10 Exercitii Practice Pentru A Scapa De Teama Vorbitului In Public

7cf9f69eef1f7568a8b3fdd0d4121ec1

Probabil ai încercat până acum să vorbești în public și nu ți-a ieșit foarte bine sau probabil ai vorbit și ești conștient că se poate din ce în ce mai bine.

Am pentru tine astăzi 10 exerciții pe care le recomand cu mare căldură, pe care le-am citit prin cărți, auzit la workshopuri, predat în cursurile mele și testat pe mai multe persoane, care te vor ajuta să vorbești mult mai relaxat în public.

1. Repetă în oglindă

Exercițiul discursului în oglindă repetat de nenumărate ori înaintea prezentării este unul dintre cele mai simple și de efect sfaturi pe care pot să ți le ofer. Un discurs bine pregătit, este un discurs relaxat și îți oferă lejeritatea și atitudinea de care ai nevoie. Dacă poți să repeți un discurs de cel puțin 10 ori în oglindă și o faci fără probleme, treci la exercițiul următor.

2. Repetă cu muzica dată tare

Am descoperit această tehnică atunci când mă pregăteam să-mi susțin lucrarea de licenţă, nu cred că este inventată de mine, dar merită încercată și adaptată la nevoile tale. Aveam de prezentat licența și eram foarte stresat, așa că m-am gândit că mi-ar fi de folos să dau muzica tare și să încep să prezint. Muzica era de fapt un lucru care m-ar putea distrage de la discursul meu și astfel mi-am antrenat concentrarea, chiar și în situații puțin mai dificile decât cele normale. Pentru mine a funcționat foarte bine, recomand să o încerci și tu.

3. Înregistrează-te

Probabil ai anumite ticuri verbale, de genul ă-uri după fiecare propoziție, de care nu-ți poți da seama decât în momentul în care te înregistrezi sau cineva te observă și îți spune. Recomand să-ți înregistrezi discursul și să-l privești cu un ochi critic, gândindu-te la întrebarea: ce aș putea face pentru a-l îmbunătăți. Dacă nu poți să te înregistrezi video (deși toți avem o cameră de filmat la laptop sau la telefonul mobil) te poți înregistra audio.

4. Vorbește mai rar

Un truc foarte important pe care l-am aflat atunci când căutam tot felul de tehnici și metode prin care să pot să par mai relaxat în fața unui public a fost să vorbesc mai rar. Dacă vorbești rar, o să fii perceput ca fiind o persoană calmă și stăpână pe sine. Nici prea rar, dar nici prea rapid, ci adaptează acest sfat la lucrurile pe care urmează să le spui. Dacă trebuie să spui un discurs în 60 de secunde, cunoscut și sub numele de elevator pitch, atunci, poate, foarte, foarte rar nu este metoda cea mai bună.

5. Limbajul trupului

Cercetările științifice arată că putem să ne păcălim creierul folosindu-ne de postură. Dacă alegem o poziție de putere, cu brațele deschise, sau cu spatele drept și privirea deasupra orizontului, atunci transmitem creierului nostru că suntem încrezători și confortabili. Atunci când prezinți, observă-ți limbajul trupului și adoptă o poziție de putere.

6. Exerciții de respirație

Dacă realizezi o căutare pentru diverse exerciții de respirație s-ar putea să găsești o mulțime. Respirația este foarte importantă atunci când urmează să prezinți în fața unui public. Utilizând mai multe exerciții de respirație ne putem calma mintea și corpul și putem astfel să prezentăm mult mai relaxat în fața unui auditoriu.

7. Dușul rece

O metodă mai neconvențională la care sper că nu te așteptai. Înainte de un discurs încearcă să faci un duș foarte rece, cu gheață chiar. Corpul tău o să fie plin de substanțe de fericire provenite din creierul tău și intensitatea emoțiilor pe care le vei avea în timpul discursului o să scadă. Încearcă pe pielea ta, la propriu, și spune-mi cum a mers această idee. S-ar putea să fii surprins de efecte.

8. Contactul vizual

Când suntem la început uităm să îi privim pe oamenii cu care vorbim în ochi și ne uităm în jos sau în sus. Acest lucru se vede din exterior și arată publicului că avem foarte mari emoții. O metodă foarte bună este să faci contact vizual cu cât mai multe persoane din public și pur și simplu să te adresezi lor.

9. Picioarele

O metodă interesantă pe care am citit-o într-o carte de Dale Carnegie, Cum să vorbim în public, a fost ca atunci când îți vine să te joci cu mâinile sau să le pui în buzunar, să îți miști degetele de la picioare în sus și în jos, astfel toată nervozitatea și emoția nu o să fie vizibilă, ci invizibilă, pe sub pantofii tăi. 🙂 Nu face acest exercițiu dacă prezinți în sandale sau papuci, dar.. cine prezintă în sandale sau papuci ? :)).

10. Experiența vine din practică

Adevărul cel mai simplu este că lejeritatea vine din experiență, iar experinența vine din multă practică. Deci caută cât mai multe oportunități unde poți să vorbești în public. La o căutare pe google, o să găsești multe evenimente în orașul tău. Participă la cât mai multe evenimente, vorbește cât mai mult în public, iar în timp, folosindu-te de aceste idei, o să fii cu mult mai relaxat atunci când urmează să prezinți în fața unui public.PS: Dacă ți-a plăcut articolul o să-ți placă și noul proiect pe care abia ce l-am lansat.

Este vorba despre un eveniment bilunar unde invităm un om remarcabil din România și învățăm de la acest cum a avut succes și cum poți și tu face să ai succes.

Pentru că îmi ești cititor și alături îți ofer două coduri de reducere!

Pentru biletul VIP un cod de reducere de 25 EURO: remarcabil25

Și pentru biletul ONLINE un cod de reducere de 10 EURO: remarcabil10

Poți introduce codurile după ce apeși butonul de comanda de pe site.

Urmatorul eveniment este pe data de 2 Noiembrie, 2016.

Pentru mai multe detalii apasă aici, sau pe imaginea de mai jos.

footersite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contribuie printr-un comentariu: