Duminica trecută la ora 10 seara am trimis un nou email persoanelor abonate la această listă și după povestioara cu prietenul care mergea cu 80 km/h cu motocicleta, pentru prima data, prin Tailanda, provocarea lansată și ideile frumoase pe care le-am oferit acolo (apasă aici pentru a te înscrie și a nu rata pe viitor mailurile folositoare pe care o să le primești de la mine) am adresat și o întrebare: Ce articole noi vrei să citești pe site?
Multe persoane mi-au sugerat diverse idei, în urma completării acestui chestionar, la care numitorul comun a fost cum să facem să fim mai productivi, să ne organizăm mai bine și să avem mai mult timp.
Așadar mă aflu aici să-ți prezint cele mai frumoase 10 idei pe care le-am descoperit în urma testării a mii de idei, o parte din acestea au fost prezentate și în modulul lunii ianuarie, Organizarea timpului, al programului Doisprezece.
1. Renunță la internet, lucrează offline
Este cel mai bun sfat pe care poți să-l primești vreodată, deoarece atunci când suntem conectați la internet avem tendința să verificăm compulsiv rețelele de socializare, mail-ul sau diverse webiste-uri de știri, astfel ne pierdem foarte mult timp în loc să lucrăm. Dacă ai ceva de lucru și acesta necesită internet, atunci folosește acest plugin pentru Chrome care te ajut să-ți blochezi accesul la anumite site-uri pentru o perioadă de timp aleasă chiar de tine.
2. Alimentația este foarte importantă, ai grijă ce mănânci
Lucrurile pe care le introduci în organism ori fermentează, ori se digeră rapid, astfel îți ofer un crash instant sau o energie constantă pe tot parcursul zilei. Unele dintre cele mai bune lucrurile pe care le poți mânca pentru a putea să fii productiv sunt fructele și legumele. Testează și observă care sunt alimentele care funcționează pentru tine, apoi nu mai face excese și lucrează mai eficient.
3. Dimineața, la prânz sau seara?
Lucrând de acasă am oportunitatea și în același timp capcana că pot alege să lucrez la orice oră vreau, doar că dacă lucrez de la 6-7 seara, energia mea este destul de jos și nu mă pot concentra la fel de bine. Însă dacă lucrez de dimineață, imediat după ce mi-am băut ceaiul sau cafeaua, atunci pot să mă concentrez intens. Testează și observă care este ora perfectă pentru tine, s-ar putea să fie seara, după ora 10, s-ar putea să fie dimineața de la ora 5.
4. Managementul energiei este esențial
Timpul se scurge indiferent de ceea ce am face, astfel nu îl putem controla ci doar manageria. Dar dacă vrei să intrăm mai adânc în ceea ce înseamnă să-ți manageriezi timpul eficient, atunci putem face referire la managementul energiei. Degeaba te trezești la 5 dimineața dacă ești obosit. Degeaba vrei să lucrezi după ce ai mâncat o pizza și ai băut o sticlă de Cola. Energia este foarte importantă, iar aceasta se menține având mare atenție la alimentație (vezi punctul 2) și mâncând puțin, de mai multe ori pe zi, în loc de a mânca două mese uriașe care te vor stoarce de energie.
5. Sportul îmbunătățește capacitățile cognitive
Dacă tot vorbim de energie, sportul face minuni și nu-ți trebuie să citești 50 de studii științifice și 20 de cărți pentru a-ți da seama de acest fapt. Sportul îți curăță mintea și îți permite să te concentrezi mult mai bine, să privești problemele pe care le întâmpini cu o viziune nouă și să ai astfel rezultate mai bune. Ori de câte ori te simți obosit sau îngreunat, îți recomand să faci puțină mișcare, urcă scările de câteva ori, plimbă-te 5 minute, aleargă două ture de parc și o să vezi că atunci când te întorci la masa ta de lucru vei avea o minte mai clară și vei putea să lucrezi mai eficient.
6. Lucratul în reprize
Gândește-te cum se antrenează jucătorii profesioniști, lucrează intens o anumită perioadă de timp, iau pauză, apoi se antrenează intens încă o perioadă. Cercetătorii au descoperi că perioada optimă de concentrare este de 50 de minute, urmată de 10 minute de relaxare. Observă dacă acest lucru funcționează și pentru tine și lucrează în calupuri de câte 50 de minute urmate de 10 minute de pauză, iar după o perioadă ia o pauză mai mare. Vei realiza atât de multe încât nu o să înțelegi cum de nu ai aplicat acest mic truc până acum.Dacă 50 de minute este prea mult pentru tine, încearcă 30 de minute și 5 minute de pauză, sau 25 de minute de muncă foarte concentrată și 5 minute de pauză. Orice funcționează pentru tine este perfect!
7. Elimină rezistența formând un obicei
De aproape 6 luni de zile mă ocup alături de sute de oameni de obiceiuri și un lucru esențial i-am învățat: dacă vrei să-ți faci viața mai ușoară, învață cum funcționează un obicei, apoi stabilește-ți, lună de lună, câte un obicei sănătos. Peste un an de zile o să ai 12 obiceiuri sănătoase și o să te transformi într-un om mai bun, mai sănătos, mai inteligent, mai productiv, mai sociabil și mai calm! Ori de câte ori lucrezi, încercă să o faci la aceeași oră, în același loc, după același lucru, iar în timp, aceasta acțiune se va transforma într-o obicei. Așa cum eu mi-am propus să scriu în fiecare marți și joi la ora 22:00 câte un articol, iar apoi duminica la ora 22:00 să-ți transmit un email (dacă ești înregistrat la această listă) așa și tu poți să-ți setezi un plan care te va ajuta să elimin rezistența.
8. Când ai mulți oameni în jur folosește căștile
Se poate întâmpla să ai mulți oameni în jur care să te distragă de la ceea ce faci, în acest caz o pereche de căști este varianta cea mai bună pentru a putea să te concentrezi mult mai bine și să fii mai productiv. Atunci când folosești căștile, alege o muzică fără versuri, doar sunet, asta de va ajuta să te concentrezi mai bine. Ai aici o selecție de astfel de playlist-uri pe care eu le folosesc atunci când scriu sau lucrez. Dacă nu preferi muzica, poți alege acest serviciu, care îți oferă sunete de fundal dintr-o cafenea, restaurant sau facultate. Cercetătorii au descoperi că persoanele care sunt expuse la un sunet de fundal atunci când lucrează comparativ cu cele care nu sunt expuse au avut rezultate mai bune și s-au putut concentra mai bine.
9. Înainte să începi munca… meditează
Meditația este simplă, nu trebuie să te sperie, este pur și simplu atenția pe respirație, atât, nimic mai mult. Am făcut un mic ghid în care te învăț cum să meditezi, apasă aici și descoperă cum se meditează, dacă nu știai până acum. Meditația te ajută să te concentrezi mai bine și nu o spun doar eu, care meditez doar de câteva luni, ci și studiile științifice.
10. Plasticitatea creierului
Probabil, dacă ai citit deja despre neuroplasticitate, ai înțeles că al nostru creier se modifică în funcție de lucrurile pe care le facem în fiecare zi. Dacă citim 10 ore pe zi, după un an de zile o să ne transformăm într-o mașinărie care poate lectura, înțelege și concepe tot felul de cărți, idei sau invenții. Concluzia este că dacă te concentrezi multe zile în șir, fără să te distragi și folosești ideile de aici, după o perioadă de câteva săptămâni sau luni, o să observi schimbări majore în comportamentul tău legat de concentrare, productivitate și rezultate.
Resurse+
Dacă ești curios să descoperi mai multe despre productivitate, concentrare și creșterea performanței cognitive îți recomand următoarele resurse:
Focus – Motivația ascunsă a performanței, Daniel Goleman (2014)
Superficialii – Efectele internetului asupra creierului uman, Nicholas Carr (2012)
Gândire lentă, gândire rapidă, Daniel Kahneman (2012)
Drive – Ce anume ne motivează cu adevărat?, Daniel Pink (2011)
Iraționalitate Benefică, Dan Ariely (2011)
Sper că ți-am fost de folos și că ai primit valoare de pe urma acestui articol. Dacă pe viitor dorești să citești mai multe articole care să te ajute exact și să-ți ofere rezolvări la problemele pe care le întâmpini, răspunde la aceste 3 întrebări (apasă aici).
Mulțumesc și dacă poți să oferi alte idei care ne vor ajuta să devinim mai productivi, venite din experința ta, abia aștept să le citesc în secțiunea de comentarii de mai jos.
Mult spor,
Cristi F. Ștefan