6 Lectii Pe Care Le Poti Invata De La Un Copil

1

Acum câteva zile am scris o poveste pe profilul meu de Facebook (apasă aici și urmărește-mă, postez mesaje, spun eu, interesante) și văd că a impresionat foarte multe persoane, așadar m-am gândit să dezvolt ideea.

Povestioara sună cam așa:

Mă plimbam cu bicicleta și m-am urcat pe trotuar. Acolo, un puști cred că nu depășea 5-6 ani, era alături de sora lui. S-a uitat spre mine și cu un zâmbet simplu, sincer și autentic mi-a spus:

“Bună ziua!”

Pentru un moment am rămas fără de reacție. Situația în sine a fost foarte tare, nu mă așteptam să mă salute, așa că i-am răspuns:

“Salut, ce faci?”

La care mi-a răspuns, tot cu un zâmbet și o inocență ce s-a cam șters din inimile noastre de oameni adulți, serioși, mult prea preocupați de viață.

“Bine!”

Apoi, în timp ce pedalam, mi-am adus aminte cât de simplu era să fiu copil, cât de puține lucruri știam, dar parcă era mai bine. Cred că esența o să rămână simplitatea. Cred că ne-am încărcat mult prea mult sufletele cu tot felul de răni din trecut, mințile cu tot felul de gânduri negative și viețile cu toată această tehnologie care trage de noi în toate direcțiile.

Puștiul de azi care mi-a dat bună ziua mi-a oferit un moment de trezire, un moment în care am contemplat și am realizat că fac foarte multe lucruri uitând că de fapt tot ce îmi doresc este să fiu fericit, eu și cei dragi, să fim sănătoși și să ne bucurăm de viață.

Restul sunt detalii. Simplitatea rămâne esența.

1. Profesorul care îți dă un sfat greșit de viață

Te consider un om inteligent și în același timp am o părere foarte bună despre mine, așa că mă voi adresa astfel, fără aroganță:

Noi oamenii inteligenți facem o greșeală atunci când vine vorba de persoanele de la care credem că avem ceva de învățat.

Gândește-te în felul următor. Apare în viață un profesor, pe care-l consideri inteligent și care are afișat pe pereții biroului său uriaș multe premii, diplome și tot felul de elemente ce îi recunosc munca de peste ani. Acestuia îi adresezi o întrebare, pentru că este un om de la care ai ceva de învățat. Răspunsul te satisface oricum, pentru că îl privești ca pe autoritate, așa că te decizi să aplici imediat ce îți spune, fără să mai rumegi ideile și să le treci prin filtrul propriu. La final descoperi că sfatul său nu era cel mai bun posibil și rezultatele pe care le-ai obținut în urma acestuia au fost dezastruoase.

Până și un profesor poate să-ți dea un sfat prost de viață. Până și cele mai uriașe figuri de autoritate pot să nu îți ofere cele mai bune idei. Pentru că suntem oameni, indiferent de titlurile de pe peretele biroului nostru și greșim. În plus de asta nimeni nu deține adevărul absolut, așadar autoritățile sunt puse în pericol pentru că avem tendința automat să le ascultăm fără să trecem prin filtrul propriu ideile acestora, pentru că din moment ce ale lor sfaturi nu sunt bune pentru tine (ceea ce este probabil) acestea nu mai au o credibilitate. Însă problema nu era la credibilitatea autorităților, ci la nivelul tău de așteptări în ceea ce le privește pe acestea.

2. Copilul al cărui salut îți schimbă perspectiva asupra vieții

Să luăm exemplu cu puștiul din povestea de mai devreme, de la care poate am fi tentați să spunem că “este doar un simplu copil, ce știe acesta despre viață?” și să refuzăm orice idee ce ne-ar putea ajuta în relaționare, muncă, afaceri sau pur și simplu a vedea pure filosofii de viață.

Însă vreau să fim atât de inteligenți precum am menționat că suntem mai devreme și să analizăm situația într-un mod mult mai larg.

Atunci când acest copil mi-a spus “Bună ziua!” pentru mine a fost mult mai mult decât un simplu gest de salut, pentru mine a însemnat o schimbare de perspectivă. Acest puști mi-a oferit o unealtă foarte interesantă pe care eu am poziționat-o asupra vieții mele, precum o lupă, și am putut să văd foarte clar lucrurile care îmi fac viața mai măreaţă sau obositoare. Eu m-am născut să fiu fericit, bucuros, prosper și să mă bucur și să ajut cum pot pe toți oamenii din jurul meu care au nevoie de mine.

3. Paradoxul autorităților

Aici intervine paradoxul pentru că avem impresia că avem mult mai multe de învățat de la profesori, părinți sau alte tipuri de figuri de autoritate din viața noastră și considerăm greșit că avem foarte puține de învățat de la copii.

Când de fapt, dacă stăm să ne gândim, copii dețin, în multe cazuri, cea mai mare parte din adevărul pe care-l căutăm. Deși nu există un adevăr absolut după care să-ți trăiești viața, aceștia privesc totul mult mai clar, nealterat, acest lucru lipsește multor adulți.

4. Viața de copil

Gândește-te cât de simplă este viața unui copil și întreabă-te dacă nu cumva ai vrea să te simți așa.

Un copil se trezește de multe ori la ce oră vrea, mănâncă tot ceea ce este mai bun și îi sunt preparate toate felurile de mâncare. Hainele îi sunt pregătite, călcate și aranjate. Nu are grija zilei de mâine, nu are probleme financiare și nu-l interesează ce scor a avut nu știu ce meci.

Un copil este lipsit de griji, lipsit de stres, lipsit de orice lucru ce nouă nu ne lipsesc de loc. Elemente care poate ne fac adulți și responsabili, dar în același timp ne fac mai triști, închiși în noi, speriați și mult prea grăbiți.

Dacă stai să te gândești toate aceste elemente negative care ne întunecă puțin câte puțin viața sunt elemente care lipsesc din viața unui copil.

Un copil este liber, așa cum și tu erai. Un copil este fericit tot timpul, așa cum și tu erai. Un copil poate să explice unele dintre cele mai complicate lucruri, precum ce înseamnă iubirea, în cel mai simplu mod posibil. Un copil se uită la viață și vede mai multe culori, totul este simplu, nealterat de răutăți, griji, probleme și gânduri negative.

Acum ai vrea să fii un adult în pielea unui copil? Ideea este că nu putem dintr-o clipire să ne transformăm în copii, dar putem să învățăm de la aceștia foarte multe lucruri ce ne vor ajuta să ducem o viață mai simplă, frumoasă și fericită.

5. Ce putem să învățăm de la un copil?

a. Filosofie simplă de viață

Imaginează-ți că-l ai pe puștiul de mai sus în fața ta și acesta pentru o bucățică de ciocolată este dispus să-ți răspundă la orice întrebare îți dorești. Să presupunem că-l întrebi: “bun, am avut un prieten și acum m-am despărțit de el, ce să fac?” Ce crezi că o să-ți răspundă, cel mai probabil ceva de genul acesta:

“Ce bine, acum ești liberă să te lași găsită de cineva care te apreciază și te iubește cu adevărat, nu de cineva care te lasă să pleci. Bravo!”

De la un copil avem de învățat faptul că viața este mult mai simplă decât am crede și că avem tendința să o complicăm. Cam asta încerc și văd că reușesc să ofer prin cartea Simplu. Să ofer un burete pe care să-l folosești pentru a șterge toate gândurile negative și elementele ce s-au adunat pe parbrizul prin care privești viața și nu te lasă să observi frumusețea adevărată ce se ascunde în afara ta.

b.  Joaca este secretul fericirii

Din păcate viețile multor adulți (maturi și serioși) arată în felul următor: muncesc de dimineața până seara, uită să-și mai sune părinții și să-și construiască o relație de iubire cu o persoană specială, sunt înecați în datorii și gânduri negative, sunt deconectați de la realitate, uită să se bucure de un fulg de nea sau de o plimbare prin parc alături de un prieten și o conversație pe cinste și preferă să fie definiți de job-ul lor, se transformă în descrierea jobului, sunt câți bani au în portofel, devin hainele, mașinile și produsele pe care le poartă.

Și mai uită ceva foarte important din ecuația fericirii: joaca.

Ne-am născut să ne jucăm, să ne simțim bine și să fim fericiți, nu să fim stresați tot timpul, să ne urâm aproapele și să ne deconectăm de la o viață frumoasă, plină de iubire, veselie și bunătate. Nu ne-am născut să fim project manageri, asistant manager sau manager de departament, ci să călătorim, să iubim, să țipăm, să dansăm cu picioarele goale pe nisipul ud, să adormim sub o plapumă plină de stele, să privim în afara ecranului luminos al telefonului care ne domină viața spre imaginea de pe retină care se mișcă și întâmplă fix în fața noastră: viața și momentul prezent.

c. Trăitul în prezent

Nu cred că există copil pe lumea aceasta care să se gândească la cât de greu a fost trecutul său și să fie îngrijorat de viitor. El nu are grija zilei de mâine și nu prea îl interesează trecutul, pur și simplu se bucură de singurul moment pe care-l experimentăm: momentul prezent.

După cum bine știi viața este ceea ce se întâmplă în timp ce tu iți faci alte planuri, dar un copil nu știe acest lucru, însă îl trăiește.

d. Iubirea fără dependențe

Un alt element despre care discut foarte intens în noul proiect Relaţii Remarcabile este iubirea bazată pe dependență versus cea sinceră

Copii nu iubesc bazându-se pe dependență, poate că uneori încearcă să ne manipuleze emoțional să le cumpărăm ceva, dar iubirea lor este sinceră, fără să dorească tot timpul ceva de la noi. Pur și simplu ne iubesc pentru că existăm și în mintea lor nu există comparație, că suntem mai buni decât ei, invidie, că am obținut ceva mai rapid decât ei, sau alte elemente ce noi, adulții, le-am adus în viața noastră pentru a o face mai grea.

Un copil te iubește sincer, fără dependențe, te iubește autentic, așa cum ești tu, fără să vrea să te schimbe, un copil iubește frumos.

Iubește precum un copil.

f. Fericirea simplă, fără motiv

Ai observat că un adult trebuie să aibă un motiv pentru a se bucura? Mai ales atunci când are un venit destul de ridicat, cercetările arată că uită de fapt să se bucure de lucrurile simple, lucrurile mici.

Pentru un copil însă, faptul că afară este soare și frumos, este echivalentul pentru un CEO un bonus de câteva milioane de dolari, și pun pariu că la sfârșitul zilei copilul este acela care se stresează mai puțin.

Deși avem impresia că trebuie să avem un motiv pentru a ne bucura, fericirea este simplă. Așa cum Confucius spunea despre  frumusețe, că este peste tot, doar că nu mulți o observăm, așa putem spune și despre fericire: aceasta este peste tot, chiar și într-o rază de soare, chiar și într-o cafea caldă într-o dimineață friguroasă, chiar și într-o carte deschisă atunci când afară plouă.

Învață să te bucuri de lucrurile mărunte din viață, pentru că răspunsul nu este, nu a fost și nu va fi niciodată: mai mult, mai mult, din ce în ce mai mult.

6. Concluzie

Este una simplă. Viața noastră este foarte simplă, dar avem tendința enormă să o complicăm. De la această idee am construit cartea Simplu (apasă aici și citește primele 14 pagini gratuit) și cu această idee scriu în continuare.

Consider că nu trebuie să mai adaugăm lucruri vieții noastre pentru a deveni mai buni, încrezători, bogați sau fericiți, ci să extragem.

Concluzia este că avem foarte multe de învățat din simplitatea unui copil, mult mai multe decât am fi crezut vreodată…

Tu ce alte lecții ai învățat de la un copil?

PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: