Cum Sa Ai Succes Peste Noapte?

1

Salut, astăzi vreau să-ți vorbesc despre motivație, perseverență, disciplină și succes. Mai exact mitul pe care toată lumea îl promovează, toată presa este plină de astfel de titluri și aricole, tot internetul, toate posturile de televiziune de la noi și din afară.

Mitul este următorul: Te duci la o facultate foarte bună, de tipul Harvard, muncești câteva săptămâni la o aplicație, apoi renunți la facultate, îți lansezi aplicația și peste 2 zile ești milionar în dolari.

Probabil ai auzit sub mai multe forme povestea acesta și mitul omului care a muncit 1-2 ani și apoi a ajuns expert într-un domeniu, milionar, pictor cunoscut, scriitor, jucător de fotbal sau golf.

Dar după cum îți poți da seama acesta este doar un mit, nu are legătură cu adevărul și o să-ți explic de ce este atât de promovat acest succes peste noapte.

De ce promovăm succesul peste noapte?

În primul rând, plecând de la o idee foarte deșteaptă. Prin anii 50, o serie de oameni din cea mai tare agenție de publicitate din New York s-au strâns într-o cameră și s-au gândit: oare cum putem face să vindem cât mai multe lucruri, pentru că de asta ne ocupăm.

După câteva ore au ajuns la concluzia următoare.

Ar fi indicat să vindem lucruri mai mult oamenilor tineri, din mai multe puncte de vedere, aceștia sunt mai naivi și nu știu foarte multe și cel mai important aceștia dacă sunt prinși în jocul cumpărăturilor acum, o să cumpere toată viața lor.

Iar de aici poate rezulta elegant motivul pentru care promovăm succesul peste noapte. O facem și dacă ai observat cele mai promovate cazuri sunt cele în care un tânăr de sub 30 de ani a dezvoltat nu știu ce companie, pentru că ne adresăm tinerilor și vrem să le construim iluzia că totul se întâmplă rapid, fără muncă, fără ore în șir de practică și exercițiiu, fără eșec.

“Cristi, cum pot avea succes fără să eșuez?”

Zilele trecute am primit un mail cu o întrebare care suna cam așa: “Salut, vreau să am succes fără să eșuez, cum pot face asta?”

Am fost fascinat când am citit întrebarea, pentru că de fapt succesul vine în urma mai multor dezamăgiri, atât profesionale cât și personale, din care tu ai fost atât de inteligent încât să nu le iei personal și ai extras lecțiile ce te-au ajutat să mergi mai departe.

I-am răspuns persoanei în cauză că nu poate, că ceea ce își dorește este o fantezie. Că succesul tocmai din eșec se naște.

Cum poți avea succes peste noapte?

Totul pleacă de la ideea pe care Robert Grenee o promovează în cartea sa, Mastery. Acesta spune că există o perioadă în viața tuturor persoanelor de succes (Davinci, Picasso, Hemingway, Henry Ford, Steve Jobs, Elon Mosk și cam toți) care arată cam așa.

“Între 15-27 de ani de practică zilnică. Zi de zi fac același lucru, descoperă, experimentează, testează. Evoluția vine astfel în timp, nu peste noapte.”

Nici măcar o persoană din toate persoanele mediatizate nu au avut succes peste noapte. Mark Zuckerberg a muncit ani de zile la un cod, apoi alți câțiva ani la o aplicația care acum se numește Facebook. Nu a făcut-o într-o seară dintr-un campus uniersitatar și a doua zi totul s-a transformat în Facebook.

Alt exemplu e Leonardo Davinci care a muncit zeci de ani până să ajungă la nivelul la care a ajuns. A trecut prin multe dezamăgiri, dar ceea ce l-a diferențiat este că a avut o gândire pe termen lung și nu s-a dat bătut după primul obstacol, ci și-a dedicat toată viața artei sale.

La fel e și cu inventatorul psihologiei americane, William James. Pe la vârsta de 25-26 de ani era un ratat, deși era inteligent, nu făcea nimic cu viața lui și era în depresie. Apoi după zeci de ani de muncă a descoperit lucruri.

La fel este și cu Sigmund Freud, la fel și cu Michelangelo, la fel și cu Chopin, la fel și cu Bethoven, la fel este cu toți cei care au avut sau au succes!

Însă media face referire acum la povestioara de mai devreme cu agenția de publicitate și ne-a spălat atât de mult pe creiere încât credem că totul se întâmplă acum, foarte rapid, fără muncă. Avem acel vis în care vrem să facem o companie pe care Google sau Facebook să o cumpere cu milioane de dolari, însă adevărul este că probabilitatea este zero dacă nu muncim deloc la aplicația respectivă.

Avem pretenția să fim cei mai buni în domeniul nostru după abia câțiva ani de practică. Avem pretenția să ajungem în acel punct de succes după o perioadă mică de timp.

Pentru că așa am fost programați de televiziuni, de media, de ziare, de tot ceea ce ne pătrunde în creier și ne face să credem că dacă am ajuns la vârsta de 30 de ani și nu am făcut nimic cu viața noastră, suntem niște ratați.

Ratați? Hai să-ți prezint câteva exemple din istorie:

  • Michael Faraday, fizician și chimist de renume. La 30 de ani era un ratat. Mătura podeaua de mizerie.
  • Ulysess S Grant, al 18-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, la 30 de ani era un soldat care bea foarte mult.
  • Marcel Proust, la 30 de ani stătea cu mama și cu tata acasă.
  • Nikolai Tesla, a descoperit curentul AV. La 30 de ani era șomer și lefter.

Mai vrei exemple? Sunt milioane de exemple de oameni care la 30 de ani nu făceau nimic cu viața lor și care mai apoi au muncit cu pasiune zeci de ani, acei ani despre care nimeni nu vorbește, acei ani negri în care stai zi de zi la masa ta de lucru și faci în 12-14 ore tot felul de acțiuni care te duc mai departe decât erai ieri.

Concluzia și un îndemn spre acțiune

Concluzia este să renunți la a mai crede că poți obține succesul peste noapte, cu foarte puțină muncă și să muncești zi de zi, adunând cel puțin 10,000 de ore de practică înainte să spui că te pricepi cât de cât într-un domeniu.

Îndemnul spre acțiune este să nu mai citești presa și să nu te mai uiți la televizor, chiar și cele mai inteligente reviste pot avea rubrici de genul “30 sub 30” care să te facă să te simți mic și fraier pentru că nu ai descoperit sau nu ai făcut ceva remarcabil cu viața ta până la 30 de ani.

Ghici ce, nimeni nu a făcut!

Până data viitoare, eu rămân un scriitor mediocru, care vrea să fie din ce în ce mai bun și care realizează că după peste 800 de zile de scris încă rămâne la nivel de mediocru și nu a atins vreun apogeu al existenței sale. Cu toate acestea nu mă descurajez și în fiecare zi deschid procesorul word și mai scriu ceva. Pentru că știu că peste ani și ani de zile, după foarte multă practică, voi ajunge acolo unde nici nu pot visa acum.

Vreau să faci și tu la fel și să te deconectezi de la aceste știri bombastice care promovează toată bogația lumii și invențiile ce vor schimba lumea peste noapte, cu foarte puțină practică.

Te las cu aceste cuvinte: “nu există nici un secret, există doar practică.”
Cu drag, un scriitor mediocru,

Cristi F. ȘtefanPS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: