7 Moduri Daunatoare Prin Care Poate Fi Inteleasa Spiritualitatea

zen

Există un mare curent destul de recent, care înceapă să tragă de la spate cât mai mulți oameni, pe piața din România zis și spiritualitate.

Dacă ai auzit idei precum “puterea e în prezent”, “trăiește în armonie acum și aici”,  “totul este perfect dacă-ți urmezi calea inimii”, “ascultă-ți intuiția” sau “mai puțin înseamnă mai mult” înseamnă că ai fost expus acestui curent.

Ca și orice alt element sau idee care ne înconjoară, un astfel de curent poate să te tragă de la spate sau să ți se plimbe prin păr în timp ce duci o viață bună, pe o plajă din sudul Franței, sorbind dintr-un rose și privind valurile cum ating nisipul umed și auriu (sau orice înseamnă o viață ideală pentru tine).

Așadar m-am gândit să-ți prezint 7 moduri prin care ai putea să înțelegi spiritualitatea, zen-ul, meditația și toate aceste concepte new-age destul de faine de altfel.

Pentru că orice instrument poate fi folosit pentru bine sau rău, hai să vedem cum să nu folosești instrumentul numit spiritualitate.

1. Exista o linie subtire intre mediocritate și spiritualitate

Păsim pe un teren foarte subțire. Imaginează-ți o linie. Apoi indepărtează-te la 10 km de aceasta.

Cam atât de subțire este linia dintre modul în care poate fi ințeleasă spiritualitate și o viață de… care pute urât.

Spiritualitatea poate fi înțeleasă cam așa: ești ok cum ești acum, ești perfect, stai linistit. Însă ce te faci dacă ai datorii, dacă te caută cămătarii sau dacă nu ai cum să-ți plătești mâncarea ție și familiei tale?

Tot mai ești ok? Tot ești spiritual? Tot zen ești?

Nu, nu ești deloc ok și nu toți suntem ok. Exista momente în viața noastră când suntem băgați în căcat până peste nas. Și dacă avem impresia că secretul este să inspirăm, s-ar putea să realizăm că pute. (Scuze pentru această exprimare mai directa și imagine, doar că așa este și viața, de foarte multe ori.)

Și dacă pute, dar avem impresia că miroase a parfum, tot nasol e. Dacă pute și ne dăm seama că pute urât, atunci intervine schimbarea.

Așa că ai grijă atunci când pășești spre spiritualitate să nu cazi într-o mare groapă, pentru că, spiritualitatea a fost inventată de oamenii bogați, acei oameni care aveau tot ceea își doreau și putea să aibă și mai mult, dar erau nerecunoscători pentru imperiile și victoriile lor (adică oameni cât de cât liberi), nu de oameni care erau morți de foame și datori vânduți (adică oameni închiși).

2. Dacă nu trăiesc permanent în prezent ceva e greșit cu mine?

Ceva e greșit cu tine dacă trăiești permanent în prezent.

Pentru că spre deosebire de animale avem o chestie în cap care se numește neocortex. Cu ce se ocupă duda asta? Cu o treaba care ne face să avem viziune, să gândim în viitor, să planificăm.

Așa că dacă genetic suntem construiți să trăim și în viitor, să gândim în viitor, să plănuim, să vim vizionari, cum adică să trăim DOAR în prezent? De ce am face asta?

Dacă oamenii care au inventat becul trăiau doar în prezent cred că ajungeam să trăim și noi în prezent fără nimic electronic. Dacă aia care au inventat avionul comercial ar fi trăit în prezent oare am fi mers doar cu mașina?

Problema cu trăitul permanent în prezent este că nu suntem construiți genetic să facem asta. Pentru că avem neocortex.

Un câine trăiește în prezent pentru că nu are abilitatea de a gândi în viitor. Nu ești un câine, ești om, folosește-te de neocrotex și imaginează-ți un viitor ideal, apoi treci la treabă.

3. Mai mult înseamnă mai putin

Este foarte ușor să trăiești viața după mantra “mai mult înseamnă mai puțin” cât ești rupt în…

Pentru că e confortabil.

E liniștitor să știi că n-ai bani de a 2-a pâine, dar “mai mult înseamnă mai puțin.”

Ce crezi că e mai bine? Să n-ai bani să plătești întreținerea și să dormi în stradă sau să ai bani să plătești întreținerea și să-ți mai rămână și de mâncare, călătorit, citit?

Dacă ai ales varianta nr. 1 ești probabil masochist, spălat pe creier sau pur și simplu prost prin ignoranță.

Mai mult nu înseamnă mai puțin. Mai mult înseamnă mai bine. Nu tot timpul. Nu peste tot. Însă ar fi indicat să ne folosim creierul și să fim conștienți când acest MAI MULT chiar înseamnă mai puțin.

Nu avem cum să ne trăim viața după o regulă general aplicabilă.

Viața este complexă. Oamenii sunt complecsi. Lumea nu este albă sau neagră, ci în milioane de forme și culori.

Cei care cred că “mai mult înseamnă mai puțin” la fel cum și cei care cred invers, în absolut orice domeniu, riscă să trăiască o viață foarte nasoală.

4. Minimalismul este usor… cand ești sărac

Cum spuneam și mai sus și vreau să mai accentuez ideea de minimalism.

Minimalismul este un curent care ne spune că ar fi indicat să renunțăm la multe lucruri pentru a trăi mai bine. Și da, sunt de acord cu asta într-o anumită măsură, doar că poate fi foarte ușor să renunți la multe când ești sărac.

De ce să nu vezi cum e să fii bogat, apoi să renunți la multe? De ce să te dai bătut din prima (vorbim despre asta mai încolo) și să spui, nu frate, sunt minimalist, am un salariu și o viață minimalistă.

Un salariu minimalist nu este cool. Este o dovadă a ceea ce crezi tu că valorezi. Pentru că ești sau nu de acord, banii pe care îi câștigi într-o lună contează și arată foarte multe despre tine.

A nu se înțelege greșit. Nu ești salariul tău, doar că acesta spune foarte multe despre tine. Cum nu ești nici hainele tale, dar la fel, și acestea spun cât de mult te respecți și iubești ca om.

Nivelul venitului tău nu reprezint tot, ci poate doar 1%,  dar sunt o expresie foarte puternică a ceea ce ești tu. A cât de mult crezi tu că valorezi. A cât de mult îți prețuiești munca.

Este ușor să fii minimalist când ești sărac. Dar nu asta transmite minimalismul. Ci spune să ai cele mai bune lucruri, într-un mod echilibrat, nu 500 de tricouri de 10 lei, ci 3 tricori de 300 lei. Nu 20 de dacia logan, ci o mașină decentă. Nu 400 de case, ci una în care te simți bine.

5. Puterea prezentului poate să te bage in depresie

Prezentul poate să fie atât de puternic încă poate să te bage în depresie și te poate ține acolo dacă nu ești puternic.

Știu ce zic, eram acum ceva timp, cu 25 de kg mai gras. Și când m-am uitat în oglindă am experimentat puterea prezentului. Când am vrut să chem o fată în oraș, de fapt, mai multe, am experimentat puterea prezentului. Când un prieten mi-a zis că sunt foarte gras, am experimentat puterea prezentului.

Apoi am început să plâng și să bag înghetață în mine, ca un gras nesimțit ce eram.

Și ce am făcut? M-am făcut și mai gras.

Mai apoi am realizat că soluția nu e să plâng și să-mi bag zahăr în vene, ci să fac o schimbare! Să fiu mai puțin gras! Să mă simt mai bine în pielea mea! Să nu mai fiu Cristi grasul puturos care joacă Counter Strike și să mă transfom în Cristi ala care scrie pentru peste un milion de oameni (habar nu aveam că voi ajunge aici, dar am decis să mă mișc).

Așa că să avem mare grijă cu puterea asta a prezentului, pentru că ne poate băga în depresie.

Dacă viața noastră nu este unde ne dorim, puterea prezentului ar fi indicat să o folosim pentru a face o schimbare! În fiecare lună trec zeci de semne pe lângă tine, atunci când deschid înscrierile pentru încă o lună în program, unde ce crezi, facem schimbări cu viața noastră! Dar, dacă nu acțioenzi și știi că ai nevoie, atunci.. nu ai vreo șansă să reușesti.

6. Egoul este ceva total rău. Chiar așa?

Modul în care poate fi înțeles egoul, este tot același lucru cu modul în care poate fi înțeleasă prezența permanentă.

Hai să-ți zic o știre BOMBĂ: Nu poți scăpa de ego, decât dacă mori.

Orice ai face, nu poți să renunți la ego, reprezintă parte din tine.

Ce poți face cu acest animal din tine este să tragi tare și să devii CEL MAI bun în domeniul tău. Să tragi tare și să ajuti CEI MAI mulți oameni. Să tragi tare și să inspiri CEI MAI mulți indivizi.

Da, recunosc, am un EGO uriaș!

Dar ce fac cu el? Îl las să mă mănânce de viu? Sau îl indrept spre anumite obiective care fac un bine în lumea asta?

Da, recunosc mă simt bine atunci când ajut și când scriu, o fac pentru ego-ul meu, însă rezultatul este că îi ajut pe ceilalți să descopere multe lucruri la ei. Și când primesc un mulțumesc, mă simt satisfăcut! Și mai bucuros! Și e o bucurie sinceră, când știi că ți-ai direcționat ego-ul spre un bine, nu spre un rău.

Da, donez bani și nu o fac pentru că îmi pasă atât de tare și sunt altruist, ci un fel de Iisus pe pământ. Nu, o fac pentru că mă simt bine să donez bani și să vorbesc despre asta. Îmi alimentez ego-ul spunând că am donat bani unui copil din Africa.

Și ce? Am tupeul să o recunosc și în plus de asta o fac spre un bine, spre ceva pozitiv, constructiv.

Ego-ul este ceva foarte bun dacă știi cum să-l direcționezi. Una e să te cerți cu toată lumea și să AI TU dreptate. Alta e să faci mult bine pentru că te face să te simți bine.

Alege cu atenție.

7. Fii fericit cu ceea ce ai acum și aici… și atat?

Spiritualitate ne învață să fim.

“Mmmmm. Ce faci Dorele? Sunt.”

“Dorele, treci la treabăă, lasă meditația!”

Dorel uită să mai facă treabă pentru că este prea preocupat doar să fie. Dorel nu e ăla din reclama de la alcool cu nume ce ne face să credem că acel alcool ne face mai apropiați, ci Dorel suntem toți.

În fiecare dintre noi e un Dorel care e fericit cu ceea ce e acum (lucru foarte mișto de altfel) dar uită să se ducă mai departe.

“Doreleee, trezește-te bă!”

Fericirea vine din progres.

Fericirea vine din evoluție.

Evoluezi sau mori.

Nu există zona mai bună de echilibru decât atunci când ai un scop anume și muncești zi de zi pentru el, apoi când îl atingi începi să vezi și mai sus și te duci spre alt scop și tot asa până mori.

Fii fericit cu ceea ce ai acum și tot timpul lucrează spre mai bine și mai mult.

Asta e adevărata smecherie pe care Dorel acum o știe (da, a rimat intenționat).

Concluzia

Concluzia e că dacă doar ești, într-o poziție de yoga, meditând sau făcând mmmmmmmmmmmm până când o muscă se așează pe tine și o înjuri, apoi o omori, e că nu se numește spiritualitatea ceea ce faci tu.

Se numește un fel de eclectism.

Adică, o chestie combinată, un fel de desert cu ciorbă. Un fel de salată de fructe cu mici.

Nu merge. Nu se poate. E ceva nasol. Este un mod foarte prost prin care poți ințelege spiritualitatea.

Fără să aprind vreo lampă spre capul tău, sper că acest articol te-a luminat puțin mai mult decât erai deja.

Să fi zen, nu ZZzZzzZen…

Cristi

Surse bibliografice:
Acest articol nu este doar așa un text scris din mintea mea, în timp ce mă gândeam pe wc ce să mai scriu, ci reprezintă studiul a mai multor cărți, articole și studii psihologice care susțin ideile pe care tocmai le-am prezentat.

Acest site nu este un tabloid, ci un loc plin de idei valide, adevărate, bazate pe studii clare.

1. Daniel Gilbert, In cautarea fericirii, Calatorie spre trecut, pg 25-42
2. R. Dass, Be here Now, New York: Crown 1971
3. L.A. Janson, Time Orentation: Past, Present, and the future Perceptions, Psyhological Reports 64Ș 1199-1205 (1989)
4. J.L. Singer, Day dreaming and Fantasy, Oxford: Oxford University Press, 1981)
5. Roland G. B., Ventromedial prefrontal cortex supports affective future simulation by integrating distributed knowledge.
6. Katerine R. W, Ventromedial prefrontal cortex supports affective future simulation by integrating distributed knowledge, Aarhus University.
7. Tulving E, Memory and Consciosness, University of Toronto 1985

8. E. Kilinger si W.M. Co, Dimensions of Thought Flow in Everyday Life, Imagination Cognition and Personality 72: 105-28 (1987-88)

PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: