Acum o zi am supus la vot, pe pagina de Facebook a acestei comunități, trei subiecte de articole, printre care și Cum să ai mai mult control asupra vieții tale (despre care o să scriu în viitor).
Se presupune că dacă ai ajuns la acest articol că deja ai citit articolul în care te învăț să-ți descoperi pasiunea, dacă nu, o poți face acum și chiar îți recomand să o faci, citește-l aici: Cum să-ți descoperi vocația.
Bun, acum că ți-ai descoperit vocația am să te învăț care este mentalitatea cu care trebuie să pleci la drum atunci când vrei să faci bani din visul tău.
Înainte să încep vreau să stabilim două lucruri clare. Așa că:
Unu.
Bukowski spunea că nu trebuie să-ți părăsești job-ul actual pentru a avea mai mult timp să faci ceea ce te pasionează, pentru că asta-i doar un pretext, doar o simplă scuză. Dacă îți place să faci ceva cu adevărat trebuie să faci în fiecare zi, atunci când ești obosit, atunci când ochii te dor, corpul tău dă semne că renunță, însă tu nu simți oboseala pentru că puterea și determinarea ta este mult prea mare.
Așa că sfaturi precum: renunță la job-ul tău și fă ceea ce te pasionează sunt o mare prostie și cine-ți spune asta nu știe despre ce vorbește și ce face cu viața lui.
Doi.
Să faci bani din visul tău înseamnă să muncești din greu. Nu există scurtături, pilule magice sau rețete de succes de peste noapte. Așa că vreau să elimini din gândirea ta astfel de evenimente aleatorii, ce se întâmplă în lumea ce ne încojoară.
Vrem câștigul peste noapte pentru că-i mai ușor. Pentru că toată presa națională și internațională promovează ideile geniale, câștigul imediat, acea idee de un milion de dolari, dar țin să spun că nu neg că nu ar există, dar sunt foarte rare și tu nu trebuie să te concentrezi pe ele.
Cum spunea un prof, dacă citești poveștile de succes alte altor persoane asta te face un om de succes? Nu. Nu zic că-i rău să le citești, pentru inspirație, doar că.. să fim puțin realiști, dacă citești despre viața unor oameni de succes asta nu te va face și pe tine unul, pentru că uiți elementul esențial din ecuație: multă muncă.
Drumul spre visul tău înseamnă multă muncă. Munca nu este pentru toată lumea, cei mai mult dintre noi preferă să tragă de timp, să lucreze câteva ore într-un job mizer pentru a avea o existență și mai mizeră și decid, din lașitate, să renunțe le visul lor.. găsind scuze precum: sunt obosit, nu am timp, pai când să fac.. când? Că muncesc toată ziua. Spun aceste lucruri în timp ce butonează frenetic pe telecomanta televizorului care le-a mâncat creierul, viața, visul.
Acum că am stabilit cele două puncte esențiale: (1) nu trebuie să renunți la ceea ce faci acum, asta-i doar o scuză, un pretext care te ține în loc și (2) trebuie să depui multă muncă, putem să pornim la drum și să vă răspund la întrebarea: care este gândirea corectă atunci când pornești la drum?
Gândirea corectă atunci când pornești la drum
Acum doi ani de zile am vrut să fac bani. Am găsit soluția să-mi deschid un website, să pun pe el adsense și să-mi iau bani din publicitate. Ce crezi că s-a întâmplat? Exact, ai ghicit (sau nu) am eșuat.
Nu are logică, nu? Perfect. Atunci înseamnă că articolul ăsta o să-ți deschidă mintea și o să te facă să realizezi ceva important.
De ce am eșuat? Pentru că am pornit la drum într-un mod greșit. Atunci când vrei să faci bani din pasiunea ta… nu trebuie să ai în minte asta. Știu, sună paradoxal, ciudat și neclar, însă am să-ți explic pe cât de simplu pot eu.
Atunci când pleci la drum, spre exemplu atunci când vrei să scrii și să motivezi oamenii, nu trebuie să-ți spun: gata, o să fac bani din asta. Nu ăsta trebuie să fie scopul. Scopul trebuie să fie: o să scriu cât de bine pot eu, o să dau tot ce-i mai bun din mine, o să-mi pun toată inima în articolele mele și o să schimb un om, o mentalitate. Asta-i tot ce-mi doresc.
Restul este efectul. Beneficiile o să vină pe urmă, o să vezi. Dacă faci o treabă încredibilă o să găsești modalități să faci bani din asta. O să te găsească oportunitățile pe tine.
Pentru că să-ți faci bani din visul tău nu este asemanator unei afaceri obișnuite. Nu-ți trebuie business plan. Nu. Singurul lucru care-ți trebuie este: să depui foarte multă muncă și pasiune în ceea ce faci și beneficiile o să vină. Dacă beneficiile nu o să vină înseamnă că mai ai mult de muncă sau cel mai probabil nu depui destulă, nu te da bătut.
Eu când am pornit la drum să scriu cartea: Simplu, nu m-am gândit, gata, o să fac bani, să o vând în 1.000 de exemplare, asta înseamnă câteva mii bune de euro. O să plec într-o vacanță frumoasă, o să-mi cumpăr un laptop de pe care să vă scriu, de pe o plajă însorită. Nu. Deși asta-i visul meu, să scriu de pe o plajă însorită, nu ăsta-i obiectivul acestei cărți.
Obiectivul, ideea este să scriu o carte genială. Să scriu o carte care să spargă piața dezvoltării persoanale (și așa aproape existentă dacă este să luăm în calcul website-urile care scriu tot felul de aberații). O carte care să fie citită și după fiecare capitoul să vreți să-mi mulțumiți. O carte care să schimbe vieți. O care să vă facă oameni liberi. O carte care să vă facă să-mi mulțumiți la bătrânețe. O carte care să vă facă să spuneți, da.. aș fi dat și 500 de lei pe cartea asta. Vreau ca informația să fie atât de valoroasă încât după fiecare capitol să se schimbe ceva în voi.
Asta-i obiectivul final. Restul este doar efectul. Faptul că o să se vândă în mii de exemplare este doar efectul, nu scopul.
Concluzia:
Să nu confundăm scopul cu efectul. Asta-i o lecție importantă de viață. O lecție pe care când am aflat-o… totul s-a schimbat.
Mi-am schimbat modul în care privesc tot. De la relații, la oameni, la viață, la afaceri, la tot… tot.
Sper că de acum înainte totul se va schimba și la tine.
Spor și nu uita.. visul tău te așteaptă, te cheamă în fiecare seară și fiecare noapte în care te pui în pat îți apare în minte cineva și-ți spune.. ce ai făcut astăzi pentru visul tău? Ai muncit? Ai procrastinat?
Cu mult drag,
Cristi