10 Idei Care Te Vor Ajuta Sa Faci Networking De Calitate

Simt nevoia acută să scriu acest articol deoarece m-am tot dus (din ce în ce mai puțin acum) la tot felul de evenimente unde se face networking și am rămas cu o experiență foarte proastă, însă cu o singură concluzie: 99% dintre oameni nu știu să facă networking.

Poate te întrebi (dacă ești nou pe aici) cine sunt eu și de ce îmi permit să vorbesc despre asta? Ce mă califică? Sunt doar un blogger care trăiește de pe urma comisioanelor de la 2parale sau e ceva de capul meu?

Pentru cei noi (dacă nu ești nou, sari peste acest paragraf) le spun că am reușit să apar la mai multe emisiuni tv, radio, să-mi construiesc relații cu oameni importanți din domeniul meu, să-mi fac relații, ca de exemplu Mihai Morar mi-a dat share pe pagina și profilul lui la un articol, Smiley m-a felicitat pentru un alt articol, toate aplicând câteva principii de networking foarte simple, de bun simț aș zice, pe care urmează să le împărtășesc cu tine mai jos.

Dacă vrei să faci networking de calitate, nu prea poți dacă pierzi din vedere următoarele 10 aspecte de bun simț.

1. Cărțile de vizită nu se bagă pe gât, se oferă la cerere.

Văd foarte mulți oameni care funcționează după un principiu simplu: “cu cât dau mai multe cărți de vizită, în cât mai puține minute, spunând și mai puține cuvinte, cu atât afacerea mea o să aibă mai mare succes.”

Astfel orice oportunitate de networking se transformă într-un maraton nebun în care aleargă în stânga și în drepta, dând cărți de vizită “fără număr” la toată lumea.

Însă cum o să își aducă aminte de tine omul acela (de fapt, oamenii) cărora le-ai dat cartea de vizită? O să știe ceva despre tine? O să realizeze că îl poți ajuta cu ceva ce ARE NEVOIE? Sau o să își aducă aminte de un disperat care alerga cu un teanc de cărți de vizită în mână, împărțindu-le la nimereală, de parcă viața sa depindea de asta.

Să ne relaxăm puțin cu cărțile astea de vizită, zic. Și să ne concentrăm pe…

2. Networking de calitate înseamnă ce poți face tu pentru ceilalți.

“Salut, ce pot face pentru tine? De ce ai avea nevoie?”

Două întrebări cheie. De bază. De bun simț atunci când vrei să construiești o relație cu cineva.

O relație e bazată pe ideea de eu te ajut pe tine, tu mă ajuți pe mine.

Ci nu pe ideea de hai să-ți iau banii, pe ceva ce nu ai nevoie, dar eu totuși vreau să fac cât mai mulți clienți, pentru că așa mi-a zis nu știu ce expert într-un curs de vânzări gratuite, că dacă îmi măresc lista de contacte, o să am mai mulți clienți.

Schema nu e să mărești lista de contacte, schema e să oferi mai multă valoare oamenilor care chiar au nevoie de tine.

Așa că începe cu cele două întrebări. Așa începe networking-ul de calitate.

3. Dacă nu poți ajuta cu nimic, poate știi pe cineva care știe pe cineva.

De multe ori am pasat oameni, pentru că nu îi puteam eu ajuta cu ce aveau ei nevoie, la alți oameni care se pricepeau. Dacă era să-mi iau bani din afiliere, cred că făceam ceva bani buni până acum.

Dar nu m-a interesat. M-a interesat ideea să fiu un conector pentru oameni, atunci când știu și pot. Ceea ce îți recomand și ție.

Dacă nu poți ajuta omul respectiv prin ceea ce tu faci, îndrumă-l spre o cunoștință. Așa îți faci relații mai strânse și cu omul și cu prietenul care oferă servicii.

Și în lume, ușile se deschid doar celor care au cât mai multe relații.

4. Bună, numele meu este, numele tău? Numele tău? Numele? Nu-me-le?

Numele unei persoane este cel mai important lucru pentru aceasta, dacă are o problemă de ego.

Ideea pe care o tot găsești în cărțile de dezvoltare personală este bună, dar trebuie avut grijă și îți spun și cum.

Văd mulți oameni care exagerează moneda cu numele și devin penibili.

Bună Ionuț! Da, Ionuț, exact Ionuț. Ionuț, știi ce face el? Da, uite, Ionuț, ce să spun Ionuț. Bine, Ionuț.

Ideea cu numele este că e ok să-l reții, dar nu să-l repeți de un milion de ori, în timp ce privești omul în ochi și îl strângi de mână spunând în slowwww motiooooon “Iooooooonuuuuuuuuuțțțțțțțț, daaaaa?”

Am văzut faza asta de multe ori, de atât de multe ori încât să simt nevoia să spun, un lucru de maxim bun simț, că e ok să folosești numele unei persoane, nu mai mult de 500 de ori într-o conversație ce conține 530 de cuvinte.

Numele unei persoane este cel mai frumos lucru pe care poate îl aud, dar ar fi indicat să păstrezi totuși un echilibru când te adresezi. Altfel devii doar un alt roboțel tocilar care citește cărți de dezvoltare personală și ia totul de bun, uitând că echilibrul este cheia.

5. Fii atât de bun încât nu pot să te ignore!

Momentul în care spui ceva memorabil, este momentul în care urmează ca acei oameni să te țină minte.

Acum nu zic că trebuie să exagerezi, însă o tehnică foarte mișto este să spui ceva ieșit din comun, ceva amuzant, ceva fain, care să îi facă pe oameni să te țină minte (într-un sens pozitiv).

Aveam un prieten care spunea cam așa, la orice întâlnire de networking, atunci când se făcea ice-breaking-ul (adică atunci când spuneam toți în gura mare cu ce ne ocupăm).

“Bună, numele meu este Alex și sunt dealer de droguri. (Pauză.) Da, pe bune, chiar sunt.”

Da, pe bune, chiar așa zicea. Și toată lumea râdea. Pentru că spărgea un tipar plictisitor în care toți se puneau spunând: “Bună, eu sunt Darius și vând găleți de metal. Dacă vrei o găleată, de metal, eu sunt Darius. A. Și site-ul meu este jjejejgeajj.ro”

Așa că spune ceva memorabil, poate nu faza cu drogurile, ci fii original!

6. Site-ul meu este jejejgejegje.ro

Cea mai amuzantă parte a networking-ului era momentul în care îi întrebam pe oameni ce site au, și ei spuneau ceva de genu doina-jefjfjea.ro

Îl ziceau mult prea repede.

Nu se înțelegea nimic.

Eu începeam să râd și să zic oook. O să intru în seara asta.

www.doina-jejajfeajgea.ro This website is not available pentru că omul nu a știut că un site se pronunță încet.

criiiiistiiiiiiiiiisteeeefannnnnnn.com (adică numele meu, cristi stefan, fără spațiu, punct, com, nu RO!, com!)

nu cristis-jejagejajgaej.rooececom.

7. Cine naiba mai folosește cărți de vizită în anul 2015?

Probabil am eu o problemă la cap, cel mai posibil, dar cine mai folosește cărți de vizită în anul acesta?

De ce ai avea nevoie de o carte de vizită, când îți poți face un site?

De ce ai nevoie de o carte de vizită, când avem telefoane, facebook, whatsapp?

Eu unul nu îi văd sensul. Pe bune, zic.

Și poate sunt eu prea hipster, dar atât timp cât nu faci afaceri cu petrol, nu vrei să vinzi borduri sau să cumperi gaz metan, nu văd sensul să-ți faci o carte de vizită.

Eu știi ce fac cu toate cărțile de vizită după eveniment? Le arunc la gunoi.

Pe bune, dacă m-ai văzut cu un teanc în mână, nu erau bani, erau cărți de vizită și eu tocmai ce ieșisem de la un eveniment.

Nu are sens pentru mine să mă car cu sute de cărți de vizită, să le depozitez acasă în sertar și să nu mă mai uit la ele niciodată.

Am înțeles că e o mare schemă să ai, dar eu nu înțeleg de ce.

Am avut zeci de colaborări și am sute, poate chiar mii de relații, dar nu le-am construit cu ajutorul unei cărți de vizită. Le-am construit ajutându-i pe oameni.

Cel mai tare moment e când cineva îmi cere o carte de vizită, îi spun că nu am. Și fac o pauză. Și mă întreabă, “cum, nu ai carte de vizită?” și probabil în sinea lor “da ce fel de om de afaceri ești tu”.

Păi schema e că nu sunt om de afaceri. Nu sunt un robot. Sunt un om. Care are număr de telefon și loc în agenda telefonică. Dacă vrei o relație cu mine mă poți adăuga în agendă.

Nu are sens să am carte de vizită. Nu mai suntem în anii 80, mon cher.

8. MLM și Networking-ul. Două lucruri paralele. La ani lumină distanță. Iată de ce!

Mamă. Câte. Sunt. De Discutat. Pe Acest. Domeniu.

Pentru cine nu știe ce înseamnă MLM, ai avut mare noroc în viață și parte de o viață liniștită.

MLM e ceva fain, doar că nivelul la care e făcut la noi în țară, lasă de dorit.

Acolo în MLM se vorbește despre networking. MLM deja e ca și cum ai spune MANEA unui Hipster. Începi să-l iriți. Face bube pe el. Strâmbă din nas. Strâmbă din corp. Începe să-l ia răul și durerea de cap.

De ce se irită oamenii așa de tare când vine vorba de MLM? Pentru că oamenii din acele MLM-uri (cel puțini acele zeci pe care eu am avut oportunitatea să le întâlnesc) au fost absolut idioate.

O conversație cu un MLMist care nu știe ce înseamnă networking-ul de calitate sună cam așa:

“Salut, ce faci Cristi, îți apreciez munca (dar nu asta contează, că nu d-asta ți-am dat mesaj) știi ce, uite, o nouă oportunitate de afacere a venit în România! Există oameni care fac chiar și 1 milion de euro pe zi! Da! La noi în țară! În 30 de zile fac 30 de milioane. Daaaar, știi ce. (acum că te-am făcut curios, pentru că tu ești o maimuță proastă care salivează când aude de 30 de milioane de lei și ești atât de prost încât să nu-ți dai seama cât de fals e tot ce zic) nu pot să discut mai multe. Însă te invit la o întâlnire. Ce zici?”

Dacă ar fi să am un răspuns stas pentru astfel de mesaje, care sunt toate la fel, diferă locația de la final și minciuna de la început, ar fi cam așa. NUUUUUUU!!!!!!!!

De ce ceea ce fac acești oameni este un mare căcat și nu networking? Pentru că te consideră prost, îți aruncă niște bombe doar să te facă interesat și curios, apoi îți spun că nu pot să-ți spună, dar hai la o întâlnire, adică te fac să-ți pierzi timp (nu au respect pentru timpul tău).

Automat că o să pice doi trei proști în plasă (oamenii din vânzări o numesc rată de conversie) dar toți ceilalți o să rămână cu un gust amar.

Așa că fă networking de calitate, frate, nu așa ceva

9. Fii sincer!

De ce să spui o bombă despre tine și afacerea ta, când de fapt nu e adevărul? De ce ai vrea să-ți minți un potențial client?

De ce ți-aș zice că sunt citit de peste un milion de oameni până acum, dar că nu aș putea să susțin asta cu fapte.

Nu are sens să minți. Fii sincer!

Prin sinceritate o să câștigi foarte mult, nu doar în networking. Nu exagera, dacă nu poți să oferi ceva, recomandă. Fii liniștit și rațional. Modest aș spune.

Nu spune despre tine că ești cel mai mare și tare din parcare și că ai câștigat premiul revistei NO NAME care iese o dată pe an, ca fiind cel mai tânăr și bărbos speaker din lume.

Lasă vrăjeala. Ne prindem. Nu are sens. Nu ai cum să ne păcălești.

Să spui tu despre tine cât de șmecher ești, merge doar dacă ești șmecher. Altfel, e nasol.

Știi cum se zice, lauda de sine, miroase a…

10. Nu avea o atitudine proastă asupra vieții!

Și asta are legătură cu networking-ul în general.

Asta e pentru toți cei care au zis, neaaaah networking, ce-ai frate, nu fac eu așa ceva. De parcă i-ar fi pus cineva să se dezbrace în public și să alerge de la Unirii până la Romană pe mijlocul străzii.

Hai să-ți zic cum funcționează viața, din ce m-am prins.

Ai relații. Ești șmecher. Cunoști oameni. Ești boss. Știi pe x, care are ceva ce tu îi poți da lu’ y. Ești șef. Ai relații la locul ăla, la concertul ăla, la eventul ăla, pac un contract, pac o chestie, pac niște bani.

Asta înseamnă să fii mafiot! Să ai relații.

Și dacă tu ai o atitudine proastă despre viață și crezi că o să reușești singur, mult succes!

Până și nebunii ăia care tu ai impresia că au reușit singuri, au avut o mare grămadă de oameni alături de ei!

Și acum să închei pe cea mai tare idee după care orice societate funcționează și dacă o accepți, vei avea succes, dacă nu, o să te chinui, și anume:

În viață, oamenii săraci muncesc. Oamenii bogați au relații.

Și nu relații în sensul de sunt “prost bâtă n-ai și păntru fiumiu un servici” ci relații de genul, frate, hai să mă ajuți și pe mine cu treaba aia, te ajut și eu cu treaba asta, tu mă scarpini pe mine, eu pe tine, lumea se învârte, amândoi avem de câștigat.

Mulți ani m-am lovit cu capu’ de pragurile ușilor, trimițând eu mailuri, crezând că o să fac eu mare schemă singur, de capul meu.

Apoi am realizat că relațiile sunt baza.

Cu cât ai mai multe, cu atât ești mai câștigat. Și cu atât ajuți mai mulți oameni.

Ține minte: “Cei mai bogați oameni din lume construiesc rețele (relații). Toți ceilalți sunt dresați să caute de muncă” n-am zis-o eu, a zis-o Robert Kiyosaki, un super tip, îl recomand!

Asta-nseamnă să fii mafiot, să citești un articol de networking până la capăt! Bravo boss.

Vrei mai mult?

Dacă vrei să-ți dezvolți capacitățile de netoworking, să devii un comunicator mai bun, să fii mai persuasiv, mai carismatic, să ai mai mulți prieteni de calitate și relații care să te ajute să crești, atunci ai mare noroc!

Luna aceasta în cadrul programului Doisprezece, discutăm timp de 30 de zile (și punem foarte mult în practică) pe subiectul Comunicare și Socializare Eficientă!

Așadar dacă vrei să te alături celor deja aproximativ 150 de persoane, apasă aici și descoperă mai multe!

Înscrierile se închid pe data de 5 Septembrie 2015, și din păcate nu se vor mai deschide pentru o perioadă foarte lungă de timp. Sau niciodată.

Cu drag,

Cristi (cel care face networking de calitate) F. ȘtefanPS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: