11 Lectii Despre Viata De La Proful Meu Care a Murit

Îmi este destul de greu să scriu acest articol, deși latura nu este una care să impresioneze, să te facă să plângi, ci este una care dorește să te motiveze.

Am avut un profesor care, din păcate, nu mai este printre noi din cauza unei boli din ce în ce mai răspândite, cancerul. Însă nu despre boală vreau să discut, ci despre lecțiile învățate de la acest profesor.

Astfel, propun să începem:

1. Nu judeca oamenii după aparențe

Deși poate tu crezi că este ușor de făcut acest lucru, eu sunt de părere că o facem tot timpul, indiferent dacă ne impunem sau nu să îi judecăm după aparențe.

De ce spun asta?

Pentru că și eu am pățit la fel, chiar cu proful despre care vă vorbesc acum. La început nu l-am considerat un profesor așa de bun, avea un stil de predare destul de rapid cu multe noțiuni noi, l-am judecat, am căzut în această capcană și nu am mai fost atent la lucrurile pe care le spunea.

Mai târziu am realizat, de fapt, că el este extrem de pasionat de ceea ce face și predă cu patos, cu forță, cu mult entuziasm, de aici și stilul puțin mai diferit.

Când am observat că nu este ca toți profesorii și chiar îi pasă de noi (studenții) a început să îmi pese și mie, nu am mai ratat nici un curs/seminar și l-am ascultat cu foarte mare atenție, lucru ce s-a dovenit a fi chiar folositor în timp.

2. Dă omului o șansă înainte să îl judeci

Pornind de la primul punct, am ajuns la o altă concluzie, o altă lecție învățată de la acest profesor.

Dă omului o șansă înainte, nu îl judeca din prima. Ascultă-l cu atenție, vezi exact ce are de spus și după acționează, dar nu invers.

Greșim mai tot timpul, însă avem de acum înainte șansa de a nu ne mai repeta greșelile.

Fă ceea ce trebuie!

3. Ajută necondiționat! Fii bun!

La acest capitol mulți dintre noi stăm foarte prost. Nu numai că nu ajutăm, dar facem și mult rău și când, doamne ferește, vine vorba să ajutăm, pretindem mari recompense care să facă să se merite ceea ce am făcut.

Acest profesor ne ajuta necondiționat și, ca să vă dau un exemplu, la un examen au fost în jur de 60-70% picați, printre care și eu. Înainte de examenul din restanță, cu o lună înainte el ne-a chemat în facultate să ne învețe materia respectivă.

Am stat ore în șir, de cele mai multe ori chiar 6-7 ore, din timpul lui să ne explice cum se face, ce trebuie să facem și unde greșim.

Mai mult decât atât, cu o zi înainte de examen ne-a arătat cum se fac anumite probleme și ne-a sfătuit ce să învățăm mai bine, urmând ca 80% din ceea ce ne-a predat să fie în examen, astfel majoritatea obținând note mai mari de 8.

4. Fii prezent, chiar dacă nu simți asta

Deși la pregătirile pentru examenul restant nu am vrut să mă duc, pentru că într-un fel îmi era rușine să recunosc că nu știu, am făcut-o până la urmă și nu numai că proful m-a făcut să înteleg materia, ci m-a făcut să o plac și mai mult!

Urmând ca în timp, de la o restantă să ajung să citesc individual multe alte cărțile legate de acel subiect, singur, fără să îmi spună cineva, ore în șir în biblioteca facultății.

5. Dacă tu arăți că îți pasă îi faci pe oameni să le pese

Nu știu dacă este destul de clar subtitlul.

Însă ideea este în felul următor, dacă ție îți pasă și faci ceva cu multă pasiune, vei fi uimit cât de multe răspunsuri pozitive o să primești de la cei care te ascultă.

Când am văzut că lui chiar îi pasă de noi/mine a început să îmi pese și mie mai tare, să îl respect și să îl ascult.

6. Râzi în fiecare zi!

Deși boala era într-un stadiu foarte avansat (alte persoane ar fi stat în pat, în dureri groaznice) el nu procedat așa.

El se prezenta la cursuri, seminarii și pe holurile facultății ca să vorbească cu noi, ne făcea să râdem, să zâmbim, deși în sinea lui știu că îi era foarte greu.

Nu are rost să discutăm ce dureri groaznice îți produce această boală, însă merită să vă spun că era tot timpul cu zâmbetul pe buze și că ne-a învățat să zâmbim chiar dacă trecem printr-o perioadă mai grea.

7. Într-un final toate vor fi bine

Eram îngrijorați de faptul că nu vom trece de acest examen și el ne-a spus, într-un fel și ca o glumă, că într-un final îl luam noi, toate vor fi bine, dacă nu am acum, în altă restantă sau în an suplimentar, tot îl vom lua.

Deși el a spus în glumă, eu am tras concluzia că într-un final totul va merge bine în ciuda gândirii noastre negative.

Totul va fi bine, nu are rost să te îngrijorezi!

8. Fă ceea ce îți place!

După cum spunea și un citat de Confucius, dacă nu mă înșel, fă ceea ce îți place și nu va mai trebui să muncești o zi din viața ta!”

Foarte important.

Lasă banii, o să vină de la sine dacă faci ceea ce îți place în plus satisfacția primită din faptul că ai câștigat bani din visul tău va fi una uriașă, cu mult peste orice salariu atașat unei slujbe plictisitoare de la 7 la 3.

Acest profesor își iubea meseria și, deși nu se simtea deloc bine. el o făcea cu mare plăcere.

Pun pariu ca nu era vorba de bani, cât poate să câștige un profesor?

Era vorba de pasiune, făcea ceea ce iubea cel mai mult și nu trebuia să mai muncească o zi din viața lui!

9. Bucură-te de viață, nu știi când se va termina

Nu știm sigur dacă azi vom muri sau poate peste 60 de ani. Eu doresc cât mai târziu, dar trebuie să fii pregătit, trebuie să realizezi că nu suntem aici pentru mult timp.

Ce te costă să te porți frumos, ce te costă să oferi scaunul bătrânei ce stă în picioare în fața ta, ce te costă să îi spui persoanei ce te-a îngrijit când erai mic te iubesc?

Nimic, știu. Atunci fă-o chiar acum, viața este scurtă și nu știi cât mai avem de trăit.

10. Prețuieșteți viața fără a avea un cronometru

Odată diagnosticat cu cancer malign, asupra vieții tale se pune un cronometru. Poate fi un an, poate fi mai puțin, știi sigur că atât mai ai.

Noi cei mai norocoși, care nu suferim de vreo boală trăim în incertitudine, nu stim când vom muri astfel nu prețuim viata la fel de mult.

Așa că te rog eu, de acum înainte prețuiește viata mai mult, nu ai nevoie de un mare cronometru deasupra capului pentru a începe să prețuiești viața, începe chiar acum!

11. Religia

Deși nu sunt un mare credincios, vă spun ce mi-a zis acest profesor, în ultimele zile de viață.

Mi-a spus să caut și să citesc din religie, acolo mă învață cum să procedez în viață, cum să mă port cu oamenii, cum să acționez în diverse situații, cum să învăț și multe altele.

Sincer să fiu, până acum nu m-am interesat, nu știu ce este cu noi, dar parcă privim religia cu puțină distantă.

Nu încerc să vă conving să faceți nimic, nici eu nu am făcut.. dar poate trebuie să îi dăm o șansă, să vedem ce are de spus și după să judecăm, nu credeți?

———

Cam atât am avut de spus, sunt multe alte lucruri pe care le-am învățat însă nu pot să le pun prea bine într-un text.

Următorul articol va fi unul interesant, ca să îți dau un indiciu va avea legătură cu cititul.

Într-un fel mă simțeam dator să împărtășesc și să ajut alte persoane pentru că și el m-a ajutat pe mine enorm, m-a învățat, mi-a explicat din timpul lui și m-a făcut să iubesc ceea ce fac.

Poate uneori tot ce avem nevoie este doar de cineva caruia să îi pese de noi pentru a putea observa ce se ascunde în spatele unui zid….

Profu’, multumesc pentru tot.

 

Tu ce părere ai despre aceste lecții de viață?

Scrie-mi răspunsul tău într-un comentariu!

 

Mulțumesc Violetei de la scriebine pentru corectarea acestui articol. PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: