Despre Programarea Sociala. Cum Sa Iesi De Pe Pilot Automat

 

Ora 8 alarma sună. Mă trezesc din somn, visam ceva.. nu mai țin minte pentru că uităm în primele 2 minute 80% din ceea ce visăm, însă era ceva frumos. Îmi simt corpul greu, nu vreau să mă ridic din pat, însă o fac oricum. Îmi spun în minte: după ce te-ai ridicat și ai băut un pahar cu apă nu o să îți mai fie somn.

Mă ridic, îmi fac ghiozdanul, mă îmbrac, îmi iau cheile de pe masă și fug spre sală. Închid ușa și mă duc spre scări. Apoi, se întâmplă ceva foarte tare, ceva care m-a pus pe gânduri și m-a determinat să scriu articolul. Uit dacă am închis ușa sau nu.

 Așa că mă întorc din drum și.. ușa era închisă.

Mă opresc pentru un moment și mă întreb: oare câte lucruri le fac pe pilot automat? Oare câte lucruri fac fără să mai gândesc, fără să mai fiu atent, fără să mă mai bucur de momentul prezent, de ceea ce am în fața ochilor.

Merită să te oprești acum și să te întrebi: câte lucruri faci pe pilot automat? Hey, ce faci? Bine. Ce mai zici? Nimic. Salut – salut. Câte lucruri deja ți-au intrat în relfex.

 

Pilot automat?

 

Țin minte la un moment dat că am mers zi de zi cu mașina timp de 2 luni în aceeași direcție. Apoi într-o seară trebuia să ajung la cineva acasă și m-am suit în mașină.. dar după 10 minute mi-am dat seama că am luat-o în direcția greșită. Parcurgeam același drum pe care l-am mai parcurs zi de zi timp de două luni. Lucrul ăsta m-a speriat. Am fost pe pilot automat până acolo? La ce m-am gândit oare? Am fost atent la drum măcar?

 

Lucrul ăsta se întâmplă multor oameni zi de zi, dacă fac repetitiv același lucru. Intrăm ușor, ușor pe pilot automat și nu ne mai dăm seama ce facem, unde mergem. Ajungem ca niște roboției: ne trezim la aceeași ora, ajungem la serviciu,  executăm planul, răspunem pe pilot automat că facem bine, ne salutăm, plecăm spre casă, ajungem acasă, mâncăm și ne punem în pat. Repeat afer me: we are free. (ironie)

 

Oare de asta suntem aici? Să răspunem unor comenzi, să facem același lucru zi de zi, să ajungem niște maimuțe care execută. Unde s-a dus creativitatea, creaționismul, gândirea profundă asupra unei idei sau concept? A, și răspunem la întrebarea: citești? Cu… nu mai am timp.

 

Viața ca o linie de producție. Programarea socială

Privește viața și tot ceea ce se întâmplă în jurul tău ca o linie de producție. Când ai fost mic, părinții tăi au considerat că este bine să te duci la școală. Școala generală a fost primul pumn în capul creativității pe care l-ai primit și a rămas să îl simți mai târziu în viață.. Bum, ia de aici, învață matematică, învață poezii pe de rost, învață biologie, chimie, fizică. Învață, învață și iar învață. Supune-te. Când vrei să spui ceva ridică mâna. Stai în banca ta, calm, liniștit, fără să deranjezi pe nimeni.

 

Pumn după pumn primit, ai început să prinzi o formă. Forma perfectă pe care societatea vrea să o ai. Tot curajul, toată pasiunea, toată nebunia ta de când erai mic, toată energia ți-a fost tăiată. Un fel de Auschwitz pentru tot ceea ce era mai frumos în tine. În fiecare zi s-a ucis puțin câte puțin toate lucrurile care te făceau să fii liber, să simți că ești om, să simți că ai putere!

 

În scoală te-au mai învățat (inconștient) că greșelile se penalizează. Ai greșit, ești prost, ai picat testul, 4, 5, ce prost ești haha. Tu cât ai luat la test? 5? A, ești prost. Ne jucăm de-a notele. Pentru mine este amuzant pentru că am 22 de ani aproape și văd că în jurul meu, la master, sunt oameni care încă nu au înțeles că nu notele contează. Contează ce faci tu după, contează informațiile pe care le acumulezi și le folosești în viitor pentru a avea un câștig. Ne jucăm de-a notele la 23-24 de ani și este tare trist.. mă doare să vad asta în jurul meu.

 

Să continuăm, ai ieșit de pe benzile, și când zic benzile.. chiar sunt benzi rapide pe care intrii prost și ieși și mai prost, ale facultății și ce faci? Exact ce face toată lumea. Mergi după turmă. Înainteeee marș. Treci spre job, muncește, supune-te în continuare. Bum, bum, pumnii grei îi simți în spate, dar targi și mai tare.. pentru că trebuie să te supui, altă soluție nu ai (cel puțin așa crezi).

 

Începi să critici alte persoane. Începi să spui despre mine că ceea ce fac eu este o cheștie așa, de fiță. Stau confortabil pe scaunul meu de birou  și tastez pe un computer. Începi să spui că aia e prea scumpă, aia e prea ieftină, aia e curvă, ală e nesimțit. Ala e bogat, a avut noroc, ce știe el ce-i munca. Începi să te plângi. Să vezi partea negativă în toate. Să nu mai ai timp de nimic.

 

Bravo. Ești produsul perfect pentru societatea în care trăim. Ai ieșit din lina de producție fără defecte. Te comporți așa cum trebuie, ca un roboțel cuminte și supus. Fă ceea ce ți se spune în continuare, nu asculta ce zic.

 

Vreau să te dai mai în spate și să privești lumea asta așa cum este ea – ca o linie de producție. Se produc oameni triști pe bandă rulantă. Am uitat să ne mai bucurăm, să mai iubim, să ne mai distrăm și când o facem, o face doar așa de ochii altora, doar ca să demonstrăm ceva, nu pentru ca să ne simțim bine în interior.

 

10 moduri prin care să ieși de pe pilot automat

 

Hai totuși să îți prezint și 10 moduri care te vor face să ieși de pe pilotul automat, acum că ai realizat cum stă treaba cu societatea noastră, care produce cretini pe bandă rulantă, oameni cu cap de porc sunt la conducere – dar bravo lor, sunt mai deștepți decât voi cei care vă supuneți lor și apoi îi criticați sau stați în frig ca să îi dați jos de pe funcție. Însă la ei în casa e cald. Contul bancar e pe plus. Treaba merge, banii se rulează, hainele, femeile.. crezi că îi interesează de voi pe acești cap de porc oameni? Nu.

 

 

 

1. Citește cărți.

Atât. O să vezi ce se întâmplă. Citește multe cărți, multe multe multe!! Una pe săptămână dacă ești într-o formă proastă. Idei de cărți aici – http://crististefan.com/10carti și aici – http://crististefan.com/carti-vacanta

 

2. Creează.

 

Fii un creator nu un consumator, începe dimineața așa. Te trezești din somn și faci ceva, creezi ceva. Lucrezi la un produs de al tău, la propriul brand, faci ceva.

 

3. Nu mai critica.

 

Încetează să mai critici, să mai vorbești de rău, să vezi partea negativă din orice. Observă când îți vine să faci asta și nu o mai face. Stop.

 

4. Nu mai reacționa, nu te mai enerva.

Am primit în fața poate cele mai nasoale jigniri, critici, oameni care au încercat să mă miște.. dar ce crezi.. nu am reacționat. Nu m-a afectat. Exersează asta. Nu te mai enerva – un tip mi-a ieșit pe contrasens și venea spre mine, am deschis geamul și am început să râd la el, i-am zis că e tare, bravo :)) Acum 2-3 ani ce aș fi făcut? Cel mai probabil – road rage, acum mă amuz.

 

5. Fii the boss.

 

Era o poză, don’t be bossy be the boss. Fii șeful, the pimp, the boss, liderul, alpha, whateva, cum o numești. Fii tu cel care ordonă, care pune oamenii la treaba. O să fii surprins câtă lume răspune la autoritate – vezi The Mllgram Experiment sau chiar The Stanford Prison Experiment.

 

6. Mănâncă sănătos și fă multă mișcare.

Nu are rost să spun de ce, însă asta te face să te simți invincibil. După 12 km alergați sunt cel mai tare om de pe planetă, pot să fac orice, orice. Doar am clipit din degete și tot ce îmi doresc am primit. Așa mă simt. Sunt în god mode după ce fac sport intens, după ce sparg barierele.

 

7. Am ajuns la spart bariere așa că, sparge una.

Îți e frică să vorbești cu tipa aia drăguța de la tine din serie? Grow some ball și vorbește cu ea. Îți e frică să sari în duș și să pui apă rece gheață pe tine? Bum, fugi și fă asta. Îți e frică să ridici mâna, să spui ceva, execută. Ai prins ideea, fă ceea ce te sperie zi de zi!

 

8. Aventură, aventură, aventură!!

Lumea din jurul meu e tare plictisitoare, eu vreau mai multă aventură. I-am propus cuiva o dată sa plecăm cu ternul, primul bilet spre oriunde,  pentru o noapte și ne întoarcem. Nu a ieșit nimic, pentru că lumea e plictisitoare, îi este frică, nu vrea să facă ceva ce-i în afara zonei de confort. Fugi spre tren, dute la munte fără cazare, găsește acolo loc unde să stai, împrietenește-te cu toată lumea din tren. Bea cu lumea în tren. Dacă ai mai mulți bani, pune un ghiozdan în spate cu câteva tricouri și fugi spre aeroport, prima destinație găsești cazare când ajungi acolo. Fii mai spotant!!!! Viața este genială atunci când nu plănuiești nimic, doar știi cum e citatul ăla: când nu ai nici un plan orice se poate întâmpla! Aventură!!!!

 

9. Ajută pe cineva fără să vrei nimic în schimb.

 

Cineva are nevoie de ajutor, sari în ajutor. Nu trebuie să te vadă nimeni atunci când ajuți. Era o tipă la mine în facultate acum 1-2 ani și nu putea să meargă, avea o cârjă. Am văzut-o cum s-a chinuit să deschidă liftul și în secunda următoare am fugit să o ajut. Ea mi-a spus că nu-i nevoie, că se descurcă, eu tot am ajutat-o, chiar dacă ea nu a vrut să para că nu poate, că nu este în control, etc. Nu m-a văzut nimeni când am făcut asta, nu m-a aplaudat nimeni, nu am primit nici un like. Și nici nu îmi doream, zic așa doar pentru că trebuie să faci lucruri bune pentru alte persoane fără să te aștepți să primești ceva, doar așa pentru că simți tu, că ești un om bun.

10. Meditează.

Savurează fiecare moment. Acum două zile a scris Leo un articol foarte tare despre momentul prezent, cum să savurezi fiecare moment. Ia și citește aici, atenție – material foarte bun calitativ, creează dependență – http://zenhabits.net/mmm/

 

 

Sper că te-am ajutat să ieși de pe pilotul automat și să trăiești mai mult, însă asta ține de tine.. dacă aplici ce am spus sau doar citești, dai x, te pui pe Facebook și începi bârfa. Fă acum ceva ce te sperie, go! Doar ca să îmi arăți mie că nu ești doar un cititor ci ești un om inteligent care se folosește de informația pe care o primește și o folosește în avantajul său. Nu citim doar de dragul cititului, citim pentru a învăța ceva, pentru a aplica la viața noastră, pentru a avea o existență mai bună!

Spor la treabă, acum știi cum stă.PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: