Cum Sa Nu Te Ingrijoreze Viitorul

Viitorul poate să fie un loc destul de înfricoșător. Frica este de fapt lipsa unor anumite detalii, acea frică de necunoscut, de nou, de ceea ce ar putea să fie. Viitorul este undeva departe, deși în fiecare clipă viitorul se transformă instant în momentul prezent și doar cu o clipire de ochi dispare în trecut. Într-un moment totul se rezvoltă de la sine. Toată teama, frica, necunoașterea se transformă în aha! după care se duce undeva în spatele nostru.

 

Dacă ești ca mine, adică mai ai puțin și-ți termini studiile, probabil că nu prea știi ce vrei să faci cu viața ta. Ai o vagă impresie. Ai o mică idee. Poate ți-ai găsit o pasiune și o practici, însă nu vezi toată tabla de puzzle, tot jocul, vezi doar mici piese care par să nu se potrivească. Astfel apar următoarele întrebări:

 

  • Oare tot ceea ce am învățat până acum la facultate, master mă va ajuta în viitor?
  • Oare nu cumva mi-am pierdut timpul?
  • Oare o să găsesc un loc în care să-mi practic cunoștințele, în care să-mi dezvolt abilitățile și în care să mă folosesc de tot ce am învățat până acum?
  • Oare micile piese de puzzle o să se potrivească într-un joc mai mare? Sau o să rămână nefolosite?

 

Sincer să fiu cu tine și eu îmi pun aceste întrebări, constant.

 

Nu știu prea bine ce urmează, mă sperie ce o să fie și nu știu dacă am luat și iau deciziile corecte. Îmi este frică să greșesc, deși știu că din greșeli învățăm foarte multe lucruri. Îmi este frică de multe lucruri: îmi este frică că nu o să-mi câștig vreodată independența, că nu o să fac ceea ce iubesc toată viața mea, că nu o să pot să-mi acopăr cheltuielile în viitor și multe alte zeci de gânduri și frici îmi inundă mintea, cel puțin o dată pe săptămână.

 

 

Despre Univers si Viitor

 

Viitorul nu ar trebui să ne îngrijoreze dacă facem lucrurile corecte acum. Dar care sunt acele lucruri corecte? Să citim? Să învățăm o limbă nouă? Să ajutăm alte persoane? Probabil. Nimeni nu știe.

Universul este ceva uriaș, cu propriile legi și mecanisme de funcționare. Nu cred că se poate ca totul să fie atât de la întâmplare și nimic să nu fie ordonat, cu un sens, cu un motiv, un puzzle perfect care într-un final o să te facă să înțelegi că tot ceea ce ai făcut nu a fost în zadar.

 

Este doar o simplă părere, astfel aș putea să greșesc, dar ar putea să am și dreptate, să admitem și acest aspect.

 

 

Cum Sa Nu Te Ingrijoreze Viitorul

 

În timp dacă citești foarte mult și te dezvolți o să realizezi că sunt atât de multe lucruri pe care nu le cunoști încă, sau poate niciodată.

 

Acest lucru poate fi folosit în avantajul tău: ar cam trebui să te calmeze. Pentru că, nu știm cum funcționează universul, putem doar să presupunem, nu știu ce o să fie în viitor, putem doar să ne concetrăm asupra acțiunilor noastre prezente și să ne construim un viitor strălucit sau cel puțin să ne expunem la evenimente (lebede negre) care ar putea să ne aducă ceea ce visăm. Spune-i noroc, spune-i șansă, dar norocul trebuie să te găsească muncind, făcând lucruri, altfel nu ai cum să te expui unor evenimente puțin probabile dar cu un impact uriaș.

 

Așa că atunci când mintea mea este cuprinsă de sute de gânduri parcurg următorii pași:

 

1. Observ gândurile care-mi pătrund mintea, le accept și nu le judec (ca în meditație) și le privesc cum se duc, ca norii pe cer, ușor, fără să le grăbesc, de la sine evaporându-se.

 

2. Conștientizez că știu atât de puține despre tot: despre lume, despre univers, despre existența mea aici și mă calmez. Conștientizarea că sunt atât de multe lucruri pe care nu le cunoaștem ne calmează.

 

3. Mă detașez și privesc de sus toată situația. Oare evenimentele care mă îngrijorează acum sunt semnificative (substanțial) asupra existenței mele? Sau sunt doar o pietricică de nisip într-o plajă uriașă?

 

4. Realizez apoi că într-un final o să fiu undeva sus, ca pe un munte sau ca pe un nor și toate lucrurile pe care acum nu le-am înțeles (privitor la educația mea, ceea ce fac acum, grijile și îngrijorările mele) o să se potrivească perfect. Toată piesa de puzzle o să fie completă și fiecare bucățică de puzzle care la momentul actual nu are sens o să primească o explicație.

 

 

Așa că nu am încetat să mă mai gândesc la viitor dar am încetat să mă mai îngrijoreze pargurgând acest 4 pași, obținând astfel pacea și liniștea interioară necesară, zic eu, pentru a putea să merg mai departe, să construiesc și pentru ca atunci când ajung într-un punct mai înalt al existenței mele să nu lipsească piese și ca tot tabloul să fie complet, frumos și perfect, într-un fel în care nu mi-aș fi imaginat vreodată.

 

Îți spun, nu te îngrijora, într-o zi toate lucrurile o să aibă un sens. În plus de asta, toate evenimentele grele prin care ai trecut o să obțină un sens mai înalt, după cum spunea și Sigmund Freud:

 

One day, in retrospect, the years of struggle will strike you as the most beautiful.

 

Mergi pe drumul tău, pășește atent, încet și nu încerca să înțelegi totul acum, pentru că mai rău te vei agita. Acceptă tot ceea ce se întâmplă ca fiind responsabilitatea ta și acționează într-un mod inteligent, într-o zi it will all make sense.

 

Cu drag, al tău

Cristi F. Ștefan

 

 PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: