Efectul de Posesie

La moment citesc cartea lui Kahneman, Gândire rapidă, gândire lentă și am ajuns la un capitol interesant care m-a făcut să o ajung la o realizare.

Capitolul se numește Efectul de posesie și astăzi vreau să-ți explic pe scurt la ce se referă și ce m-a determinat să fac după ce am aflat de acest concept. Sper să te folosești de această idee și să o aplici la un aspect al vieții tale sau să ai mai mare grijă pe măsură ce înaintezi în viața și te lovește de diverse evenimente.

 

Efectul de Posesie 

 

În cartea sa, Kahneman ne relatează că un prieten de al său atunci când era la facultate, începutul anilor 70,  avea un profesor care era pasionat de economie și de vinurile de colectie, pe care le achiziționa la licitații. Acel profesor plătea pentru o sticlă de colecție cel mult 35 de dolari (echivalentul a $99.22 acum) și nu accepta să vândă sticla cu 100 de dolari (echivalent a $283.49 în 2013) adică să obțină un profit (uriaș) de 184.27 dolari în banii de acum.

 

Probabil că sună nebunesc și ai putea să spui că dacă te-ai pune în locul persoanei respective ai accepta să vinzi sticla de vin pentru acea sumă, însă nu ești în locul persoanei respective și dacă vei fi, în cele mai multe cazuri, nu o vei vinde. Acesta se numește efectul de posesie.

 

Efectul de posesie se realizează atunci când valoarea unui bun crește atunci când este în posesia ta. Profesorul de mai sus nu ar fi dispus să plătească $100 pentru o sticlă de vin de colecție, ci acceptă să plătească cel mult $35, dar atunci când vine vorba să o vândă, prețul cerut este ceva ce el nu ar plati niciodată!

 

Un alt experiment s-a realizat pe un eșantion de studenți. La jumătate dintre aceștia le-a fost oferită o cană și au fost rugați să spună la cât ar fi dispuși să vândă acea cană și cei din a 2-a jumătate au fost întrebați cât ar fi dispuși să plătească pentru acea cană. După cum probabil te-ai prins până acum, efectul de posesie și-a făcut simțită prezența și rezultatele au fost următoarele:

 

  • Vânzători: 7.12 dolari
  • Cumpărători: 2.87 dolari

 

Cartea Simplu și Efectul de Posesie

 

După cum te-ai prins, imediat ce am aflat de această eroare logică dacă o pot numi așa, m-am gândit la prețul pe care l-am cerut pentru cartea de 222 de pagini pe care am scris-o acum câteva săptămâni.

 

Tot acest timp m-am păcălit că este un preț corect, echitabil și un preț pe care eu l-aș plăti, dar m-am oprit și m-am gândit încă o dată și am ajuns de fapt la concluzia că în decizia mea a apărut acest efect de posesie și am exagerat puțin prețul de vânzare.

Așa că m-am întrebat sincer, deși aș putea să fiu încă biased pentru că este cartea scrisă de mine, care ar fi prețul corect pentru acest pdf de 222 de pagini. Concluzia la care am ajuns este următoarea: nu aș oferi mai mult de 20 de lei pentru un altfel de pdf. 

 

Așa că m-am decis să reduc prețul la 17 lei. Sper ca așa să fie un preț corect și ca toată lumea care vrea să o citească să-și permită să facă asta și ca acest nou preț să elimine acest efect de posesie din ecuație.

 

Dacă vrei să citești cartea Simplu, poți apăsa aici (sau pe butonul de mai jos) pentru a face plata cu ajutorul oricăruit tip de card, printr-un sistem securizat utilizat de zeci de mii de persoane zilnic (testat de mine) și o poți avea cu doar 17 lei, echivalentul a 5 dolari și ceva. Dacă însă nu ai un card, poți să citești despre metodele alternative de plată, apăsând aici.

 

Buton Cumpara

 

Mulțumesc persoanelor care s-au decis să o achiziționeze până acum și pe viitor o să fiți primele persoane care citesc și alfă de noua carte pe care o voi scrie, probabil și ceva oferte speciale doar pentru voi.

 

 PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: