 30 de ori mai mare.

După ce termin de mâncat, arunc la coș ce aveam și zic că ar merge o înghețată. Mă plimb iar pe străduțe și dau de o gelaterie, parca așa scria numele, intru acolo, văd o coadă mare și mă uit la cele 100+ sortimente de înghețată. O nebunie. Nu știu ce să aleg. Mă pun la coadă să plătesc, unul din fața mea cere “uno cono medio” așa că cer și eu la fel, plătesc 3,5 euro și-mi dă un bon. Mă duc cu bonul la maestrul înghețatei și-i zic să-mi pună cu tiramisu (am înțeles că Roma e celebră pentru tiramisu) și fistic, pentru că îmi place fisticul. Îmi pune el o uriașă “scopa” de înghețată, îmi zice ceva în italiană, nu înțeleg, îi zâmbesc, iau înghețata uriașă și fug.

Nu am apucat să fac poză pentru că în momentul în care am mușcat din înghețată (nu, nu a căzut) ci pur și simplu lumea mea a fost dată peste cap.

Avea un gust divin. Cam așa cred că se face înghețata în rai. Zeii cam asta cred că mănâncă pentru desert. Este o chestie mai groasă, precum un iaurt, cu un gust genial. Nu cum este înghețata la noi, apă de ploaie înghetață și cu arome peste, ci o combinație cu lapte, grăsime probabil din unt și arome sper că naturale.

Mănânc eu ce mănânc extaziat și dau de Columna lui Traian. Nu îi știu numele pentru că sunt un om cult, (dar nici incult nu sunt) ci pentru că am văzut o parte din columnă la muzeul nostru de istorie din București, și m-am prins că asta e. Mă așez lângă o altă fântână, mănânc din înghețata asta fabuloasă și privesc spre acest monument, cum altfel decât, uriaș.

IMG_4953

Apoi mă îndrept spre metrou, cu mâine lipicioase de la înghețată, și nimeresc la “Linea B”. Eu știam că trebuie să fiu pe linia A și intru puțin în panică. Apoi mă uit pe hartă de acolo și mă prind că Termini la ei e un fel de Unirii a noastră. Așa că mă duc spre termini, schimb de acolo metroul, adică mă iau după oameni și mă rog să ajung unde trebuie și să nu mă pierd și nimeresc fix unde trebuie.

Acum partea amuzată e că Termini (adică unde e gara) e fix Unirii. Adică se suie foarte mulți oameni acolo. Și hai să vă zic ce se întâmplă, că să înțelegeți cum sunt italienii.

Se deschid ușile, ies vreo 30 de oameni de pe o ușă, intră vreo 5, apoi se închid. Eu rămân pe afară împreună cu alte 20 de persoane. :))

Îmi vine să râd și chiar râd. Toată lumea este stresată, înjură (ceva cu culo, mafa, etc) eu rămân fascinat de stilul lor. Dacă nu ai intrat în metrou până să apăs eu pe buton, asta e, hai pa :)) și apoi metroul pleacă.

La fix 1 minut vine un alt metrou, mă sui în asta, din prima și mai fac vreo 5 minute până la Giovanni. Apoi dau de un market foarte șmecher și cred că cel mai scump de la ei, cu mâncare bio. Până și clanța este bio și geamurile sunt bio. Un lapte vreo 6 euro, o pâine 7 euro, ouă doar 6 pentru 8 euro. Foarte fain. Iau și eu de acolo ceva de mâncare, printre care și o dulceață mișto rău, fără zahăr, care este foarte faină și ceva pâine, lapte.

Îi zic ciao tipei, îmi zice ceva in italiană, nu înțeleg și așa cum am stabilit că fac, sunt italian până în momentul în care nu înțeleg, apoi o dau pe engleză :)) îi spun că nu înțeleg, adică “I only speak english” și ea îmi zice Bag? Îi zic că da, cred că vreo 3 euro și bag-ul costă, pentru că era organică, dar e ok, la vitta e bella, plătesc vreo 13 euro și plec.

Mișto, acum, oare cum ajung acasă. Deschid aplicația, arunc un ochi și mă îndrept în direcția în care eu cred. Până la urmă după vreo 10 minute de mers pe jos ajung unde trebuie, îi iau o apă de jos. Tipul ăsta crede că sunt italian, pentru că nu mi-a spus până acum ceva ce nu înțelegeam. Eu zic Ciao, grație și salve și aia e, nu se prinde nimeni și nu e nevoie să vorbesc în engleză.

Nu prea mai e timp să vă zic de trecerile de pietoni, care sunt un fel de “fiecare pentru el” că deja se transformă într-o carte povestea mea, dar sper că v-a plăcut și că v-am purtat.

Hai să tragem și o concluzie.

Concluzia

Este că dacă-ți răspunzi la întrebarea: “Ce aș face dacă nu mi-ar fi frică?” apoi ai curajul să faci acel lucru o să realizezi ceva incredibil cu viața ta.

Chiar dacă e inconfortabil și îți este teamă la început, o să vezi că totul o să fie bine, pentru că te poți baza pe instinctele tale. Chiar dacă ai 1000 de scuze, o să găsești 1001 soluții.

O să capeți încredere în tine, o să asculți de ceea ce simți mai mult decât de ceea ce îți spune mintea că o să se întâmple negativ și o să-ți schimb vocea interioară din “nu știu, nu cred, nu pot să fac asta!” în,”da, pot!, da știu, hai mă că mă descurc eu” și asta o să te ajute foarte mult în viață, atunci când vrei să începi o afacere pe cont propriu, să-ți dai demisia, să spui HAI PA prietenului sau prietenei tale cu care nu te mai potrivești.

Iar atunci, o să te simți liber. O să realizezi cât de multe lucruri poți face cu viața ta (din nou, acesta nu este un îndemn spre a te dezbrăca în public) și cât de mare, curajos, matur, inteligent, remarcabil ești de fapt!

Oamenii mă întreabă, cum să fac să-mi cresc încrederea. Consider din experiența mea (pot spune asta acum) că răspunsul la întrebarea de mai sus este că făcutul a ceea ce ți-ai propus o să-ți ofere o încredere uriașă în tine.

Restul sunt povești pe care cei care nu fac lucruri în afara zonei de confort ți le predau, cu scopul de a spune ceva, neștiind de fapt că… acțiunea rămâne baza creșterii încrederii.

Sper că te-am inspirat să faci ceva măreț ci viața ta, să rupi status quo-ul, să arăți că se poate și altfel, să ai curajul să ajungi acolo unde ți-ai propus și să-ți permiți ție să trăiești viața în cel mai frumos mod posibil!

Mult succes și vreau să-mi răspunzi la o întrebare, ca să știu că ai ajuns până aici: Tu ce ai face dacă nu ți-ar fi frică?

Cu drag, din Italia, ciao!
Cristi(ano)

PS: Dacă vrei să urmărești ce fac eu aici în fiecare zi, timp de 15 zile, te invit să mă urmărești (apasă follow/urmărește) pe profilul meu personal. Acolo postez ori de câte ori revin la un computer poze, gânduri, impresii din această aventură nebună de unul singur prin Roma. Apasă aici și urmărește-mă!PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: