10 Motive Pentru Care Sa Nu Pleci Din Romania

IUBESCROMANIA

“Salut, ce faci? Uite bine, mă pregătesc să plec din țară, pentru că aici salariile sunt mici și prețurile sunt mari, oamenii se poartă urât și nimeni nu mă respectă.”

Mă doare când aud răspunsul acesta. Pentru că deși am fost în multe alte țări, tot aici m-a atras inima. Mă doare când primesc acest răspuns de la oameni inteligenți, de la oameni care au terminat medicina și nu sunt satisfăcuți de salariile de aici, de la oameni cu doctorate, care realizează că nu există loc pentru ei aici, de la oameni simpli, care pleacă, pentru că acolo este mai bine.

Mă doare, iar când mă doare încep să scriu. Cu speranța că o să inspir milioane de români să realizeze o lecție foarte importantă atunci când se pune întrebarea: Să plec din România?

1. Problema nu este România, problema este atitudinea românilor

Te rog frumos să-mi ierți modul direct de abordare, dar de fapt, problema nu este România, problema este atitudinea românilor. Pentru că în orice altă țară ne-am fi născut, chiar și în Germania ori una dintre țările nordice, tot ar fi fost nevoie să acționăm pentru a putea avea rezultate.

Atitudinea românilor este însă de așteptare, gratuit, super-ofertă, 2+1 gratis!, bonus, cadou. Atitudinea românilor trebuie să se schimbe, dacă vrem să trăim într-o românie mai frumoasă, muncitoare și bună. Trebuie să se schimbe din “mâna care nu spune o poveste nu primește pomană”, în “omul care singur, din propriul garaj, a făcut o nouă invenție”.

Problema nu este România, pentru că oriunde te-ai duce, nu poți scăpa de un singur lucru, de atitudine.

2. Ceea ce se vede la televizor nu este tot ceea ce se întâmplă în realitate

Televizorul ne-a băgat în cap ideea că suntem proști, idioți, slab pregătiți, leneși, bețivi și hoți. Doar că, adevărul este altul, și tu îl știi foarte bine.

Avem foarte mulți olimpici. Avem foarte mulți inventatori. Ne mândrim prin toată Europa cu capacitatea noastră intelectuală. Suntem curajoși și vânjoși! Suntem motivați și inspirați de propria persoană. Suntem foarte tari. Doar că ascultăm de mult prea mult timp povești greșite despre noi.

Oprește televizorul, ieși din casă, plimbă-te prin cele mai bune licee din țară și observă cât de mulți oameni inteligenți avem. Potențialul țării stă ascuns, în spatele televizorului, în spatele presei mondene care promovează incultura, frica, lenea, beția și hoția.

3. Iarba este mai bună peste gard… pentru că este plină de îngrășăminte

Am vrut să fiu civilizat, dar sper că știi la ce fel de îngrășăminte mă refer.

Așa avem noi tendința, să credem că totul este mult mai bine dincolo, în viitor, la vecini, în ograda celuilalt. Dar de fapt, totul este foarte bine, aici și acum și poate să devină din ce în ce mai bine dacă ne concentrăm asupra propriei recolte, nu asupra recoltei vecinilor.

4. Când îți vine să fugi, încearcă să conștientizezi de ce vrei să fugi de fapt…

Pentru că adevărul este că oriunde te-ai duce, tot aici ești. Ce vreau să spun cu această afirmație cvasi-dubioasă provenită din cultura zen este că oriunde ai pleca tot de tine dai, tot de problemele și limitările tale dai, iar motivul pentru care vrei să pleci este că vrei să fugi de tine, de ceva din tine, acel ceva nu se va schimba o dată cu schimbarea reședinței, ci cu dezvoltarea ta personală, evoluția și drumul tău în viață.

Singurul lucru de care fugi, de fapt, ești tu. Nu de sistem, de corupție, de incultură, de sărăcie, ci de tine. Conștientizează asta.

5. Un luptător adevărat nu fuge!

Când condițiile devin grele, un luptător adevărat nu fuge, un adevărat conducător nu își aruncă armele și se predă unei alte culturi, un învingător rămâne pe poziție, strânge armele cu toată forța în mână și căută soluții pentru aceste condiții grele.

Soluția nu este să fugim, să ne părăsim armata, ci să luptăm aici, acum, cu toate forțele noastre, să găsim soluții prin care din interior putem schimba ceva.

Pentru că schimbarea nu vine dacă tu pleci de aici și o duci mai bine în altă parte. Asta e ușor. Toți o putem face. Schimbarea vine dacă demonstrezi că se poate să fii milionar, aici, la tine în țară, precum spunea și Jay Z în melodia care a devenit imnul neoficial al New York-ului: if you can make it here, you can make it anywere.

Un luptător adevărat reușește în propria țară, cu propriile forțe, fără să se bazeze pe altceva. Apoi prin exemplul personal, inspiră lumea spre schimbare.

6. Pentru că nu trebuie să aștepți să fii ales ci poți să te alegi singur!

Celebra carte a lui Seth Godin, ne spune că acum trăim în vremuri în care nu trebuie să mai așteptăm după cineva: figură de autoritate, angajator, firmă multinațională, un doctor, profesor, un colecționar de artă, o editură, să ne aleagă, ci putem noi să ne alegem.

Vremurile în care trăim ne permit să facem ceea ce iubim, să fim plătiți pentru asta și să o facem încă foarte bine. Vremurile în care trăim ne permit să facem muzică în dormitorul nostru și să devenim faimoși după ani de zile de muncă dedicată. Ne permit să scriem o carte, de la un calculator amărât, fără să semnăm un contract cu o editură. Ne permit să ne folosim talentul, fără să așteptăm un căutător de talente să ne remarce.

Remarcă-te chiar acum! Tu! Nu aștepta pe altcineva să te aleagă, te poți alege singur!

7. Criza înseamnă și oportunitate!

În limba japoneză, criza, înseamnă și oportunitate. Pentru că, oamenii de acolo au realizat că, în momente de criză cei mai deștepți văd situația ca pe o oportunitate.

S-ar putea să spui că în România este greu, pentru că nu sunt locuri de muncă sau dacă sunt, salariile sunt de fapt prea mici.

Ideea este că ai dreptate. Dar nu cred că îţi dorești să ai dreptate. Pentru că mai există o variantă. Să privești criza și condiția actuală ca pe o oportunitate. O oportunitate de a începe ceva pe cont propriu.

Știai că trăim în vremuri în care poți începe o afacere cu 100 de dolari? Eu am început cu 30 de lei plătiți pe un domeniu și sute de ore investite. De câte ori crezi că am scos investiția inițială?

8. Tu ești responsabil!

O altă tendință generală este să dăm vina pe exterior, în loc să fim responsabili de ceea ce se întâmplă.

Salariile sunt prea mici? Câte limbi străine știi la perfecție? Engleză? Ok. Atunci sper că realizezi a cui este responsabilitatea pentru că salariile sunt mici.

Câte cărți ai citit în ultimul an? 10? Ok. Atunci sper că ești conștient de faptul că nimeni și nimic în lumea asta nu o să vină la tine și o să-ți spună cât de inteligent ești, trebuie singur să conștientizezi asta și să faci ceva în acest sens.

Ai o pasiune și nu vrei să o împărtășești cu restul lumii? Atunci cel mai probabil nu ai cum să primești nimic înapoi. Pentru că nimeni nu o să-ți ofere ceva pentru nimic. Nu așa funcționează universul.

Problema nu este cu România, că e nasol și greu, ci cu noi, că aruncăm responsabilitatea pe ceilalți, pentru că este mai ușor așa.

9. Taxe prea mari, impozite prea mari sau birocrație? Un motiv de bucurie!

Cred că glumești. Sper că ești conștient ce fel de taxe sunt impuse în Germania sau țările nordice. Aproape că nu mai rămâi cu nimic.

Aici taxele sunt foarte bune, taxa pe profit, taxa pe venit, cas, cass, sunt ok și le plătesc trimestrial cu plăcere și bucurie. Sunt singurul nebun care stă la coadă la ANAF cu zâmbetul pe buze.

Pentru că dacă plătești taxe înseamnă că produci bani. Iar dacă produci bani, din pasiunea ta, înseamnă că faci ceva bine. Ori de câte ori primesc în poștă plicul cu taxe, mă duc și le plătesc în avans, pe un an de zile, pentru că sunt bucuros să o fac. Sunt fericit să îi dau statului partea, pentru că sunt conștient că are foarte mulți angajați care ne ajută să ne organizăm mai bine: armată, poliție, sănătate. Și am tot respectul pentru astfel de oameni. Iubesc poliția. Iubesc justiția. Îi iubesc pe acei oameni care stau în spitale, gardă, pentru sănătatea noastră și pentru ajutorul nostru.

Am tot respectul pentru astfel de oameni. Și poate mă crezi nebun. Dar, vreau să-ți adresezi următoarea întrebare: care acțiune crezi că este mai benefică pentru tine și pentru societate, să te superi că plătești taxe și impozite, să te plângi că totul este greu, că se fură, că banii publici nu se folosesc cum trebuie, sau să fii fericit pentru că tu prin puterea ta poți ajuta milioane de oameni să-și câştige o pâine? O pâine pe care o merită. Pentru că stau în vânt, ploaie, frig, ger, pentru siguranța și sănătatea noastră.

Eu aleg să ofer tot respectul meu pentru oamenii care lucrează în astfel de condiții și sunt plătiți cu 1500 lei pe lună și înjurați de toată lumea. Consider că este o cale mai simplă de a trece prin viață, decât să te superi pe orice lucru și să fii împotriva tuturor.

10. Să mori pentru patrie? Astea sunt povești… găsește ceva pentru care merită să trăiești.

În sinea noastră aşteptăm revoluția. Un individ curajos care să se ridice din mase și să spună: NU! De acum înainte facem așa.

Adevărul este de fapt că revoluția nu o să existe vreodată în stradă, la modul clasic, cu răsculări și topoare, cu flăcări și zgomot.

Revoluția modernă începe din interior, începe cu tine, chiar acum. Revoluția în anul 2014 este pașnică. Este liniștită. Este calmă. Stă în poziție de lotus și meditează, apoi citește, apoi mai meditează puțin. Revoluția începe cu tine. Cu evoluția ta personală. Pentru că singurul mod prin care putem face o Românie mai bună este: exemplul personal.

Fii tu exemplul pe care vrei să-l vezi în lume, ridică-te din mulțime și revoltă-te pe tine! Schimbă-te! Lucrează la a fi zilnic mai bun și, în timp, s-ar putea să vezi ceva incredibil: restul o să te urmeze!

Concluzia: Încă mai vrei să pleci din țară?

Încă mai vrei să fugi de tine, acolo unde crezi că este mai bine, să fugi de scuzele și limitările pe care societatea le-a impus asupra noastră, să fugi de știrile greșite care se promovează la televizor, să lași în spate locul în care te-ai născut, ai copilărit și pe care pun pariu că vrei să-l vezi a fi mai bun?

Revoluția începe cu tine. Revoluția interioară. O viață mai bună, ce îi va inspira pe cei din jurul tău să se comporte așa cum trebuie. Iar în timp, totul o să fie bine.

Noi românii suntem o nație inteligentă, mult prea inteligentă, din acest motiv suntem marginalizați, pentru că tuturor le este frică de puterea pe care o avem, inteligența, curajul, spiritul de luptător și motivația cu care ne trezim în fiecare dimineață.

Eu sunt mândru că sunt român și nu o să plec niciodată din țara în care m-am născut! Tu? Încă mai vrei să pleci din România? Așa credeam și eu…

Sunt curios ce alte motive pentru a nu pleca din țară poți să ne oferi? Notează ideile tale într-un comentariu.

PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: