Vreau astăzi să-ți spun o poveste în care sper să te regăsești, cu care sper să te conectezi și prin care sper să primești o lecție importantă pe care să o aplici în toate domeniile vieții tale.
Vreau să-ți spun astăzi povestea lui Andrei și a prietenelor superbe pe care le-a avut în viața sa, dar care toate credeau că nu sunt destul de bune, frumoase sau inteligente și de unde provenea această credință dăunătoare existenței lor.
Andrei a avut câteva prietene însă mai toate erau îngrijorate de aspectul lor fizic și nu credeau că sunt destul de bune pentru a se conecta cu visul lor și a face ceea ce le place. Fiecare credea că are un defect, că nasul lor este prea mare, că ochii sunt prea deschiși la culoare, că felul în care le stă părul nu este deloc frumos, că vorbesc prea mult, că vorbesc prea puțin, că nu sunt destul de inteligente. Toate credeau că au un defect și paradoxal nici măcar una nu avea un defect real ci doar imaginar.
Într-o zi Andrei a vrut să descopere de unde provine această tristețe și sentiment de inadecvare al fetelor din viața sa astfel a început o documentare intensă asupra subiectului. Într-un final, după multe zile de căutări, foi rupte, mâzgături și multă cafea a ajuns la o descoperire:
Toate femeile din viața sa erau frumoase, inteligente și foarte interesante însă majoritatea credeau despre ele că au un defect, mai mic sau mai mare, care este observat de cei din jur și încercau să-l mascheze prin diverse metode. Andrei însă a descoperit că nu este vina lor. Deși este benefic să ajungem la nivel de conștiință în care ne asumăm responsabilitatea pentru sentimentele noastre, nu era vina lor, la acel moment, pentru defectele pe care credeau că le aveau.
Pentru că toate aceste femei citeau reviste de modă, se uitau și admirau alte femei mult mai frumoase și mult mai bine îmbrăcate. Le observau, le admirau și într-un final se comparau cu acestea. Însă după cum bine știm publicitatea nu o să permită o femeie nu foarte atrăgătoare să poarte ultima colecția a celor mai sofisticați designeri de modă de la Paris, ci o să angajeze femei care sunt superbe natural, care au gene foarte bune, care arată impecabil atunci când se trezesc de dimineață și care te fac să crezi că produsele respective o să arate la fel de bine pe tine cum arată pe ele. Așa se fac vânzările. Se vând povești, nu produse. Se vând sentimente, nu materialul textil din care este făcută rochia sau tricoul. Se vând fantezii.
Morala. 5 Lecții
Este următoarea și cred că deja fiecare și-a extras o lecție din această poveste, însă voi prezenta mai multe idei pe care tu le poți utiliza din această poveste prin 5 lecții:
1. Învață să accepți la tine lucrurile pe care nu le poți schimba. De multe ori poți schimba multe elemente ce țin de aspectul tău, ținută, însă sunt lucruri care te fac unică, sunt lucruri care reprezintă semnătura ta. În loc să crezi despre acestea că te fac mai urâtă, îmbrățișează-le pentru că aceste te diferențiază de restul.
2. Conștientizează că prin comparație faci o mare eroare. Pentru că suntem diferiți și matematic vorbind nu putem compara x cu y. Astfel orice comparație cu o altă persoană decât tine nu are o bază logică. În plus de asta am fost la o ședință foto profesională unde erau două tipe a căror meserie era de model pentru diverse case de modă. Fotograful a recunoscut că modul în care le face să arate în reviste este total diferit de cum arată ele în realitate, deși sunt natural frumoase, clientul (casele de modă) le cer să creeze o fantezie, perfecțiunea, pentru că asta se vinde, fantezia că poți să fii mai frumoasă.
3. Marketingul și pubicitatea o să-ți prezinte o poveste, și nu este nimic rău în asta, însă povestea prezentată o să fie cea mai frumoasă poveste, remarcabilă și interesantă, pentru că așa se fac vânzările. Astfel nu te atașa de modul în care arată persoanele care poartă produsele pe care tu le dorești și conștientizează că poveștile vând lucruri.
4. Nu te mai atașa de aspectul tău. Pentru că peste 20-30 de ani nu o să mai existe în măsura în care este acum. Frumusețea este trecătoare. Bucură-te de impermanența lucrurilor și trăiește în prezent, conștientizând în același timp că orice este trecător.
5. Tot timpul încearcă să-ți imbuntățești viața, să-ți dezvolți intelectul și nivelul de fitness, însă niciodată să nu crezi că nu ești destul, că nu arăți destul de bine sau că nu ești inteligentă. Pentru că plecând de la acest nivel, în care simți lipsa, niciodată nu o să ai destul. Ce poți face însă este să pleci de la nivelul: sunt deja prefectă dar tot timpul pot să fiu mai bună. Nivelul de conștiintă superioară, care te va face să privești evoluția în cel mai inteligent mod posibil (pe care-l cunosc eu cel puțin) și astfel în drumul tău o să te bucuri de fiecare reușită.
Acestea sunt lecțiile. Pentru că în viața ta și tu ai un Andrei care poate te vede perfectă însă să-i spunem greșelile de percepție pe care le faci nu-ți permit să vezi cât de tare ești tu de fapt, cât de frumoasă ești de fapt și cât de multe ai reușit până acum. Pentru că din acest motiv te-ai îndrăgostit de acel Andrei, te-ai îndrăgostit de percepția lui față de tine. Pentru că nu credeai că o persoană poate să vadă în tine ceea ce el a văzut și acest lucru este seducător, însă greșit. Pentru că fiind la acel nivel de conștiință, în care te atașezi de părerea altora și în care nu crezi că ești destul de bună, se creează relațiile bazate pe dependență, relațiile dăunătoare care într-un final o să te muște de posterior, fiind un cerc care nu se poate închide.
Într-o zi însă, investind în tine, în dezvoltarea ta ca persoană, vei ajunge să mai urci un nivel de conștiință și te vei putea bucura de relații autentice cu persoane care văd în tine lucrurile pe care și tu le vezi în tine, dar care te fac să te simți incredibil, care se poartă impecabil cu tine, care împreună creșteți și lucrați la voi, de la care primești idei care te ajută să te dezvolți și căruia îi oferi idei care îl ajut să se dezvolte, împreună crescând în fiecare zi câte puțin.
Vreau să-ți mai spun ceva: despre lucruri ca acesta vorbesc în următorul modul al programului Doisprezece, Inteligența Emoțională. Te invit să arunci o privire și să lași rezistența jos, pentru că investiția este una exagerat de mică, 30 de lei pe o lună de zile, doar pentru a mă asigura că iei în serios programul și exercițiile. Află mai multe despre acest program apăsând aici, te așteptăm înăuntru, deja suntem o comunitate de aproape 200 de oameni dornici să învețe, care se ajută și se susțin, de la care învățăm și împreună creștem în fiecare zi câte puțin, te așteptăm cu mare drag înăuntru.