De Ce Ne Este Mai Usor Sa Cumparam Decat Sa Investim?

Acum ceva săptămâni am observat un lucru la mine când vine vorba de bani, de cheltuieli și de investiții și sper să te regăsești în această poveste. În plus de asta, pe finalul articolului o să-ți ofer răspunsul la întrebarea din titlu și o să-ți ofer câteva idei care să te facă să folosești resursele într-un mod mai inteligent.


Acum câteva săptămâni tocmai ce am primit o sumă de bani venită din proiectul Doisprezece și mi-am organizat-o așa cum știu eu mai bine, punându-mi într-un plic un procentaj pentru invesții. Când spun investiții mă refer la lucruri ce țin de site, lucruri care să ofere o experiență mai bună cititorului, cărți, cursuri, reclamă pentru Facebook și alte câteva elemente cu care nu vreau să te obosesc acum. Ideea este că mi-am format un obicei din a-mi pune într-un loc un procentaj din fiecare venit pe care-l primesc pentru investit, însă am observat la mine un lucru interesant.

 

În fiecare lună, când trăgeam linie și îmi analizam cheltuielile, investițiile și veniturile, realizam că mă foloseam doar de 10-20% din suma propusă pentru investit.

Iar acest aspect m-a pus foarte mult pe gânduri. Pentru că mai apoi am observat că fac acest lucru și când vine vorba de:

  • o masă în oraș sau o carte puțin mai costisitoare
  • o ieșire la suc sau o haină mai bună, care să mă țină mai mult timp
  • un vin bun sau un program sau un curs de dezvoltare personală care să mă ajute pe domenii specifice
  • un telefon nou sau o vacanță într-o țară în care nu am ajuns până acum

 

Ce vreau să spun cu aceste exemple din viața mea este că am observat că îmi este mult mai ușor să cheltuiesc banii decât să îi investesc. Îmi este mult mai ușor să iau o masă în oraș chiar dacă am mâncare pregătită acasă, îmi este mult mai ușor să ies la un suc, apoi alt suc, apoi un cocktail, apoi o alta băutură, apoi iar ceva de mâncare, îmi este mult mai ușor să-mi cumpăr un vin pe care să-l savurez câteva nopți la rând și îmi este mult mai ușor să-mi cumpăr un nou gadget, deși cel pe care-l aveam nu s-a stricat.

Am observat că îmi este mult mai greu și mă gândesc foarte mult atunci când vine vorba de cumpărat cărți, de participat la programe de dezvoltare persoanală, de cumpărat o haină mai calitativă care să mă țină mai mult timp sau atunci când vreau să mă duc într-o țară în care nu am mai fost.

Și m-am întrebat de ce, de ce, de ce? Până când am ajuns la o concluzie pe care vreau să o împărtășesc cu tine acum și cu singurață o să te ajute să iei decizii mai bune cu resursele pe care le ai.

 

De ce ne este ușor să cheltuim și foarte greu să investim?

Pentru că al nostru creier este format într-o proporție mai mare din creierul venit din antichitate care are ca funcții principale: supraviețurirea, înmulțirea, hrana și altele. Această parte a creierului nostru ne domină viața în mare parte. O altă parte a creierului care ne diferențiază de celelalte specii, neocortexul, sau cortexul prefrontal, este partea de sub 1% care o folosim pentru rațiune, inteligența emoțională, limbaj, gândire analitică și alte elemente care ne caracterizează și diferențiază ca rasă.

Așadar ne este mult mai ușor să dorim să obținem plăcerea imediată decât să așteptăm o plăcere viitoare.

Însă foarte multe studii și experimente arată că persoanele care au capacitatea de a amâna plăcerea ajung să aibă mai mult succes în viitor. Pentru că realizează faptul că plăcerea imediată nu este răspunsul.

Acum când vine vorba de cheltuieli, faptul că ne este mai ușor să aruncăm banii pe: haine, mâncare în oraș, acele plăceri de moment care ne fac mai fericiți dar al căror efect nu durează foarte mult, ține de faptul că ne dorim plăcerea imediată.

Dar această plăcere imediată ne fură din plăcerea viitoare.

Plăcerea viitoare înseamnă o carte citită în câteva zile, care îți va aduce beneficii peste ani și ani de zile, un program de dezvoltare personală care prin acțiunea ta te va face cea mai bună versiune a ta, o călătorie care te va face să vezi lucruri incredibilă și care-ți va mări mintea (literlamente, cresc legăturile dintre neuroni și se întăresc cele vechi) sau alte moduri în care ne putem utiliza banii (citește: investi) într-un mod inteligent.

 

Ce să alegi?

Așadar data viitoare când ai de ales între o plăcere de moment sarcrificând astfel o investiție în tine, în viitorul tău, în bunăstarea ta viitoare și a celor din jurul tău, gândește-te cu atenție și întreabă-te dacă îți dorești să-ți sacrifici viitorul pentru o simplă plăcere de moment.

După ce am realizat acest lucru, după ce am realizat că prin fiecare cheltuială inutilă, care mă face puțin mai fericit acum, îmi fur din viitorul și din visul meu, m-am oprit. Am investit mai mult timp și mai multe resurse în acest site, în programul Doisprezece, în lucrurile pe care le citesc sau haine puține dar de calitate pe care le port, m-am înscris la un curs online și mai urmează să mă înscriu la alte câteva, pentru că realizez pe zi ce trece că mai importantă este calitatea, plăcerea pe termen lung și investia, în schimbul cantității, plăcerii de moment și al cheltuielilor făcute la impuls.

Oare chiar ai nevoie de perechea de pantofi din vitrină care te va face mai înaltă sau ar fi mai indicat să-ți cumperi 10 cărți, să participi la ceva cursuri și să vezi un nou oraș, lucruri care chiar te fac să crești, într-un mod real, nu lucruri care par că ai crescut?

Oare vrei să investești în tine, în dezvoltarea ta, în intelectul tău, în lucrurile care te fac cu adevărat remarcabil în viitor sau în lucruri care-ți dau iluzia puterii, a încrederii în sine, a fericirii iar apoi când vine nota de plată mai ai 10 minute până acest efect dispare?

 

Mesajul meu pentru tine este:

Construiește-ți viața bazându-te pe experiențe, nu pe lucruri. Adună povești pe care să le spui, nu lucruri pe care să le arăți.

 PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: