Simt un nod în gât în timp ce scriu aceste rânduri pentru că tocmai am pierdut ceva, care pun pariu că nu este atât de mare precum eu îl cred a fi, dar momentan singurul lucru care-mi vine să-l fac este să urlu, să dau cu pumnul în masă și să mă enervez.
Însă nu o să fac asta, o să scriu un articol care să te ajute pe tine, dacă vei trece, sper să nu, printr-o astfel de situație.
Dar înainte… ce am pățit?
Tocmai am primit vestea că 13 pachete (știu, număr norocos) ce conțineau cartea Relații Remarcabile, (știu, e număr norocos) mi-au fost refuzate sau nu au fost ridicate, astfel au fost returnate.
Pierderile de până acum se totalizează la 13 x 10 lei livrarea, 130 lei și ați 50 de lei treburile administrative, așadar 180 lei.
După principiul „dacă un lucru poate să meargă rău, va merge” asta nu e tot.
Când a ajuns la poștă fata care mă ajută să livrez, a trebuit să plătească 280 de lei pentru că acestea au fost ținute acolo în depozit, pentru a putea să le luăm înapoi.
Pierderea până acum este 460 de lei.
Cum reușești să nu te enervezi în astfel de situație mă întrebi? Pai, nu reușesc, însă am în buzunar câteva tehnici pe care le aplic și care mă fac să mă simt mult mai bine.
Vreau să împărtășesc 10 dintre cele mai bune tehnici pe care le cunosc pentru a putea să treci peste un eveniment dificil, sper din tot sufletul să te ajute, pentru că nu vreau să te simți așa cum eu mă simt acum și dacă (doamne ferește) treci printr-un eveniment asenămător să știi cum să îl gestionezi.
1. Responsabilizează-te!
Poate cel mai puternic truc este să realizezi că este responsabilitatea ta (ține minte, nu vina ta!). Tu ești cel responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat. Momentul în care realizezi asta, este momentul în care începi să-ți construiești mental o listă cu lucrurile pe care nu le-ai făcut bine și pe care de acum înainte să le faci.
Că tot vorbim de liste…
2. Fă o listă cu ce ai învățat din acest eveniment
Acum 5 ani când m-am despărțit de prietena mea de la vremea respectivă, de fapt mi-au fost dați papucii, am intrat puțin în depresie. Apoi am citit pe un site că pentru a putea să trec, mai ușor, peste acest eveniment ar fi indicat să îmi fac o listă cu toate lucrurile pe care le-am învățat din această experiență (negativă).
Adevărul este că, pentru mine a funcționat. Funcționează pentru că realizezi astfel că orice eveniment în aparență negativ, nu este chiar negativ, ci este o modalitate de învățare, the hard way, însă poate asta este calea prin care te înveți mine, eu unul m-am învățat.
3. Transformă evenimentul în ceva pozitiv
Ori de cât ori trec în viața mea apare un astfel de eveniment, îmi adresez o întrebare, și anume: de ce mi s-a întâmplat tocmai mie acest lucru, sigur e ceva de bine, nu?
Apoi realizez că da. Chiar este de bine. Revenind la exemplul cu pierderea de mai devreme a celor câteva sute de lei, (deja le-am uitat) pot spune că a fost o lecție foarte frumoasă, deși puțin dureroasă. Am realizat că dacă acum nu reparam acest sistem, pe viitor avea să mă coste mult, mult, mult mai mult.
Așa că poate acești, câțiva lei, m-au ajutat să salvez mii poate chiar zeci de mii de lei pe viitor. Așa că mulțumesc universului pentru această palmă.
4. „La finalul vieții o să ieși pe plus”
În minte îmi vine un alt eveniment, când am accidentat mașina și suma daunei plus amenda s-a ridicat la câteva mii de lei. La acel moment eram foarte nervos și frustrat. Nu înțelegeam de ce, după ce că nu mai am bani, mai trebuie să arunc și banii pe fereastră.
Apoi un prieten mi-a spus ceva foarte important, (și pe calea aceasta îi mulțumesc, merci Mihai) vorba lui m-a marcat, a rămas în mintea mea și mă ajută să trec peste aceste evenimente negative (adică foarte nașpa, să o zic pe bune) și anume:
„Orice s-ar întâmpla, la finalul vieții, o să ieși pe plus, o să vezi!”
Așa a și fost. Am câștigat de mai multe ori banii pe care i-am pierdut și oricât de mult pierd (a se citi învăț) voi câștiga înzecit.
5. Nimeni nu s-a născut perfect!
Avem o mare problemă. Zic avem pentru că eu o am și cred că și tu. Dacă nu o ai, atunci îmi cer scuze. Dar, avem o mare problemă, și anume că avem impresia că dacă nu facem ceva la perfecție, fără greșeli, atunci ne simțim foarte prost și de multe ori intrăm în depresie.
Însă nimeni nu s-a născut perfect. Suntem făcuți să greșim. Așa învățăm. Suntem de fapt, până într-un punct, destul de antifragili. Fiecare greșeală ne face mai puternici, mai buni, mai deștepți.
Așa că dacă nu greșim niciodată, oare putem spune că știm ceva cu adevărat?
6. Meditează… sau înjură!
Poți alege ambele extreme, adevărul este că amândouă o să te facă să te simți bine. Fie alegi să meditezi, în liniște și să te concentrezi asupra respirației, fie alegi să înjuri și să te superi, însă a se citi: să nu te consumi!
Momentul în care lași emoția să te consume, aceasta o să extragă de la tine toată energia mentală și emoțională pe care o ai, o să te facă mai obosit și mai stresat. Lăsând emoția să plece, la fel cum a venit, precum un val care vine și pleacă, precum un nor care se duce încet în altă direcție, așa reușești să îți conservi energia.
Dacă nu știi cum să meditezi, am făcut un ghid pentru tine, apasă aici. Dacă nu știi cum să înjuri… n-am făcut un ghid pentru tine, dar pun pariu că știi cum. :))
7. Tot ceea ce se întâmplă este spre binele tău
O altă variantă foarte frumoasă de reframe, adică pe oltenește reformulare, este acest citat pe care l-am auzit de la un prieten care l-a auzit de la Pera și presupun că Pera la rândului lui l-a auzit de la altcineva.
Însă nu contează cine a spus-o primul, ci contează că funcționează.
„Tot ceea ce se întâmplă este spre binele meu”
Încearcă și ai să vezi!
8. Accepta situația! Nu o poți schimba…
Momentul în care alegi să nu accepți ceea ce deja s-a întâmplat este momentul în care ești sortit nefericirii și chiar depresiei. Este ca și cum te-ai îndrepta cu mașina spre o prăpastie și nu ai accepta faptul că urmează să te prăbușești.
Momentul în care accepți, este momentul în care treci peste și tragi de volan pentru a nu cădea în prăpastie!
Dacă încă mai ești supărat, cel mai probabil nu ai trecut peste ceea ce s-a întâmplat și în mintea ta îți repeți de zeci de ori ce s-a întâmplat. Cu ce rost? Pentru a te face mai nefericit și pentru a avea o zi poate chiar săptămână mizerabilă? Nu are sens.
Oprește avalanșa de gânduri, vinovății și supărări făcând un lucru simplu: acceptă ceea ce deja s-a întâmplat.
9. „Găsește ceva de făcut!”
Am un prieten care mi-a fost mentor foarte mulți ani. La vremea respectivă nu știam ce e ăla mentor, dar acum mi-am dat seama că așa a fost pentru mine. Tot timpul îl stresam și îl întrebam ce să fac, ce să fac, de ce am pățit asta. Și el îmi spunea „găsește-ți de treabă”.
Acum rețeta nu este să te transformi într-un om care lucrează toată ziua doar pentru a uita de ceea ce s-a întâmplat, însă dacă începi să faci ceva, s-ar putea să observi că mintea ta nu poate să se gândească la 50 de lucruri în același timp și va alege să se concentreze pe ceea ce faci acum, și nu pe lucrul negativ prin care tocmai ai trecut.
10. Bea o cafea, mănâncă o prăjitură… și scrie un articol
Eu asta fac acum. Beau o cafea cu multă spumă de lapte, caldă, care mă face să mă simt mai bine. Și mănânc o prăjitură. Nu orice prăjitură, ci o felie de ginger bread, pe care am pus un gem de caise. Când mușc din ea toate papilele mele gustative explodează. Apoi mai beau o gură din cafeaua cu lapte caldă, special făcută pentru mine. În timp ce fac acest lucru pe fundal se aude Frank Sinatra și acum răspunsul la întrebarea „de ce vocea lui a înnebunit femeile” îmi este transmis prin energia pe care o emană cuvintele și muzica sa.
Sper că (nu) ți-am făcut poftă.
Însă asta funcționează pentru mine acum. Scriu ceea ce am în minte pentru a mă elibera, cu scopul principal de a te ajuta pe tine, cel care, poate trece acum printr-un moment negativ, care a trecut sau care (sper că nu) va trece în viitor.
Pe scurt vreau să zic că suferința ta se poate transforma într-o lecție ce are potențialul de a ajute sute, mii, poate chiar (de ce nu) milioane de persoane să trăiască o viață mai frumoasă și fericită.
Concluzia celor „460 de lei pierduți”
Concluzia este să trăiești în prezent. Dar uneori oricât de zen, disciplinat și inteligent ai fi tot o să te enervezi. Așa că nu te enerva pe tine pentru că te-ai enervat, este normal, ești om.
Viața o să te treacă prin tot felul de situații, este foarte important cum reacționezi la ele, dacă le lași să te afecteze sau dacă le așezi sub tine și te ridici.
Sper să alegi, prin aceste 10 idei, ultima variantă și să faci din fiecare greșeală o oportunitate de a învăța.
Până la urmă singurul lucru pe care-l poți pierde cu adevărat este… viața, poate nici asta.
Cu mult drag,
Cristi F. Ștefan