10 Lectii Invatate Plecand 49 De Zile Fara Bani In Tenerife

 

Acest articol este un guest post, scris de un prieten cu adevărat remarcabil, Adrian Harabulă care a plecat timp de 49 de zile fără bani, doar cu un bilet dus și câteva haine în Tenerife. În consider a fi un om cel puțin remarcabil și avem multe de învățat din acest curaj nebunesc de care a dat dovadă.

Era mult prea confortabil, aveam totul pe tavă. Tot ce aveam de făcut ca să mențin confortul era să continui facultatea, luând note bune. Părea o viață interesantă, plină de success, într-o carieră pe un domeniu la care am visat încă de când eram mic, ca programator. Dar era monoton. Nu mă mai regăseam cu visul. Ceva în interior țipa și eu nu înțelegeam încă. Nu mai simțeam că trăiesc. Mintea era ocupată, dar corpul, spiritul și inima erau puternic reprimate și transmiteau altceva.Era timpul pentru o schimbare radicală. Era important să fac ceva cu totul diferit. Ceva curajos, ceva care să fi fost responsabilitatea mea 100% și fără să fiu influențat în vreun fel anume de cei din jur.

În acel moment m-am gândit la călătorit ca fiind ceea ce căutam. M-ar fi deconectat total de mediul în care eram și mi-ar fi oferit o nouă perspectivă din care să privesc lumea.

Până atunci nu mai ieșisem din țară decât o singură dată, când am fost la Chișinău pentru un concurs de vorbit în public. Mersul cu avionul era până atunci ceva ce costa foarte mult și nu îmi puteam permite, insulele tropicale erau numai pentru vise și bogătani iar banii erau scuza pe care o foloseam des ca să justific de ce nu am rezultate.

Dar ce m-au ajutat să trec peste acest blocaj au fost întrebările pe care mi le puneam. Când am zis că vreau să fac o schimbare radicală, am renunțat să mai cred tot ce știam până atunci. Am reluat tot, fără să mai zic că nu pot. Printre întrebările pe care mi le-am pus au fost:

 1. Ce îmi place să fac cu adevărat, indiferent de părerea celor din jur?
 2. Ce aș putea face dacă aș avea toate resursele necesare?
 3. Unde mi-ar plăcea să călătoresc?

Am început să simt din nou pasiune și entuziasm. Parcă m-am renăscut și recream totul, fără să fiu constrâns în vreun fel anume, de ceea ce mi se întâmplase deja până atunci. Am așteptat cu nerăbdare să văd unde pot să ajung.

Auzisem pur întâmplător de Tenerife, că e o insulă tropicală. De aici a început totul. Aprins de curiozitate și însetat de aventură am început să caut mai multe. Am căutat cât e un bilet până acolo și tocmai bine am fost surprins când am văzut că pot chiar să cumpăr unul. Nu am stat prea mult pe gânduri, am avut de ales între încă o lună de chirie în Iași și un bilet doar dus spre Tenerife. Am luat biletul. Mai erau 3 săptămâni până la primul zbor. Deși nu a fost ușor, toate au mers pe pilot automat de atunci. Nu mai căutam scuze, eram prea ocupat ca să ajung în Tenerife. Mă simțeam motivat, energic și curios pentru că făceam ceea ce îmi doream cu adevărat. Era un lucru pe care îl făceam cu inima, în sfârșit.

Printre lucrurile pe care le-am avut de rezolvat până la plecare se numără:

 • renunțat la faculate
 • rezolvat cu chiria
 • explicat la părinți, de ce nu mai merg la facultate
 • făcut bagaj pentru Tenerife
 • scăpat de 90% din posesii
 • test de curaj – chiar las tot și mă urc în avion?
 • test de focus – mă las distras de ce se întâmplă în jur?
 • luat la revedere de la prieteni
 • făcut planuri pentru Tenerife
 • La sfârșit, nu am rămas decât cu câteva schimburi.

Cel mai greu a fost să le zic la părinți de planul meu. S-ar fi supărat în primul rând pentru că aș fi renunțat la facultate și în al doilea rând pentru că aș fi plecat undeva departe, fără niciun plan. Dar nu aveam cum să mai evit. Biletul era deja luat, iar eu eram ferm hotărât că plec. Nu aveam să le cer permisiunea. Vroiam doar să le zic ce fac și atât. E adevărat că a fost nevoie de ceva efort “emoțional” pentru asta. M-am simțit mult mai eliberat și împăcat cu mine după ce le-am zis ce fac.

Și de aici a început călătoria. Geanta și hainele de pe mine erau tot ce aveam. Pisa Tower

 

10 lucruri pe care le-am realizat o dată cu această aventură și care te vor ajută pe tine sunt:

 

1. Până să plec, am trăit ca și cum aș fi trăit pentru totdeauna

Era timp pentru toate, și dacă vroiam să fac ceva care să-mi placă cu adevărat puteam oricând să las pe mai încolo, după ce termin facultatea sau pentru când am îndeajuns de mulți bani. Dar acest mai încolo nu venea niciodată. Toate se întâmplă aici și acum.

Apoi zilele în care mai eram în Iași au început să fie numărate, nu mai erau așa abundente. Mai erau doar atâtea zile în care mai eram în oraș. Mă întrebam, ce aș mai putea face prin Iași, având în vedere că nu o să mai revin o perioadă lungă de timp?

Cu ocazia plecării am avut șansa să petrec mai mult timp cu câțiva prieteni. Timp în care ne-am cunoscut și am vorbit mai multe. Deși ne știam de ceva vreme, nu ne vedeam decât pe la diverse evenimente sau prin trecere pur întâmplător. Dar cu ocazia călătoriei am avut șansa să ne revedem exclusiv că să petrecem timp împreună înainte de plecare. Și mi-a plăcut asta, pentru că am putut vorbi lucruri pe care nu le-am fi putut împărtăși în altă parte.

Ca lecție învățată e să fac mai multe invitații și să petrec timp dedicat cu cei cunoscuți, cât timp sunt prin preajmă, nu numai când ne despărțim sau ne mutăm din orașe.

2. Detașament

Am renunțat la tot ce am avut de origine materială, nu am plecat decât cu câteva schimburi, un clipboard, o carte și telefonul. Am donat orice lucru material pe care l-am avut în preajmă, inclusiv un laptop i7 2nd gen.

Am renunțat la toate relațiile pe care le-am avut în jur și mi-am tăiat orice cale de întoarcere, cei mai apropiați prieteni fiind la o distanță de 3000km.

Am lăsat în urmă tot și m-am dus cu toată viteza înainte.

Știu că am vrut o schimbare radicală, cu orice preț, dar până și eu sunt uimit cum am putut să merg chiar așa departe 🙂

Am învățat că nicio relație nu este pentru totdeauna. Și dacă e să pierzi tot ce ai, nu se sfârșește lumea. E doar o chestiune de timp să refaci relații și să recâștigi obiecte, chiar mai bune decât cele precedente.

3. Probleme proprii

Mă uitam în jur. Tot ce mai aveam era geanta din spate cu care aș fi plecat.

Mă uitam în spate, nu mai aveam cum să dau înapoi.

A fost momentul când începusem să merg speriat doar în față. Altfel nu mai aveam cum. Mai era o săptămână până la primul avion și nu mai aveam loc unde să stau, tocmai ce rezolvasem cu chiria.

Toți pașii de aici încolo i-am făcut speriat. Știam că eram la colț, nu mai puteam decât să mă lupt cu toată puterea. Nu mai aveam unde să fug.

Tot pe ce am dat vina până atunci nu mai era valabil. Nu mai putea fi vina părinților, prietenilor și a circumstanțelor. Nu mai aveam alte lucruri pe cap. Eu alesesem să merg în Tenerife, și tot ce se întâmpla era din cauza mea.

Creasem eu totul. Erau probleme dificile, dar erau ale mele și asta mi-a dat energie enormă să trec peste ele. M-am simțit mai liber chiar. Era mai dificil, dar făceam ceea ce îmi doream.

Tot ce se întâmpla era numai responsabilitatea mea. Aveam problemele mele pe cap, nu ale altora. Mi-a plăcut asta.

4. Oriunde ești, ai parte de provocări

Și acasă, și în Tenerife, am avut parte de provocări. Acasă simțeam că nu sunt pe drumul meu cu facultatea și trebuia să fac ceva în privința asta, chiar dacă ar fi însemnat să supăr părinții pentru că am renunțat la cariera mea de vis, ca programator.

Dar nici când am ajuns în Tenerife lucrurile nu au fost ușoare, ce mănânc și unde dorm erau grijile mele. Sunt probleme și provocări peste tot unde ești.

Orice provocare ai avea, fii recunoscător pentru ea. În Tenerife, mi-aș fi dorit să am provocările de acasă. Orice era mai bine decât să mă îngrijorez unde dorm și ce mănânc.

5. Dacă nu ești fericit cu ce ai, nimic de pe lumea asta nu te face fericit

Odată ajuns acolo m-am bucurat enorm pentru căldura care era, pentru ocean și pentru aventură. A fost ușor asta, cel puțin primele zile. Apoi am început să simt lipsa la laptop, la acoperiș și la confortul de acasă.

Puteam să plâng după ele sau puteam să mă bucur de ceea ce aveam deja. În timp ce acasă era frig, umed și nimic interesant, eu eram la soare, vedeam oceanul zilnic și mă plimbam pe munți.

Am învățat să apreciez tot timpul ce am, indiferent unde mă aflu. Nu rezolvi nimic dacă te plângi. Ar fi fost interesant să fi plâns acolo pentru laptopul pe care nu îl mai aveam, când eu cu mâinile mele l-am donat. Eu eram singurul responsabil pentru situația în care eram și eu eram singurul în control să schimbe ceva.

6. Dacă pierzi chiar tot

… nu e mare lucru să fii homeless.

În cel mai rău caz, în care dai greș cu tot ce faci, și nu mai plătești chiria și facturile, poți să ajungi pe străzi. Dar și așa, tot vei avea de mâncare, lumea te ajută cu mare plăcere.

Până să ajungi pe străzi, familia și prietenii te susțin. Orice s-ar întâmpla, nu ajungi pe străzi decât în cazuri extreme. Și chiar dacă ajungi ești ok și trăiești în continuare.

Am fost 83 de zile fără chirie / loc de stat stabil, din care homeless 42 de zile consecutive în Tenerife și nu pot să zic că am trăit chiar rău. Nu a fost la fel de confortabil ca acasă, dar m-am descurcat. La un moment dat a început să fie normal să locuiesc pe la prieteni și oricum era mult mai bine decât fără acoperiș, ca în Tenerife.

7. Banii își vor face cale spre tine

Principalul motiv pentru care am plecat a fost că nu am mai suportat să stau pe banii la părinți. Am simțit că e nevoie de o schimbare radicală și am vrut să îmi tai orice cale de a mai primi din partea lor.

Cât am fost plecat, suma de bani pe care o primeam de la părinți, am primit-o și în Tenerife, prin diverse căi.

Am realizat ca dacă vreau mai mulți bani în viața mea, e important să schimb ceva de la mine și nu în exterior. Eu sunt singura mea limită când vine vorba de banii pe care îi pot primi.

Banii își vor face o cale spre tine, dar nu vei putea atrage mai mult decât ești obișnuit deja să primești.

8. Găsești soluții cât trăiești

Principala lecție pe care am învățat-o e că trăiești oriunde ai fi și găsești soluții atât timp cât respiri.

M-a ajutat mult călătoria ca să mă detașez de relații și de lucrurile materiale pe care le aveam. Deși a fost radical, numai așa am învățat să apreciez ceea ce am. Până să plec, nu îmi închipuiam să trăiesc fără laptop, iar acoperișul și mâncarea erau atât de evidente că nu am apucat să le prețuiesc decât atunci când nu le-am mai avut.

Am învățat din toată aventura asta, că oriunde ai fi, în orice punct te-ai afla în viață, tot poți să crești și să te dezvolți ca ființă conștientă. Oriunde ai fi, tot poți să fii om.

9. Sfârșește ce ai început

Cât am fost plecat cel mai mult mi-a fost frică să nu renunț prea devreme. Știam că începeam foarte multe lucruri, dar terminam foarte puține. Începusem o facultate, începusem să scriu o carte, începusem un blog, începusem până și aventura asta, dar foarte puține lucruri le duceam până la capăt. Cel mai mult mi-a fost frică să adaug și această experiență pe lista lucrurilor abandonate.

Am ajuns până la punctul în care știam că orice mi s-ar fi întâmplat eu trebuia să persist și să nu abandonez terenul.

Dar era această zi, în care aveam biletul luat spre casă, mai erau 49 de zile până la zborul înapoi. Nu aveam mai mult de 10 euro adunați pe toate conturile. Petreceam timp prin piețe publice, scriind în jurnal.

Aveam nevoie de niște haine spălate și un duș. Cel mai mult m-a deranjat că nu aveam unde să îmi spăl hainele. Nu am suportat asta. Eu venisem să mă îmbogățesc, și ajunsesem să stau cu haine nespălate pe mine. Este imaginea asta eu?, m-am întrebat. NU! a fost răspunsul. Am știut că e timpul să schimb ceva de aici.

Nu mai creșteam pe direcția mea și nu vedeam cum puteau să-mi crească finanțele vreodată. Era evident că nu aș fi putut face bani stând prin piețe și scriind în jurnal, dar oare dacă aș fi schimbat contextul, aș fi reușit? Ce aș fi putut face diferit ca să pot să mă descurc și financiar acolo?

Îmi promisesem că persist până la capăt, dar încă 49 de zile de stat homeless, erau extrem de multe. Aveam ceva de numărat. Era momentul în care dacă continuam să fac ceea ce făceam, nu aveau cum să îmi crească finanțele, trebuia o schimbare radicală din nou. Nu vedeam însă una.

Acum însă, mă bucur că am ajuns înapoi acasă, să rezolv problemele de aici. Le rezolv cu mare plăcere și sunt profund recunoscător că le am.

Persistă cu problemele pe care le ai. Dacă nu treci peste ele vor trece ele peste tine.

10. Capcana revenirii

Chiar dacă am fost plecat o vreme de acasă și nu intenționam să mă mai întorc, când am ajuns înapoi lucrurile s-au reluat pur și simplu, de unde erau.

Încă mă zbat cu chiria pe aici, și mă întreb dacă să mă angajez sau să urmez calea cu inima, chiar dacă nu văd încă ceva specific prin care să obțin un venit din asta.

Încă sunt la fel de pierdut ca înainte să plec și în unele zile mă lovește apatia.

Încă sunt unele zile în care nu văd să îmi găsesc un scop în viață.

Dar toate astea sunt absolut normale atunci când ieși din tiparul societății – urmează o facultate, ia-ți un job. Calci pe propiul drum, și nu pe drumul unde au mai mers și alți 1000.

Nu e ușor, dar dacă nu reușești aici, nu reușești nicăieri. Nu e vorba de vreo circumstanță exterioară care te oprește. Totul este de la tine, dacă nu treci peste confruntările de aici și acum, nu treci nici peste confruntările din altă parte.

Am fost în toată aventura asta pentru asta: Dacă nu reușești aici, nu reușești nicăieri.

Concluzie

Au fost 49 de zile aventuroase, am avut mult timp de gândit și reflectat, am fost deconectat total de vechiul mediu și pus într-o situație nouă. A fost ceva radical și mi-a plăcut enorm.

Aș mai repeta aventura, în orice stadiu al vieții aș fi, să-mi amintesc că nu mă ține nicio relație sau niciun lucru material pe loc. Să-mi amintesc că numai eu sunt responsabil pentru ceea ce mi se întâmplă. Și să mă bucur de aventură.

Ființă conștientă pot să fiu peste tot.

Ți-a plăcut experiența lui Adrian și ai încerca și tu așa ceva?

PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: