Paradoxul Educatiei. Metode de Educatie Alternativa

Vreau să vă vorbesc puțin despre mine, despre educația mea și toate lucrurile pe care le-am experimentat din acest punct de vedere, pentru că este un subiect interesant ce se termină cu un paradox, l-am numit paradoxul educației.

Am 22 de ani și în curând voi face 23. Până acum am terminat o facultate de economie și urmez un master tot în acest domeniu. Toată viața mea, sau cea mai mare parte din ea, am învățat. Și cred că povestea mea este foarte asemănătoare cu a milioanelor de oameni care trec pe lângă tine zi de zi.

 

Am ascultat de mamă, de tată, de profesori, de societate, de toate persoanele care inspirau autorite cu gândul că ei știu mai bine. Dar ce crezi? Este fals. 22 de ani am trăit într-o minciună permanentă, ani de zile și tu ai trăit într-un minciună permanentă. Ai presupus că ei știu mai bine, dar de fapt nu te-ai gândit că sfaturile lor sunt bazate pe experiența lor limitată de viață și nu ți-ai pus întrebarea când s-a format acestă experiență, a lor? Răspunsul este: nu acum. Nu în anul 2013. Cele mai multe sfaturi de acum 10 ani nu mai au valoare acum. Unele sunt bune, dar cele mai multe nu mai au valoare și de multe ori sunt greșite și o să te îndrepte spre exact ceea ce face toată lumea, spre medie, spre mediocritate.

 

 

Costul de oportunitate

 

Educația clasică, educația publică implică costuri uriașe. Și un cost ascuns, cunoscut în economie sub numele de cost de oportunitate.

Te-ai întrebat vreodată: ce mă costă să mă duc la facultate? Cazarea la camin sau cazarea pe care ți-o oferă părinții, mâncare, haine, utilități, bani de buzunar și cam atât, nu? Fals. Ai uitat de costul de oportunitate, cel mai important cost și cel mai mare, de altfel.

 

Costul de oportunitate este de fapt ceea ce putea tu să faci cu timpul tău în loc să te duci la facultate. Puteai de exemplu să te angajezi pe un salariu de 1000 de lei pe lună. Astfel la costurile de mai sus se adaugă și acest cost, care nu poate fi estimat cu exactitate. El măsoară, dacă vrei, timpul pierdut.

Acum că avem un nivel mai ridicat de înțelegere asupra costurilor pe care le are educația ta, să trecem mai departe, la paradoxul educației.

 

 

Paradoxul educației

 

Educația are un paradox. Educația pe care toată lumea o consideră educație este cea mai proastă educație pe care banii o pot cumpăra.

Să urmezi o facultate, chiar și în condițiile în care statul îți sponsorizează locul, prin taxe și impozite, pentru că nu are un copac cu bani ci tot de la populație ia resursele, este cea mai costisitoare idee din lume. La noi prețurile educației publice sunt destul de scăzute, să vezi ce costuri au oamenii în afară, în SUA, în Anglia sau alte locuri.

 

Unde apare acest paradox te întreb probabil nedumerit? Paradoxul apare că există o alternativă, o alternativă ieftină și din start când spun ieftin lumea-i atribuie o valoare ce tinde spre zero.

Pentru că nu apreciem lucrurile care nu costă. Care sunt gratuite. Oare câți dintre cei care mi-au descarcat ghidul studentului în sesiune, oferit gratuit, l-au și citit? Câți, 2%, 5%? Mai mult? Nu cred și pot să pariez orice pe asta. De ce nu au făcut-o? Pentru că nu au dat nimic pe el. Prețul determină valoarea pe care o atribuim unui bun. Când un bun este gratuit sau are costuri pe care noi nu le scoatem din buzunar, adică educația alternativă, nu-l prețutim.

 

Paradoxul apare că deși educația alterativă are cele mai mici costuri din lume este cel mai puțin folosită, și cel mai puțin prețuită, pentru că nu oferim valoare lucrurilor care sunt gratuite.

 

 

Educația alternativă

 

Cele mai multe dintre lucrurile fascinante pe care le-am învățat au provenit din educația alternativă, nu din facultatea pe care am urmat-o sau masterul pe care-l urmez.

 

Ce este oare acestă educație și unde putem să o găsim? Este educația pe care o putem obține din surse specifice, pe care o să le listez în continuare, educație pe care o primim din cărți, care costă foarte puțin, din experiențe, care deși ne costă timp și poate bani, au cel mai mare ROI pe care-l poți avea dacă investești în educația ta.

 

Eu sunt un fan al educației alternative și o văd ca fiind formată din următoarele 3 elemente:

 

1. Experiențe

 

 Foarte multe experiențe, experimentări în care te determin să faci lucruri specifice pentru a-ți cunoaște limitele, fricile și pentru a le depăși. În ultimul an și jumătate am crescut cât în ultimul deceniu, doar pentru că am fost mai deschis la experimentări.

Subestimăm uriaș valoarea pe care o au experiențele în viața noastră deși eu îl văd ca fiind principalul factor din care învățăm, din care ne formăm, din care creștem cu adevărat și într-un mod rapid.

Așa că experimentează. Alege un job nu pentru salariu, alegel pentru experință! Fă un lucru pe care nu l-ai mai făcut până acum doar pentru experiență. Aleargă un maraton, doar pentru experiența în sine. Ieși la întâlnire cu persoane geniale doar pentru experiență. Fă lucruri pur și simplu pentru a acumula cât mai multă experiență!

Așa crești, așa de dezvolți, așa te descoperi și așa-ți invingi fricile! Am testat și pot spune cu mâna pe inimă că este una dintre cele mai fascinante descoperiri pe care le-am făcut până acum. Experimentează!

 

2. Cititul și aplicarea informațiilor

 

Cărțile sunt geniale. Cărțile sunt fascinante, pentru că o persoană și-a depus o muncă de ani de zile, poate chiar zeci de ani, a editat-o cu ajutorul unei echipe și ți-o livrează ție în cea mai frumoasă formă posibilă, în cea mai ușor de citit formă posibilă și la un preț foarte mic!

Ai idee cât costă să angajezi un editor, cât efort este depus pentru a scris o carte? Am scris o carte și știu cât de multă muncă am pus în ea, cât de multe stres, cât de multe ore petrecute în fața calculatorului în loc să mă duc să mă distrez sau să socializez.

Am un respect fascinant pentru cărți și pentru oamenii care citesc foarte mult. Pentru că din cărți inveți foarte multe lucruri noi, idei, concepte, orizontul tău se mărește și gândirea se aprofundează. După ce citești o carte, ea se pune sub tine, și te face să privești lumea altfel, cu alți ochi, sub o altă perspectivă.

Citește, cărți bune, cărți foarte bune, cărți geniale! Citește orice și aplică! Să nu cazi în capcana cititului doar de dragul a avea o biblioteca uriașă. Citește pentru tine, pentru acumularea de informații și cel mai important pentru a pune aceste informații în practică!

 

 

3. Cursuri gratuite online

 

Al treilea și poate cel mai subestimat mecanism de educație alternativă reprezintă cursurile online, gratuite, ce să vezi. Uite o listă cu cele mai interesante websiteuri care oferă cursuri pe mii, de domenii specifice sau generale:

 

 

 

Acum că ai resursele și gratuite, ce o să faci? O să prețuiești mai mult sistemul clasic de învățămât care este învechit? Sau o să te folosești de educația aleternativă și astfel să nu cazi în paradoxul educației?

 

 PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: