3 Povestioare Zen

De ceva vreme am încercat să-mi canalizez toată energia spre zen, budism și meditație. Toate conceptele din această zonă sunt fascinante pentru mine, pentru că sunt o persoană cu un ego uriaș, care nu acceptă decât ceea ce crede și ce este, care tot timpul caută să-și alimenteze corpul durere și care rareori se bucură de momentul prezent.

Citind și tot aplicând, de altfel dificil, lucrurile învățate la un moment dat în timp am dat peste câteva povestioare zen care m-au impresionat. Dintre acele povestioare am selectat pentru tine 3 la număr. Acestea vor fi urmate de un scurt comentariu, care-mi aparține, pentru a-ți arăta ce am înțeles eu cu scopul de a înțelege mai adânc ideile prezentate.

 

Înainte să încep țin să preciez că aceste lecții nu pot fi învățate. Este foarte greu să le aplici și după cum spunea un prieten, ele reprezintă o viață întreagă de practică. Așa că nu spun că le-am învățat, pentru că aș minți, ci spun că încă le practic. Aici nu există am învățat sau nu, există am practicat principiile de mai jos pentru a putea să mă bucur mai mult de viața pe care o am, de momentul prezent.

 

 

Povestioara nr. 1

Un maestru și al său discipol erau despărțiți de un mic râu. Discipolul strigă spre maestrul zen: Cum pot face să ajung pe partea cealaltă a râului? La care maestrul îi răspunde: Ești deja pe partea cealaltă a râului.

Wow, nu? Se trezește ceva în tine parcă. O realizare. Simți cum se sparge în mii de bucățele credința falsă de care te-ai atașat atât de mulți ani de zile? Sper. Pentru mine așa a fost, pentru că toată viața mea am încercat să traversez râul (și de multe ori mă regăsesc că încerc să fac asta), să ajung dincolo și tot acest drum m-a făcut mizerabil, nefericit și foarte foarte trist.

 

Cred în evoluție, doar că evoluția de mulți este înțeleasă ca: nu sunt nimic, vreau să devin cineva. Evoluția de mine este înțeleasă acum, după ani de zile de durere și suferiță prin: sunt deja perfect dar tot timpul pot deveni mai bun.

 

Ești deja dincolo. Ești aici. În momentul prezent. Nu trebuie să te concentrezi pe traversarea râului, adică pe obținerea a ceea ce crezi tu că vei obține în viitor, ci pe ceea ce ai tu acum, adică… tot. Dăcă ai avea răbdarea și înțelepciunea să te oprești puțin ai realiza că în tine se ascunde deja tot ceea ce cauți.

 

După cum spune și Tolle în cartea sa, nu te folosi de momentul prezent pentru a ajunge undeva, pentru că atunci când vei ajunge acolo nu o să fii fericit, o să vrei în continuare mai mult și mai mult și asta este principala sursă de tristețe din viața ta.

 

Privește evoluția ca pe o perfecționare continuă, dar te rog frumos din sufletul meu să nu uiți toate lucrurile pe care deja le-ai acumulat, cât de incredibil, de frumos și de inteligent ești acum. (dar nu ai nevoie de valiarea mea, pentru că deja o știai)

 

 

Povestioara nr. 2

 

Un preot și al său discipol mergeau pe un drum. O femeie nu putea să treacă un râu, așa că preotul o ridică și o ajută să traverseze râul. În cultura lor nu ai voie să te atingi de femei. Peste 4-5 ore de mers, discipolul îi spune preotului: de ce ai ridicat femeia aceea, nu aveai voie să faci asta, de ce ai cărat-o? La care preotul răspunde: eu am lăsat-o acum 5 ore, tu încă o cari.

 

Ia te rog un moment și absoarbe această informație. Bucură-te de ea, pentru că lecția este una fascinantă. O altă sursă a nefericirii tale prezente este faptul că încă mai cari bolovani din trecut, aceștia îngreunându-ți viața de acum.

 

Trecutul se numește trecut pentru că a trecut. Viitorul o să vină. Prezentul (din engleză present = cadou) este acest cadou minunat pe care uităm să-l apreciem și de care uităm se ne bucurăm.

 

Prezentul este cel mai important. Prezentul este sursa păcii, a fericirii, a iubirii, a tot ceea ce este mai bun în tine. Trecutul te va îngreuna, te va face un om mai trist, frustrat și care se va folosi de prezent ca să ajungă undeva.

 

Pe lângă atașamentul acesta de prezent sau de viitor, mai sunt alte vicii care ne fac să uităm de trecut sau viitor, pentru că el este prea greu. Stresul cu munca, trezitul după alarmă, oamenii răi pe care îi intâlnim zi de zi, toate se adună și căutăm o cale de scăpare. Astfel se creează acele vicii la care mulți dintre noi apelăm. Cele mai populare vicii, acele super staruri sunt:

 

  • Mâncatul în exces. În special într-un mod inconștient și lipsit de compasiune. Acel mâncat de dulciuri, înghețată, grăsimi și lucruri care se simt bine, pentru că în creierul nostru se elimină serotonină și asta ne face mai fericiți, triști fiind de altfel pentru că nu suntem împăcați cu momentul prezent.

 

  •  Alcoolul în exces. Am avut conoștințe care au murit de la prea multă băutură. Știu, dureros, dar în același timp real și cât se poate de serios. Alcoolul reprezintă ruta ta de scăpare, însă pentru un moment. Alcoolul în exces te distruge, te trasformă însă pentru un moment îți oferă pacea de care aveai nevoie. De asta eu nu beau, cel mult 1-2 pahare de vin sau o bere, pentru că nu îmi place. Nu mă face mai fericit. Pentru că îmbățișez cu mare putere și iubire momentul prezent și tot ceea ce se întâmplă acum dar și tot ceea ce s-a întâmplat! Nu vreau să scap. Nu vreau să fug de nimic și de nimeni, este perfect așa cum este, fără 10 pahare de whisky în fiecare seară.

 

  • Drogurile. Pe scurt: le detest. Nu am încercat în viața mea nici un drog și nu o voi face asta. Pentru mulți drogurile sunt ruta lor de scăpare din lumea asta stresantă și mult prea obosită. De dramele din trecut și de nenorocirile care o să vină în viitor, create de mintea lor, de sinele lor fals, de ego, care cel mai probabil nu sunt chiar așa de nasoale în realitate. Însă ce faci când nu te mai droghezi? Te întorci la momentul ăla care te mușcă fix de cur. Și ce vrei să faci atunci? Să te droghezi și mai mult. Știu, știu, povestea cu drogurile alea magice care nu creează dependență, răspunsul meu la replica asta este: te-ai întrebat vreodată că poți să greșești? Mâncare crează depenență! Relațiile disfuncționale crează depedență! Facebook crează dependență! Orice căcat aruncă în creierul nostru dopamină crează dependență!!!!!

 

Stiu, vorbim de zen și chestii de genul ăsta și încep să mă agit. Dar așa este! Drogurile precum și celelalte vicii prezentate mai sus sunt doar o simplă cale de scăpare din trecutul mult prea trist, prezentul care e nașpa și viitorul pe care mintea noastră crede că o să fie mai rău decât e.

 

Așa că ai mare grijă la lucrurile astea, sunt multe care te fac să ieși din momentul prezent, să te “relaxezi” dar atunci când nu le mai folosești, ce faci, cine ești? Doar un simplu om,mic și trist care se lasă controlat de mintea sa, care vrea și mai multe căcaturi, dependentă fiind de serotonină.

 

Povestioara nr. 3

 Un om câștigă o super mașină de lux la loterie. Toți prietenii se strâng la petrecere, să dea o tură cu mașină și în sinea lor toți îl invidiază dar îi spun: wow ce tare, ce mașină frumoasă, ce norocos ești! La care el răspunde: se poate. Apoi pe când se plimba în oraș, face un accident oribil. Lumea se strânge și spune, vai, ce ghinion, ce nenorocire, ce blesteeeem! La care omul, calm și înțelept spune: se poate. Mai târziu casa îi este distrusă de o tornadă uriașă, rămâne fără nimic, toată lumea îl compătimește și îi plânge de milă, la care singura sa reacție este se poate.

 

Lecția este uriașă. Acel se poate înseamnă că nimic nu este bun sau rău ci totul este așa cum este. Avem tendința prostească de a calatoga orice mic eveniment în bine sau rău, dar de fapt, nimic nu este bine sau rău, pentru că orice are o parte bună.

Am scris despre asta aici: Despre cum experiențele negative să-ți schimbe viața în mai bine. Citește articolul, înțelege și aplică.

 

 

Sper că ți-au plăcut aceste povestioare și sper să începi să practici ceea ce ai învățat astăzi aici, după cum am spus, lecțiile de aici nu sunt de înțeles, ci sunt de practicat o viață întreagă.

 

 

Cu mult drag,

Cristi F. ȘtefanPS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: