6 Lectii De La Tyler Durden

Mi-a luat aproape două ore și ceva doar să scriu articolul ăsta, ție îți va lua sub 5 minute să îl citești.

Știind asta, o să îl citești acum?

(Atentie: articolul contine limbaj ce poate fi considerat ca fiind explicit)

Dacă nu ai văzut filmul vreau să îți spun că nu mai putem să fim prieteni. Îmi pare rău pentru asta.. așa că vezi filmul, este filmul meu preferat. Cred că l-am văzut de 16-17 ori, cap coadă. Dacă ai văzut filmul și ai citit cartea, atunci vreau să fim prieteni!

Bun, lăsând asta la o parte, presupunând că nu ai ratat cel mai tare film produs vreodată, din punctul meu de vedere, atunci nu mai trebuie să îți explic cine este Tyler Durden. Așa că pot să încep să îți prezint cele mai importante 6 lecții de la Tyler Durden.

 

1. “The things you own end up owning you.”

 

În traducere liberă, lucrurile pe care le deții ajung să te dețină. Lucrurile pe care le cumperi, toate prostiile pe care le acumulezi, ajung să te comande.

Telefonul îți spune când să îl încarci, când să răspunzi la el. Computerul îți spune că ai primit un mail, un mesaj pe facebook, notificări peste notificări. Suntem înconjurați de prea multe lucruri inutile și ele ajung să ne dețină.

Nu ești firmele pe care le porți, nu ești mașina pe care o conduci, nu ești contul tău din bancă, nu ești poza ta de la profil, nu ești banii pe care îi ai în buzunar, nu este telefonul pe care îl ai.

Când o să ajungi să înțelegi că.. tu ești destul, doar atunci o să te bucuri cu adevarat. Doar atunci o să trăiești, doar atunci poți spune că trăiești. Până atunci ești un alt muncitor înjectat în cap, programat social, caruia i se spune ce să facă, ce să nu facă și cum să facă.

Vrei să fii un alt muncitor care lucrează într-un cublicle sau vrei să ajungi pe cele mai înalte vârfuri? Să călătorești, să cunoști femei frumoase, să cunoști oameni inteligenți care să te ridice prin gândirea și sfaturile lor? Tu decizi.

 

 

2. “Sticking feathers up your butt does not make you a chicken.”

 

În traducere, dacă îți lipești pene pe fund nu te va face o găină. Sau cum este expresia românească – nu umbla cu cioara vopsită spunând tuturor că este papagal.

Pe scurt, nu te da ceea ce nu ești. Multe cărți și blog-uri îți spun că trebuie mai întâi să gândești că ești cineva, să îți setezi un mind frame, să îți setezi mintea, să crezi că ești un masculul alpha sau o femeie de succes, ca apoi să ajungi unul/una.

Însă asta-i o mare porcărie. O mare porcărie. Acum ceva timp vorbeam cu Adi despre asta și parerea lui este asemănătoare cu a mea.

Mai întâi trebuie să muncești, să te dezvolți… nu ai cum să crezi că ești cel mai tare atât timp cât tu nu ești, atât timp cât tu ești sărac, trist, care trăiește mănâncă lucruri nesănătoase și se uită la filme pe youtube într-un mod obsesiv.

Nu ai cum să te crezi alpha male dacă tu ești în așa stare. Ridică fundul ăla mare și gras de pe canapea, aleargă 5-10-15 kilometrii, cazi pe jos de efort, ridică-te și mai aleargă. Lucrează în fieacre zi, la inteligența ta, la aspectul tău, la sănătatea ta și doar așa o să ajungi cum ți-ai propus.Nu crezi că-i  mai bine așa?

 

Era un tip într-un interviu, omul era americanul tipic: 130-140 km, la micul dejun mânca big mac și cartofi prăjiți. Îl întrebă cineva: cu câte persoane ai făcut sex? Și el răspune.. cu 0. Dar asta pentru că sunt foarte picky. Că nu îmi plac toate fetele, am și eu standardele mele.

 

Da, tare. Gândire de alpha male, însă aspectul fizic lasă de dorit. Este tare trist să trăiești în lumea ta de sticlă, să crezi că ești cel mai tare și când de fapt ești doar un obosit care stă în fund și se uită la barierele pe care le sparg alte persoane. Pentru că este trist. Te minți pe tine..

Trăiește viața ta nu pe a altora. Dacă un om a alergat 50 de km și tu l-ai privit asta nu înseamnă că și tu ai facut-o. Fă mai mult, vorbește mai puțin. Sparge tu barierele. Fă-i pe alții să se uite la tine cum le spargi. Fii tu omul pe care îl urmăresc alte persoane pentru a afla ce a mai scos nou, ce bariera a mai spart, ce a mai făcut. Renunță la poziția de spectator. Renunță la poziția de consumator. Adoptă pozitia de creator.

 

 

3. “It’s only after we’ve lost everything that we’re free to do anything.”

 

Vorbeam despre asta într-un articol, mai exact ăsta. Dacă nu ai ce să pierzi, dacă nu ai ce să riști.. atunci, doar atunci esti liber să faci ceea ce vrei. Cu cât ai mai multe lucruri, cu cât mai mai multe posesiuni, cu cât ai mai multe funcții,  cu cât ai mai multă răspundere, cu atât o să îți fie mai frică să faci ceva nou, să experimentezi.

Eu nu am aproape nimic de pierdut. Pentru că fac ceea ce simt, muncesc ceea ce îmi place, învăț ceea ce mă atrage. Astfel am curajul, de exmplu, să mă duc în chiloți pe strada, pentru că nu mă interesează, nu am ce să pierd. O să râdă lumea de mine? Și ce dacă? Le-aș zice – chiar aș vrea pozele cu mine în chiloți să le pun pe blog.

 

Acum o zic la modul destul de extrem, însă de ceva timp am mentalitatea asta. Mentalitatea în care nu dau doi bani pe ceea ce gândesc alte persoane despre mine. Nu mă interesează. Nu caut validarea lor. Nu trebuie să le demonstrez nimic, nu trebuie să fac nimic pentru ei. Fac ceea ce simt și dacă ei se simt bine în prezența mea atunci foarte bine, dacă nu, atunci pa.

 

Și nu o zic la modul egoist sau arogant, ci la modul.. nu mă interesează ce cred alte persoane despre mine, mai ales dacă le cunosc personal.. dar apoi dacă nu le știu.

 

Era o vorbă foarte tare: îți este rușine de alte persoane și ce gândesc ele despre tine? Dar atunci când te masturbezi în fața ecranului? Nu te întrebi? Oare ecranul ce gândește despre mine? Înțelegi cât de penibilă este gândirea asta – că îmi e frică de alte persoane, oare ce gândesc ele despre mine? Eu am trecut peste acest aspect acum mulți ani, nu în totalitate, nu am de ce să mint, am și eu momente, toți avem momente, însă important este să conștientizăm și să observăm momentul în care ne facem griji despre – vai, oare ce gândesc alte persoane – și să trecem peste.

 

4. “Do you know what a duvet is? It’s a blanket. Just a blanket. Now why do guys like you and me know what a duvet is? Is this essential to our survival, in the hunter-gatherer sense of the word? No.”

 

 

Asta îmi place tare mult. Știm prea multe lucuri și oare chiar toate ne sunt esențiale pentru supraviețuire? Femeile sunt femei, dar vorbesc de noi.. bărbații. Chiar trebuie să știm atâtea căcaturi? Atâtea denumiri? Sunt esențiale? Știu, aici este discutabil, trăim într-o lume modernă, nu în junglă, însă ne pierdem din puterea pe care o aveam în antichitate. Bărbații erau providerii, ei aduceau de mâncare, ei se luptau cu urșii, cu animale. Aveau curaj, acum.. ne este frică de o femeie. Unde s-a ajuns?

 

Avea Louie CK o glumă: cum ar fi să umble 2-3 lei prin fiecare oraș. Atunci, nu ne-am mai ruja la fiecare semafor, ci am sta atenți la ceea ce se întâmplă în jur.

Nu am mai băga atâtea mâncăruri nesănătoase în noi, am fi mai fit, am alerga mai mult. Pentru că e posibil să te trezești cu un leu la 50-100 de metri de tine și ce faci? Nu am mai sta cu ochii în telefoane. Nu ne-am mai gândii la trecut sau al viitor, ci am fi prezenți!

 

Teoria evoluționistă. Selecție naturală. Doar cei mai în formă supraviețuiesc – survival of the fittest. Cei slabi mor. Cei slabi mor singuri, băgând în ei înghețată și cozonac, uitându-se la filme de femei (chick flicks) și plângând atunci când Ryan Gosling o sărută pe Emma Stone. Uitându-se la persoane cum se distrează în cluburi și își trăiesc viața.

 

Cei slabi, cei nepregătiți, cei care stau confortabil sub un morman de grăsime și se încarcă cu tot felul de citate pozitive pentru a le face, vezi doamne, viața mai bună și mai frumoasă o să moara singuri. Triști. Fără familie. Fără prieteni. Fără nimic! Am scris despre asta aici.

Ajungi să ai ceea ce meriți. Ajungi să obții ceva pentru care ai luptat din greu.

Tu ai de ales. Stai cu fundul pe scaun sau iei inițiativă? Propui, aduci idei noi, spui ce ai în cap atunci când nimeni nu are curajul să vorbească. Răspunzi. Îți exprimi punctul de vedere. Nu te lași contorlat, de media, de profesori, de șefi.

Alege ce vrei să faci cu viața ta. Pentru că este VIAȚA TA!!!!! A TA! Nu este a nimănui. Nu este a mamei tale, nu este a tatălui tău, nu este a președintelui țării în care trăiești, nu este a șefului tău, nu este a mea, este a ta! Tu decizi!

 

 

5. “I don’t want to die without any scars.” 

Tocmai am purtat acum ceva vreme cu o tipă această conversație, cum că acum nu mai este așa de interesant să ai un corp perfect, curat, fără cicatrici. Fiecare cicatrice spune o poveste despre tine. Spune că ți-ai asumat niște riscuri, spune că ai trăit, nu că ai fost staționar, pasiv, de fapt – mort.

 

A fi în viață nu înseamnă să stai la computer sau în fața televizorului. Înseamnă să riști, să sari de pe o stâncă de la 50 de m întălțime în apă, să mergi pe munte, să faci tot ceea ce îți trece prin cap, să te riști, nu să rămâi în zona ta de confort.

 

Eu am avut arcada spartă, în câteva momente toată fața îmi era plină de sânge. Acum am o cicatrice așa de frumoasă care spune o poveste despre mine.

Am avut ambele oase de la mâna stângă rupte, unul chiar mi-a ieșit prin mână, prin piele. Acum am o cicatrice în locul unde a ieșit osul așa de frumoasă, sunt tare mândru de ea.

Am căzut cu coloana într-un colț de scaun. Mi-a luat respirația pentru câteva secunde, încercam să trag aer în piept însă nu puteam să mai respir. Acum am o cicatrice așa de frumoasă acolo.

Mi-am luat un mare pumn în față, buza mi-a atins dinții și mi s-a rupt, puteam să simt sângele și cum se duce pe gât, tăietura de la buza. Mi-am luat un picior în plină față și în ureche, etc.

Am făcut multe prostii până acum, am riscat și o să continui să o fac. Nu vreau să am un corp perfect. Nu vreau să am nici o cicatrice. Vreau să știu că am trăit.

 

Nu pentru că îmi place durerea sau pericolul, poate puțin pericolul, ci pentru că îmi displace, pentru că urăsc confortul! Urăsc să fiu perfect! Urăsc să stau închis în mine, în camera mea, în zona mea de confort.

Iubesc senzația aia în care mâinile mi se fac reci gheață și inima incepe să îmi bată tare, atât de tare încăt încep să o simt. Încep să simt că trăiesc. Adrenalina intră în corp și senzația este geniala. Mor pentru senzația aia de adrenalină, de frică, de pericol, vreau să o simt cât mai tare și încerc să mă pun în fiecare zi în situații care să îmi dea acel rush de adrenalină.

 

Pentru că doar așa știu că încă sunt în viața!!!! Doar așa simt asta! Nu dacă muncesc de la 5 la 8 cu ochii într-un calculator, și apoi când ajung acasă mai stau 2-3 ore în calculator, pe facebook. Apoi mă apuc să comentez la diverse video-uri sau articol cât de proaste sunt, că sunt de căcat sau alte porcării de genul. Ce-i asta? Asta-i viața pe care vrei să o ai? Merită să te întrebi.

Care este diferența dintre un leu care stă în cușcă și un leu care trăiește în sălbăticie? Leul din cușcă nu mai are nici o motivație, nu mai are pentru ce lupta.. pentru că mâncarea îi vine sub nas, nu trebuie să alerge, să vâneze. Fii tu leul din sălbăticie. Vânează. Antrenează-te.

 

6. “Only after disaster can we be resurrected. It’s only after you’ve lost everything that you’re free to do anything. Nothing is static, everything is evolving, everything is falling apart.” 

 

Acum ceva timp mi-a murit o persoană tare dragă, persoana care m-a crescut de când faceam pe mine. Persoana care m-a ajutat toată viața mea, care m-a educat și care mi-a dat de mâncare. Care a venit la mine în fiecare zi, pe vânt, pe ploaie, pe ninsoare.

 

Îmi vine să plâng când mă gândesc și când scriu asta, pentru că durerea este încâ în inimă. Pentru că îmi este dor de ea, pentru că vreau să o țin în brațe și să îi mulțumesc într-un fel…

 

În ziua în care a murit, am primit un telefon pe la ora 5 dimineața. M-am trezit din somn și am răspuns la telefon. Este acel telefon pe care, crede-mă, nu vrei să îl primești. După ce am primit știrea.. nu mi-am dat seama dacă este adevărat sau nu.. Săptămâni bune nu am acceptat că s-a întâmplat asta, nu mi-a venit să cred și nici acum nu vreau să cred.

Nu am putut să plâng pentru luni bune. Apoi am plâns.. și m-am simtit mai bine. Acum când simt că deviez de la visul meu, mă uit la poza ei și mă gândesc ce ar fi făcut, cum ar fi făcut, și ce mi-ar fi spus.

 

A fost un pumn pe care l-am primit și l-am simtit cu tot corpul pentru că am înțeles ce înseamnă să mori.

 

Mi-am dat seama că o să murim. Și eu și voi, toți. Și nu cum crezi tu că o să murim, la modul că nu prea crezi. Eu chiar cred și înțeleg că o să mor! E o diferență, chiar dacă nu pare. Cum zicea și în carte/film, toate persoanele dragi ție și tot ceea ce iubești o să moară într-o zi. Sau.. pe o axă de timp destul de mare cu toții suntem morți.

 

Mi-am dat seama ce înseamnă moartea. Mi-am dat seama că o să mor.. și că doar o dată trăiesc. De ce să rămân tăcut? De ce să nu acționez când pot? De ce să îmi fie frică? De ce? Pentru că într-o zi tot o să mor!!!

Un profesor de filozofie îmi spunea că ne înconjurăm de tot felul de lucruri pentru a ne hrăni iluzia că nu o să murim niciodată. Căutam să facem cât mai multe lucruri care să ne distragă atenția. Dar trebuie să înțelegem asta și să acceptăm. Trebuie să conștientizăm că timpul nostru este limitat aici și trebuie să ne hotărâm cum să îl petrecem.

 

O să mori, te asigur. Poate mâine, poate peste 1 an, poate într-un accident de mașină groaznic, poate peste 50-60 de ani pe o insulă pe lângă femeia dragă ție și alături de copiii tăi. Sau poate murim acum pe 21 decembrie :)) În fine, trebuie să te întrebi –  sunt fericit? Dacă mâine mor, sunt fericit? Am regrete? Mi-am trăit viața? Am spus tot ceea ce am vrut să spun? Sau am ținut totul în mine? Dacă raspunsul este că ai ținut totul în tine și ai multe regrete atunci trebuie să faci ceva, să schimbi ceva la tine.

Chiar îți recomand să citești cartea lui Palahniuk dacă nu ai făcut-o și mai ales să vezi filmul, cap coadă, cu mare atenție. Să nu începi să îl judeci din prima, să îl privești cu atenție și să înțelegi fiecare lecție. Este poate unul dintre cele mai bune filme și cărți produse vreodată, nu trebuie să le ratezi.

 Cumpăra cartea lui

Chuck Palahniuk – Fight Club, click aici!

 

Scrie într-un comentariu, care este citatul tău preferat din film sau lecția pe care ai învățat-o tu. Poate așa învățăm și mai multe, fiecare are o viziune diferită. Hai să vedem, chiar sunt curios și abia aștept să vă citesc comentariile.PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: