De Ce Si Cum Sa Nu Ii Judeci Pe Ceilaliti?

1 (1)

“Când îi judeci pe ceilalți, nu îi definești pe ei, te definești pe tine.” ― Earl Nightingale

Toţi avem un lucru în comun. Un lucru cu care nu putem să ne mândrim, dar pe care nu îl putem ascunde despre noi. Toţi facem asta, spune-mi te rog dacă te regăseşti în povestea de mai jos:

Vreau să-ţi imaginezi următoarea scenă: În timp ce mergeam pe stradă am observat un individ. Acesta era îmbrăcat în haine largi, vechi, şi era mai plinuţ, mult mai plinuţ decât mine cel de acum. Acesta mânca dintr-un burger plin de ingrediente la care mai de mult am renunţat. Nu puteam de la distanţă să îi observ figura, dar puteam să-l judec fără milă chiar dacă nu ştiam exact cine este. Am văzut în acest om multe lucruri, poate deja cunoscute, dar am refuzat acest lucru, așa că am început să-l judec. Să trag concluzii. Să-l includ într-o categorie. Să văd în el tot ceea ce de fapt… o să descoperi la final.

De ce îi judecăm pe ceilalți?

Toţi vrem să fim mai buni decât cei din jurul nostru, aşadar decidem că singurul mod prin care putem face acest lucru este să ne comparăm. În timp ce ne comparăm ne folosim de singura armă la îndemână: îi judecăm pe cei din jurul nostru. Câteva moduri în care îi judecăm pe ceilalți sunt:

  1. Dacă persoana respectivă este îmbrăcată mai sărăcăcios sigur este mai săracă decât noi, mai slabă decât noi, mai puţin inteligentă decât noi.
  2. Dacă persoana respectivă are mai multe kilograme decât noi sigur noi suntem mai buni, mai inteligenţi, mai atenţi cu alimentaţia noastră şi instant ne simţim ca şi cum am valora mai mult.
  3. Dacă persoana respectivă spune ceva şi foloseşte limba română greşit, atunci automat ne simţim superiori, o corectăm fie în mintea noastră, fie o facem activ, nu cu scopul de a o corecta, ci cu scopul de a îi arăta cât de multe ştim noi şi cât de puţine ştie ea.
  4. Dacă persoana respectivă are telefonul pornit în timpul unei conversaţii, nu citeşte o carte în metrou, stă foarte mult pe facebook, îi întrerupe pe ceilalţi, are pantofii murdari, vorbeşte cu gura plină, nu se scuză atunci când strănută, instant o judecăm şi credem că suntem mai buni decât aceasta.

Unul dintre motivele pentru care judecăm este că ne face să ne simţim superiori. Faptul că vrem să ne simţim superiori spune despre noi un singur lucru: credem sau simţim că nu suntem superiori. Pentru că atunci când încerci să fii ceva, înseamnă că nu eşti.

Cum să nu îi mai judecăm pe ceilalţi?

Acum că am înțeles de ce îi judecăm pe ceilalți, vreau să-ți ofer 5 moduri prin care să nu îi mai judeci pe ceilalți, pentru că toți o facem, inconștient sau nu.

1. Ce ţie nu îţi place, altuia nu îi face.

Atunci când observi tendinţa de a îi judeca pe cei din jurul tău, realizează că nici ţie nu-ţi place să fii judecat la rândul tău. Pentru că îţi doreşti să trăieşti în armonie, o viaţă plină de iubire şi acceptare, atât interioară cât şi exterioară.

2. Schimbarea începe cu tine.

Dacă vrei să observi schimbarea în lume, spunea Gandhi, trebuie să începi prin a te schimba pe tine. Atunci când urmează să judeci pe cineva, pur şi simplu realizează că dacă vrei ca în jurul tău să ai o lume mai bună, ar fi indicat ca totul să înceapă cu tine. Tu eşti cel care alege lumea în care vrea să trăiască, pentru că tu eşti cel care are puterea să schimbe tot ceea ce se regăseşte în jurul său, prin exemplul personal.

3. Toţi au o poveste.

Fiecare dintre noi are o poveste de viaţă, lucruri grele prin care a trecut, nimeni nu este mai prejos sau mai presus, toţi suntem egali, frumoşi şi inteligenţi. Chiar dacă poate unii au făcut foarte multe alegeri proaste, iar ceilalţi foarte multe alegeri bune. Prezentul este suma alegerilor pe care le-am făcut în trecutul nostru. Toţi avem un trecut mai puţin sau mai mult plăcut, uşor şi frumos. Aşadar dacă îi judeci pe ceilalţi, automat uiţi de faptul că toţi trecem prin lume învăţând cum putem să devenim mai buni şi că toţi suntem egali.

4. Îţi legi încrederea de sine de comparaţie.

Încrederea de sine autentică nu vine din exterior. Atunci când îi judeci pe cei din jurul tău o faci pentru că vrei să te simţi superior, diferit şi mai bun. Făcând acest lucru, nivelul tău de încredere creşte, iar mai apoi, după un timp, scade vertiginos. Automat acţiunea următoare este să judeci şi mai mult. Iar astfel ai intrat într-un cerc vicios. Realizând că încrederea autentică de sine vine din interior, te opreşti din judecat oamenii pentru a putea ca tu să te simţi mai valoros şi începi să lucrezi la nivelul tău de dezvoltare personală.

5. Suntem cu toţii interconectaţi.

De fapt, la un moment dat, s-ar putea ca toate personele din jurul nostru să realizeze că nu suntem duşmani, adversari, concurenţi, luptători într-un meci pe viaţă şi moarte, că viaţa aceasta nu este un joc cu sumă zero: cineva trebuie să piardă pentru ca altcineva să câştige. Conştientizând că suntem toţi interconectaţi şi că suntem toţi de fapt unul singur, iar atunci când îi faci rău persoanei de lângă tine, îţi faci în definitiv rău ţie, aşadar motivul judecăţii faţă de semenii tăi dispare.

Concluzia…

Pe măsură ce m-am apropiam de persoana pe care de la distanţă o judecam atunci când mai devreme am observat că este mai plinuţă decât mine, am început să realizez ceva foarte important, totul devenea din ce în ce mai clar. Persoana de care mă apropiam eram chiar eu. Acel eu de acum 2-3 ani de ani zile, acel eu care mânca nesănătos, acel eu care tot timpul stătea cocoşat deasupra tastaturii, acel eu care făcea ceea ce tu astăzi ai învăţat să nu mai faci:

Să nu îi mai judeci pe ceilalţi, pentru că de fapt… singura persoană pe care o judeci eşti chiar tu.

PS: Ca o mică adăugare vreau să spun că eu nu aș fi ajuns la această concluzie fără să fac în primul rând greșeala de a judeca. Ideea nu este să nu judeci deloc, să fii precum un robot care se ceartă când se prinde în proces de judecată, ci să fii conștient, să realizezi că nu este indicat să faci asta și să fii conștient că ne este în natura umană să judecăm. Răspunsul nu a fost niciodată la o extremă, ci într-un echilibru. Ia informația de aici și încearcă zi de zi să te transformi într-un om mai bun, acesta este scopul ei. Judecata poate fi de multe ori un aspect pozitiv, dacă o faci spre tine, pentru a evolua sau a îți îmbunătăți munca, dar și negativ, dacă o faci spre ceilalți, cu scopul de a te simți superior. Este precum o sabie cu două tăișuri, ai grijă cum o folosești, în bine sau rău.PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: