Cum Sa Manipulezi O Persoana

Pentru cine nu a auzit de Gary Becker, este un economist american, evreu și a luat Premiul Nobel pentru economie în anul 1992.

După cum am menționat și aici, îmi place foarte mult economia și psihologia.  Această teorema, Rotten Kid (copilul necinstit, egoist) are legătura cum amblele.

Făcând parte din ceea ce noi numim Behavioral Economics (dacă vreți, economie comportamentală) o latură a economiei, care mi-se pare fascinantă.

Ce spune acestă teorie și ce legătura are ea cu dezvoltarea personală?

Pe scurt, teorema Rotten Kid, spune că:

Dacă membrii unei familii sunt egoiști, însă capul familiei (tatăl) este altruist, acest  lucru va determina o schimbare în comportamenul familiei.

 

Cum se întâmplă această schimbare?

Să presupunem că tatăl oferă copiilor o sumă de bani, pentru a îi face mai fericiți. Băiatul, care este egoist și rău, primește satisfacție atunci când își supără sora. Însă dacă îi va face rău, sora va obține mai mulți bani de la tăta. Pentru a acoperii pierderea (dată de faptului că fratele s-a purtat urât cu ea, facând-o astfel mai tristă).

Dacă sora sa primește mai mulți bani, el o să primească mai puțin, pentru că venitul tatălui este limitat.Astfel, copilul egoist, este încurajat să se poarte frumos, deoarece, doar așa va primi mai mulți bani.

Concluzia

Un comportament poate influența alte comportamente, într-un sens pozitiv. Sau, acestă teoremă îți arată cum poți manipula un comportament. Îl poți transforma în ceea ce îți dorești, prin construirea unor astfel de scheme.

Adică, poți penaliza comportamentul nedorit și poți încuraja pe cel dorit. Astfel, chiar dacă persoana respectivă este egoistă și rea, va utiliza egoismul pentru binele altora.

Sună ciudat, va utiliza egoismul pentru binele altora, însă de ce crezi că sunt persoane care donează milioane, chiar miliarde de dolari?

Din prorpie inițiativă, din altruism?

Nu! Ai ghicit. Din egosim! Poate că sună ciudat, dar asta este realitatea.

Îți place acest articol? Lasă-mi un comentariu!

Am foarte mult material, legat de psihologie comportamentală, behavioral economics, despre care pot discuta în articolele viitoare. Asta doar dacă vrei tu și îți place!

O zi bună,

Cristi

PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: